körkérdés

A feltámadás kizárólag keresztény tanítás?

Krisztus harmadnapon feltámadott… De mit is jelent ez a feltámadás? Csak Krisztus támadott fel? Más vallásokban is hisznek a feltámadásban?

Reformáció 499 – Evangélikus lelkészek válaszolnak

Mit kezdünk reformáció ünnepével akkor, ha azt nem a múlt, hanem a jelen időben értelmezzük? Hogyan jelenik meg a szüntelen megújulás az egyház mai gondolkodásában? Evangélikus lelkészeket kértünk meg, hogy osszák meg gondolataikat arról: mit jelent számukra ma a reformáció.

Körkérdés – Milyennek képzelem el a 21. századi evangélikus egyházat?

Pünkösd 2016 – Pünkösd után fontosnak tartottuk feltenni a kérdést, hogy az evangélikus lelkészek milyennek képzelik el a 21. századi egyházat. Balogh Éva, Bartha István és Orosz Gábor Viktor gondolatait olvashatják.

Pünkösdi körkérdés: Mit jelent számomra pünkösd?

Pünkösd 2016 – A pünkösd a Szentlélek kiárasztásának az ünnepe, és így az egyház születésnapja. Evangélikus lelkészeket kérdeztünk, hogy számukra 2016-ban mit jelent a pünkösd.

Őszintén az eutanáziáról – Kérdések és válaszok

Mi az eutanázia? Létezik-e teljes fájdalomcsillapítás? Mindent megkap-e egy szenvedő a mai magyar betegellátásban, ami megkapható? Hol a határ az elengedés és a halálba segítés között? Valóban itt kell tartani akár éveken keresztül valakit – akár akarata ellenére is –, akinek szinte csak szenvedésből áll az élete? Ezt lehet szeretetből?

„Valami a Szentlélekkel?” – az utca embere pünkösdről

Budapest – Pünkösddel kapcsolatban minden évben felvetődik, hogy a magyar társadalom nagy részének fogalma sincs róla, valójában mit ünneplünk ilyenkor. Az evangélikus.hu az utca embereinél kérdezősködött és az derült ki, hogy valóban nagy a zavar a fejekben, de a legtöbben nem büszkék rá, hogy „tényleg fogalmuk sincs”, mit ünneplünk vasárnap.

A feltámadás öröme – Lelkészeket kérdeztünk

Jézus mondja: „Én vagyok a feltámadás és az élet” (Jn 10,25a), míg Pál apostolnál ezt olvassuk: „Tudjuk, hogy Krisztus feltámadt a halálból, többé nem hal meg, a halál nem lesz többé úrrá rajta” (Róm 6,9). Mit jelent a feltámadás öröme? – Lelkészeknek tettük fel a kérdést...

Milyen egyházban szeretnék élni? – Pünkösdi körkérdésünkre evangélikus lelkészek válaszoltak

Pünkösd – Pünkösd a Szentlélek kiárasztásának, és így az egyház születésének ünnepe. „Az egyház ezen az ünnepen lép érzékelhető módon a világ történetébe” – fogalmaz Jánossy Lajos. De milyen a mai egyház? Mennyire képviselik tagjai a pünkösdi kiküldést? Mire érdemes jobban figyelnie az egyház tagjainak? A megújulás reményében evangélikus lelkészek válaszoltak arra a kérdésre, hogy az egyház tagjaiként miben látják a változás lehetőségét.

Az anyaságról – Anyák napi körkérdés – Evangélikus lelkészeket kérdeztünk

Anyák napja – Május első vasárnapja anyák napja. Ebből az alkalomból az evangelikus.hu evangélikus lelkészeket szólított meg, hogy meséljenek arról, hogy számukra mint jelent: anya. Szöveg: Galambos Ádám, kép: Polgár Rózsa: Anyaság, 1986

Hogyan készül az adventi időszakban egy lelkész? – Megkérdeztük az evangélikus lelkészeket

Budapest – Advent várakozása lehetőséget teremt arra, hogy elgondolkozzunk az öröknek hirdetett esemény mai aktualitásán. Advent Jézus születésére való emlékezés és Krisztus következő eljövetelére való várakozás, egyúttal az ébredés/ébresztés időszaka is. Mit jelent az adventi időszak egy evangélikus lelkész számára? Hogyan készül? – Ezeket kérdezte meg az evangelikus.hu, szerte az országban szolgáló evangélikus lelkészektől. Szöveg: Galambos Ádám; kép: Jávor Piroka (a szentendrei evangélikus templom rózsaablaka)
Feliratkozás RSS - körkérdés csatornájára