emléknap

A Szibériai passió című filmet ajánljuk

Budapest – Éppen két évtizeddel ezelőtt, 2001 tavaszán a Duna Televízió A szellem órája című sorozatműsorában vetítették a Szibériai passió című filmet, amelynek Fabiny Tamás volt a szerkesztő-riportere. „Olyan portrékat mutattam be, amelyeken keresztül nemcsak az embertelen kor, hanem a hitből fakadó helytállás is feltárult a börtön, a kényszermunka, a félreállítottság idején” – írta az elnök-püspök a Facebook oldalán.

A holokausztra emlékezett az Egyházak Világtanácsa

Genf – „Az antiszemitizmus gyakran és sok helyütt a kisebbségi közösségeket sújtó, növekvő intolerancia és erőszak első megjelenési formája, amit vissza kell utasítania és el kell ítélnie minden jóakaratú embernek, bármelyik közösséghez tartozzék is." Az Egyházak Világtanácsa (EVT) nyilatkozatban csatlakozott az auschwitzi haláltábor felszabadításának 75. évfordulóján tartott megemlékezéshez.

Először tartották meg a vallásüldözés áldozatainak nemzetközi emléknapját

Washington – Bár a hazai sajtó és közvélemény elsiklott felette, az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) 2019. májusi közgyűlésének döntése értelmében idén augusztus 22-én tartották meg először a vallásüldözés áldozatainak nemzetközi emléknapját.

488 éves az Ágostai hitvallás

1530. június 25-én, szombaton az ágostai birodalmi gyűlésen olvasták fel a Confessio Augustana latin nevet viselő, 28 hitcikkből álló iratot. Az Ágostai hitvallás emléknapjának evangéliuma áll előttünk ez évben az Útmutató reggeli igeszakaszában, s ebben Urunk így bátorít: „Aki tehát vallást tesz rólam az emberek előtt, arról majd én is vallást teszek mennyei Atyám előtt.” (Mt 10,32) A nem Melanchthontól származó Előszó felett álló zsoltárvers az első hivatalos kiadás címlapján az ünnep vezérigéje lett: „Királyoknak is elmondom intelmeidet, és nem vallok szégyent.” (Zsolt 119,46) De miről is szól a világ evangélikusságának egyik legfőbb, mértékadó hitvallása?

Hit a börtönben – a kommunizmus áldozatai – Farkas elvtárs, ön Istenhez fohászkodik?

„A belső Istenhit és vallásosság, amit kaptunk a börtönben, sokunkban megmaradt és megőriztük a mai napig, anélkül, hogy elmentünk volna kezet csókolni a helyi plébánoshoz vagy a helyi lelkipásztorhoz.” Február 25-e a kommunizmus áldozatainak emléknapja. Fehérváry István író és Oláh Vilmos doktor visszaemlékezései.

Holokauszt-emléknap – Mikola: a tragédiára emlékezés reményt is hordoz

Budapest – Berlin – New York – Szerte a világon megemékeztek a holokauszt emléknapjáról, 2016 január 27-én. Hírösszefoglalónkat olvashatják a hazai és a külföldi nagyobb eseményekről.

A Nyíregyházi Evangélikus Kossuth Lajos Gimnáziumban 5. alkalommal rendezték meg a Szalay Emléknapot

Nyíregyháza – A Nyíregyházi Evangélikus Kossuth Lajos Gimnáziumban 5. alkalommal rendezték meg a Szalay Emléknapot, dr. Szalay Sán​dor atomfizikus emlékére, aki a gimnázium öregdiákja, és az ATOMKI megalapítója volt.

Holokauszt-emléknap – Összefoglaltuk a fontosabb eseményeket

Budapest – Április 16-án, a holokauszt emléknapon Budapesten és szerte az országban is több helyen tartottak megemlékezéseket. Budapesten többek között az Uránia Nemzeti Filmszínházban, a Páva utcai emlékközpontban és a Dohány utcai zsinagóga kertjében tartottak megemlékezéseket. Hírösszefoglalónkat olvashatják.

Kövér: a felvidéki magyarság várja a szlovák állam erkölcsi elégtételét

Komárom – A felvidéki magyarság a szlovákiai zsidó és német közösségekhez hasonlóan várja, hogy a szlovák állam adjon számára erkölcsi elégtételt a kollektív büntetéssel sújtás és szülőföldről való száműzetés miatt – mondta az Országgyűlés elnöke a felvidéki kitelepítettek emléknapján Komáromban, a képviselő-testület ünnepi ülésén, vasárnap.

Ratkó-emléktáblát avattak Nyíregyházán

Nyíregyháza – Emléktáblát avattak Ratkó József emlékére a Nyíregyházi Evangélikus Kossuth Lajos Gimnáziumban. Az emléktábla elhelyezése a költő halálának 25. évfordulója alkalmából megrendezett Ratkó József-emlékév keretein belül valósult meg. Forrás: tudositok.hu

Oldalak

Feliratkozás RSS - emléknap csatornájára