Marosvásárhely

Világimanappal összevont csendes nap volt Marosvásárhelyen

Marosvásárhely – Világimanapot és egyházmegyei csendes napot tartottak pénteken Marosvásárhelyen az evangélikus-lutheránus asszonyok. Immár második alkalommal tartották közösen ezt az alkalmat, lehetőséget teremtve az együttlétre, beszélgetésre, de igehallgatásra, imádkozásra is.

Luther utcanévtáblát avattak a marosvásárhelyi evangélikus templom falán

Marosvásárhely – Közel kétéves kitartó küzdelem után teljesült a marosvásárhelyi magyar evangélikus gyülekezet álma: vasárnap Luther utcanévtáblát avattak a templom falán.

Meghatódtak Erdélyben a miskolci énekkartól

Marosvásárhely – A miskolci evangélikus Luther Kórust hívták fellépni a Marosvásárhelyi Kultúrpalotában megtartott gálaestre, ahol a helyi evangélikus gyülekezet ünnepelte fennállásának kétszázadik évfordulóját. A tagoknak Soltész Miklós államtitkár gratulált a színvonalas előadáshoz.

Egyházmegyei közgyűlést és jubileumi ünnepséget tartottak Marosvásárhelyen – KÉPRIPORT!

Marosvásárhely – A Kolozsvári Evangélikus-Lutheránus Egyházmegye közgyűlésének a Marosvásárhelyi Evangélikus-Lutheránus Egyházközség adott otthont, mely fennállásának 200 éves jubileumát ünnepelte. A 2018. szeptember 14-én, pénteken rendezett gálaesten és a szeptember 15-ei, szombati ünnepi istentiszteleten készült fotókat tekintheti meg.

Ünnepelt a kétszáz éve alapított vásárhelyi evangélikus közösség

Marosvásárhely – A marosvásárhelyi lutheránusokról az első feljegyzések 1781-ből származnak, de gyülekezetet csak 1818. szeptember 6-án alapítottak. Akkor 40 családfőt számolt a közösség, magyarokat és szászokat vegyesen, ma 335 lelkes a vásárhelyi evangélikus-lutheránus gyülekezet, amelynek tagjai hétvégén az elmúlt 200 évért adtak hálát háromnapos ünnepély keretében.

Nem lehet Luther és Kálvin utca Marosvásárhelyen?

Marosvásárhely – A két hónappal ezelőtti leváltása előtt egy utolsó „ajándékkal” lepte meg a marosvásárhelyi magyarokat Lucian Goga prefektus. A kormánybiztos közigazgatási bíróságon támadta meg azt a két, tavaly hozott tanácsi határozatot, melynek értelmében a Maroshévíz utcát Lutherről, a Posta utcát Kálvinról neveznék el.

Kálvin Jánosról és Luther Mártonról neveznének el utcákat Marosvásárhelyen

Marosvásárhely – Két marosvásárhelyi utcanév megváltoztatásáról is szavazni fognak a keddi soros decemberi tanácsülésen a választott önkormányzati képviselők. A javaslatokat a református és magyar evangélikus egyházközségek fogalmazták meg, és az RMDSZ-es tanácsosok terjesztették be.

Tüntetésre hív Romániában a magyar oktatásért az evangélikus egyház is

Marosvásárhely – Kolozsvár – A romániai magyar kisebbségi közoktatás ellen szól a marosvásárhelyi Római Katolikus Teológiai Líceum működésének megakadályozása a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége (RMPSZ) szerint. Éppen ezért tüntetésre hív Kelemen Hunor RMDSZ-elnök, a Székely Nemzeti Tanács és az evangélikus egyház is.

Szobrokkal és utcanevekkel jubilálnának a marosvásárhelyi protestánsok

Marosvásárhely – Több mellszobrot állítanának és néhány utcát elneveznének a városban a marosvásárhelyi protestáns felekezetek a reformáció ötszázadik évfordulója alkalmából.

150 erdélyi családot segít az Ökumenikus Segélyszervezet beiskolázási segélyakciója

Marosvásárhely – Magyarországon és Kárpátalján már a szeptember elejei tanévkezdésig, Erdélyben pedig a későbbi iskolakezdéshez igazodva, a mai napon adott át 150 tanszercsomagot rászoruló diákok számára az Ökumenikus Segélyszervezet. Az adományból marosvásárhelyi, illetve a környező településeken élő diákok, köztük a helyi árvaotthonok lakói is részesülnek.

Oldalak

Feliratkozás RSS - Marosvásárhely csatornájára