régészet

Ősi kánaáni templomot találtak Baál isten szobrával

Tel Lakis – Ősi kánaáni templomot találtak Baál isten szobrával Izrael déli részén, a Tel Lakis régészeti feltárásnál – jelentette a Háárec című újság honlapja hétfőn. A Kr. e. 12. században épített templomra a Bibliában is szereplő Lakis város feltárása közben bukkantak.

Újabb régészeti leletek igazolják a bibliai történetet

Nyílhegyeket, ékszereket és korsókat találtak abból az időszakból, amikor Babilónia elfoglalta Jeruzsálemet.

A keresztények hétköznapjai 1700 éve

A bázeli egyetem a közelmúltban egy szenzációs fölfedezésről adott hírt.

Kilencezer évvel ezelőtti településre bukkantak a régészek Jeruzsálem közelében

Izrael – Régészek kilencezer évvel ezelőtti, több ezer lakosú településre bukkantak Jeruzsálem mellett, a felfedezés újraírja ennek az ősi kornak a térségbeli történetét – jelentette a Jediít Ahronót című újság honlapja, a Ynet.

Mit rejtenek a holt-tengeri tekercsek?

1947-ben egy beduin kecskepásztor különleges tekercseket és agyagtárgyakat talált egy barlangban, melyek nagy hatással lettek a Biblia koráról szóló régészetre. A mára előkerült több mint kilencszáz tekercset viasszal légmentesen lezárt, hosszúkás agyagkorsók őrizték, így maradhatott fenn több ezer éven keresztül. Dávid Nóra vallás- és ókortörténésszel, a Szegedi Tudományegyetem adjunktusával a kumráni tekercsek jelentőségéről, az iratok kutatásáról és a régészeti feltárásról beszélgettünk.

Újabb holt-tengeri barlangot tártak fel

Izrael – A Holt-tenger észak-nyugati partjával szemben, az ősi Kumrán és a mai Kália kibuc közelében újabb barlangot fedeztek fel a Héber Egyetem és a virginiai Liberty University kutatói, amelybe egykor tekercseket rejtettek az esszénus szekta tagjai. Legutóbb hatvan éve tártak fel ilyen barlangot.

Az apostolok Juliász nevű városát találhatták meg izraeli régészek

Jeruzsálem – András, Péter és Fülöp apostolok szülőfaluja, Bétsaida utódvárosa, a római kori Juliász maradványait találhatták meg izraeli régészek a Kinneret, vagyis a Galileai-tenger északi partjainál – jelentette a helyi média hétfőn.

Salamon király korából származó hatalmas palotát találtak Izraelben

Jeruzsálem – Salamon király korából származó, hatalmas, háromezer éves palota maradványait találták meg a régészek Gezerben, Izrael központi részén – jelentette a Háárec című újság honlapja.

Különleges keresztény leletekre bukkantak

Szentjakab – Átírja a történelemkönyveket az 1061-ben alapított kaposszentjakabi bencés apátság területének ásatási eredménye, amely szerint a monostor egy 9. századi, Karoling-központ romjaira épült. A kereszténység megjelenése a területen így az eddigi elméletekhez képest mintegy 200 évvel korábbra tehető.

Utólag kerülhettek a tevék a pátriarkák korának bibliai történeteibe

Jeruzsálem – A Biblia pátriarkák korában játszódó történeteinek tevéi utólag kerülhettek a szövegbe, mert ezek az állatok valójában csak a Kr.e. 9. században jelentek meg Izrael földjén, derült ki a legkorábbi háziasított tevék régészek által megtalált csontjainak karbon-datálásából. Forrás: MTI
Feliratkozás RSS - régészet csatornájára