emlékmű

Orosháza alapítására ünnepségsorozattal emlékeznek

Orosháza – A településalapítás 275. évfordulóját ünnepségsorozattal teszik emlékezetessé az orosháziak. Az 55 éves díszítőművészeti kör tagjai kiállítással tisztelegtek az ősök előtt, volt már városismereti vetélkedő a fiataloknak, zenei csemegét kínált az idén 90 éves Orosházi Fúvószenekar – szerdán programban gazdag napja volt Orosházának.

Emlékmű a hadadi németeknek

Hadad, Románia – Szombaton a hadadi evangélikus templom kertjében emléket állítottak azoknak a hadadi németeknek az emlékére, akiknek ősei Németországból telepedtek ide, utódaik pedig Hadadról Németországba.

Trianon emlékezete

Mosonmagyaróvár – Az 1920. június 4-én aláírt trianoni békediktátum kitörölhetetlen és máig feldolgozatlan tragédia a magyarság számára. Az Országgyűlés 2010-ben nyilvánította június 4-ét a nemzeti összetartozás napjává.

Átadták a felújított nagy háborús hősi emlékművet Székesfehérváron

Székesfehérvár – Ünnepélyes keretek közt adták át az első világháborúban életüket vesztett magyar katonák, a Honvédelmi Minisztérium segítségével felújított hősi emlékművét szombaton, Székesfehérváron, a Homoksori úti evangélikus temetőben.

Akik szobor helyett élő emlékművel emlékeznek

„Igen szépek és felemelők a hősök emlékére készült turulmadaras emlékoszlopok és szobrok, de szerintem még fenségesebb a hősök emlékét egy élő alkotásban megörökíteni” – fogalmazott 1936-ban egy különleges és előremutató emlékmű átadásán Vértesi Zoltán evangélikus lelkész. Magyarbólyon járva olyan élő emlékművel találkoztunk, mely nemzedékeken keresztül hirdeti a jövőt.

A tiszteletet, a harmóniát is hirdeti az átadott gyulai monumentum

Gyula – Ünnepélyes keretek között avatták fel a reformáció gyulai emlékművét 2017. november 6-án, hétfőn este a városban, a Petőfi téren.

Emlékművet avattak a nádasdi evangélikusok

Nádasd – A reformáció 500. jubileumi évének állítottak emlékművet az evangélikus templom kertjében, 2017. október 28-án.

Reformáció hétről hétre: Reformáció és utcai installáció

A Reformáció hétről hétre című, a Duna Televízióban, illetve a Duna World műsorán futó sorozat harminckettedik ötperces epizódjában megszólalt Szabó Levente építész, műegyetemi oktató, aki alkotótársával, Polgárdi Ákos tervezőgrafikussal közösen jegyzi a reformáció ötszázadik évfordulójára készített utcai installációt. Az adást a készítők engedélyével mi is közzétesszük.

A reformáció helyi alakjainak tiszteletére állítanak emlékművet Gyulán

Gyula – Már kiásták a helyét és elkezdték építeni az alapját annak az emlékműnek, amelyet a reformáció ötszázadik évfordulója alkalmából ősszel állítanak fel a Petőfi tér északi oldalán.

Emlékművet avattak fel Paton

Pat – Szombaton avatták fel ünnepélyes keretek közt a falu szívében álló, megújult emlékművet, amely az első és a második világháború pati áldozatainak állít méltó mementót.

Oldalak

Feliratkozás RSS - emlékmű csatornájára