zeneszerző

Az orgona nálam hobbi, kedvtelés

Nagyvázsonyban adott hangversenyt Győrffy István. A zeneszerző evangélikus kántorral beszélgettünk.

Händel újratöltve, a Messiás ma

Budapest – Mennyire ismerjük a barokk szerző csodálatos művét? Egyáltalán, milyen Messiás-képük van a mai fiataloknak? Várkonyi Mátyás Erkel Ferenc-díjas zeneszerző, rockzenész a reformáció kezdetének ötszázadik évfordulójára izgalmas, zenés színházi produkcióval kívánja „újraéleszteni” Händel klasszikusát. A darabot 2017. április 25-én mutatják be a Müpában, de egy kis ízelítő már januárban látható lesz.

Istennel nem lehet alkudozni – Az utolsó találkozás Szokolay Sándor zeneszerzővel

Nagycenken jártunk Madarassy István ötvösszobrászművésszel. S ha Nagycenk volt az úti célunk, bekopogtunk Sopronban Szokolay Sándorékhoz. 2012-t írtunk. A zeneszerző akkor már tizenhetedik éve élt a hűség városában. Nem gondoltuk, hogy utoljára látjuk. Másfél évvel később visszaadta lelkét a Teremtőjének. 2012 februárjában még örömteli találkozásban volt részünk, és úgy éreztük, élvezi a beszélgetést ő is. Ennek az estének a hangulatát idézem most fel abból az alkalomból, hogy március 30-án lenne nyolcvanöt éves.

Küzdelem a hangokkal – Beszélgetés Huszár Lajos zeneszerzővel

Monor – A búcsúzó ősz legszebb napja. A délelőtt fénye elárad a kisváros házain. Vár az állomáson; évek óta nem találkoztunk, mégis úgy beszélgetünk, mintha tegnap hagytuk volna abba. Át a téren, és máris ott vagyunk az Erkel-díjas zeneszerző szobájában. A falakon képek, a polcokon könyvek, lemezek; az öreg zongora fölnyitva, az új munkára figyel.

Síremléket állítottak Sopronban Szokolay Sándor zeneszerzőnek

Sopron – Felavatták Szokolay Sándor Kossuth-díjas zeneszerző síremlékét a Soproni Evangélikus Temetőben a zene világnapján, csütörtökön. A domborművet a Magyar Örökség-díjas képzőművész, V. Majzik Mária tervezte. Szokolay Sándor két évvel ezelőtt hunyt el. A soproni családi sírhelyet azóta sokan felkeresték, olyanok is, akik a zeneszerzőt személyesen nem ismerték, de életművét tisztelték.

Többször is megvallotta hitét! – Szokolay Sándor emlékére

Budapest – A Kairosz Kiadó „Miért hiszek” című sorozatában 2004-ben „Credo ergo sum!” (Hiszek tehát vagyok) címmel jelent meg Szokolay Sándor önvallomásos kötete. Most egy „hitvallásos ember” életére emlékezünk, amikor december 8-án, életének 83. évében befejezte hitvallását. Szöveg: Dr. Harmati Béla

Szokolay Sándort jövő szombaton kísérik utolsó földi útjára – Ittzés János nyugalmazott püspök prédikál a temetésen

Sopron – 2013. december 21-én szombaton vesznek búcsút Szokolay Sándortól. A Kossuth-díjas zeneszerző földi maradványait a soproni evangélikus temetőben helyezik nyugalomra – értesítette Szokolay Orsolya pénteken az MTI-t. Forrás: MTI
Feliratkozás RSS - zeneszerző csatornájára