Tordas

Újratelepült egyházközségek Fejér vármegyében

A török hódoltság korában számottevően megfogyatkozott lakosságú Fejér vármegyében a 18. században jelentős betelepítések történtek. A döntően római katolikus telepesek megjelenésével a felekezeti megoszlás megváltozott, ugyanis a korábban szinte teljesen protestáns vallású vármegyében a reformált egyházak híveinek aránya a század végére az összlakosság mintegy harmadára esett vissza. Az új telepesek között kis számban protestánsok is előfordultak. Írásunkból három 18. században újratelepült község evangélikusainak hasonló problémáira, hitéletük kezdeti nehézségeire derül fény.

Ökumenikus imahét Tordas-Gyúrón

Tordas – Gyúró – Tordas-gyúrói helyi közösségeink katolikus, református és evangélikus lelki vezetőinek igehirdetései szolgálták az egységért imádkozók táborának célkitűzéseit: a rabszolgaság, az emberi méltóságtól való megfosztottság és a rasszizmus ellen szóltak, amely elválaszt minket Istentől és egymástól.

Szemerei János adventkor ellátogatott a tordas-gyúrói gyülekezetbe

Tordas – Gyúró – Advent harmadik vasárnapjának ünnepi istentiszteletén gyülekezetünkbe látogatott és hirdette Isten igéjét Szemerei János, a Nyugati (Dunántúli) Evangélikus Egyházkerület püspöke. Az alkalom a gyülekezet és az ő személyes életében is emlékezetes, ugyanis 30 évvel ezelőtt, tanulmányainak befejezése után Tordason kezdte meg lelkipásztori szolgálatát – írták a gyülekezet blogján.

Tízéves a tordasi Baba-mama Kör

Süller-Torma Villőnek, a közösség alapítójának és első vezetőjének írása múltról és jelenről.

Zengő tábort tartottak Csákváron

Tordas – Gyúró – A tordas–gyúrói evangélikus gyülekezet hangszeres zenével foglalkozó gyermekei közül egy maroknyi kis csapat vett részt ezen a nyáron a csákvári Zengő táborban. Számtalan izgalmas nyári program – kalandpark, éjszakai túra az erdőben – mellett a fő élményt az együtt zenélés, együtt éneklés jelentette, amely minden napjukat kitöltötte, Isten dicsőségét szolgálva.

Érzékenyítő hittantábort tartottak Nagyvelegen

Nagyveleg – Ha a nyári szünet első hete, akkor evangélikus hittantábor is. Már menetrendszerűnek tekinthető ez a kijelentés, hiszen idén is a nyári szünet első hetében 2017. június 19-től 24-ig tartottuk a hittantábort Nagyvelegen, a Grünfeld-kastélyban.

El nem múló reformáció – régiekkel és maiakkal – Gyülekezettörténeti kiállítás és előadás a tordasi és a gyúrói evangélikus gyülekezet életéből dr. Korányi András egyháztörténésszel

Tordas – Gyúró – Reformációs programsorozatunk utolsó alkalma gyülekezettörténeti kiállításként szolgált a gyúrói parókia gyülekezeti termében – írták a tordas-gyúrói társult gyülekezet blogjában.

Pintér Béla koncertezett Tordason

Tordas – Reformációs programsorozatunk indító eseménye Pintér Béla énekes, zenész, zeneszerző és dalszövegíró, keresztény előadóművész koncertje volt – írtáka Tordas-Gyúrói Evangélikus Egyházközség blogján. „Nemcsak egyszerű koncert volt ez, hanem bizonyságtétel és örömteli együtténeklés is. Reménység szerint sokunknak megnyílt a szíve-lelke az elhangzó dalok szövegében foglalt evangéliumi tanításokra.” KÉPRIPORT!

Játszótér a gyúrói parókia udvarán

Gyúró – Pár nap műlva elkezdődik Gyúrón a napközis tábor, melyre már régóta készülnek. A parókia udvarán eddig nem volt olyan rendezvény, ahol a legkisebbeknek kellett volna aktív elfoglaltságot kínálni. A jövő heti táborba azonban 40 gyermeket várnak, akik minden bizonnyal igényelni fogják az udvar minél intenzívebb használatát. A tábor szervezői ezért elhatározták, hogy elkezdik a parókia udvarának gyermekbaráttá tételét.

Jubiláló konfirmáltakat köszöntöttek Gyúrón és Tordason

Tordas – Gyúró – Pünkösdvasárnap ünnepi istentiszteleten emléklappal köszöntöttük gyúrói templomunkban a 40 és 50 éve, tordasi templomunkban pedig a 40, 60, 70 és 80 éve konfirmált testvéreinket – írták a gyülekezet blogjában.

Oldalak

Feliratkozás RSS - Tordas csatornájára