történelmi egyház

Az erdélyi történelmi egyházak vezetői az oltásról: bízzunk az orvostudományban

Kolozsvár – Javában zajlik Romániában az egészségügyi személyzet beoltása a koronavírus ellen. A következő szakaszban, január 15-től a pedagógusokkal együtt a lelkipásztorok is kérvényezhetik a vakcinát. Ennek kapcsán arról kérdeztük az erdélyi történelmi egyházak vezetőit, hogy ők hogyan vélekednek az oltásról.

Áder János adventi ebéden fogadta a magyarországi történelmi egyházak vezetőit

Budapest – Áder János köztársasági elnök 2018. december 18-án, kedden a hagyományoknak megfelelően adventi ebéden fogadta a magyarországi történelmi egyházak vezetőit. Az ünnepségen Erdő Péter bíboros, prímás mondott asztali áldást.

Áder János adventi ebéden fogadta a magyarországi történelmi egyházak vezetőit

Budapest – Az ünnepek, az évfordulók erősítik összetartozásunkat, az egyházaink tanítása pedig sokak segítségére szolgálhat az új esztendőben – mondta Áder János államfő, aki hétfőn adventi ebéden fogadta a magyarországi történelmi egyházak vezetőit.

Októbertől állami támogatásban részesülnek a történelmi magyar egyházak lelkészképzői Romániában

Bukarest – „Először részesülnek Romániában diákalapú, úgynevezett fejkvótás állami támogatásban októbertől azon történelmi magyar egyházaink lelkészképzői, amelyek nem állami rendszerben szervezik az oktatást, ugyanis az RMDSZ által kidolgozott erre vonatkozó törvény megjelent a Hivatalos Közlönyben” – mutatott rá Szabó Ödön, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezető-helyettese, a szövetség oktatásügyi szakembere.

Az egyházak tudósítottak az 1848–49-es szabadságharcról

A történelmi egyházak papjaikon és lelkészeiken keresztül szolgáltattak információkat a forradalom és szabadságharc eseményeiről 1848–1849-ben. A papok és a lelkészek a szószékről lelkesítették az embereket a forradalom és a honvédő háború idején. Emellett a hivatalos jogszabályok kihirdetésére kifejezetten kötelezte őket a magyar kormány. Ennek saját hatáskörükben tettek eleget, vagy tagadták meg.

Lejárt a történelmi egyházak ideje?

A címbeli kérdés kijelentés formájában hangzott el néhány hete egy barátom szájából, valahogy így: a keresztény egyházak jelenlegi intézményrendszerének hamarosan vége. Az illetőnek keresztény cégvezetőként nem igazán érdeke, hogy a rendszer összeomlásának drukkoljon, menedzserként ugyanakkor reális víziója van arról, hogy bizonyos folyamatok milyen eredményhez vezetnek.

Konferenciát tartottak a Magyarországon élő nemzetiségek és a hazai egyházak történelmi viszonyáról – Soltész: a nemzetiségek megmaradása nagy mértékben függ az egyházi kapcsolataiktól

Budapest – A nemzetiségek megmaradása az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára szerint nagy mértékben függ az egyházi kapcsolataiktól.

Balog Zoltán a négy történelmi egyház vezetőjével egyeztetett

Budapest – Balog Zoltán a négy történelmi egyház vezetőjével egyeztetett csütörtökön Budapesten, a megbeszélésen az egyházi fejlesztésekről is szó volt – tájékoztatta az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) Sajtó és Kommunikációs Főosztálya az MTI-t.

Példás párbeszéd Celldömölkön

Celldömölk – A helyi történelmi egyházakképviselőivel kezdeményezett találkozót Ágh Péter országgyűlési képviselő, valamint Rozmán László, a Fidesz celldömölki polgármesterjelöltje. Soltész Miklós egyházügyekért felelős államtitkár is a városba látogatott.

NÉPSZÁMLÁLÁS: A magyarországi szekularizáció egyes statisztikai összefüggései – Történelmi keresztény egyházak térvesztése a 2011-es népszámlálás tükrében

Mint ismert, az elmúlt tíz évben példátlanul felgyorsultak a hazai szekularizációs folyamatok. Az alábbiakban egy nemrég elkészített, eddig publikálatlan vallásstatisztikai kutatás főbb eredményeit foglaljuk össze. A tanulmány, amely a mellékelt dokumentumból letölthető, a történelmi keresztény egyházak térvesztésének a statisztikai hátterét vizsgálja, különböző társadalmi tényezők tükrében. Szöveg: Harrach Gábor

Oldalak

Feliratkozás RSS - történelmi egyház csatornájára