régészet

4000 éves leleteket találtak Izraelben

Művészi kővéseteket találtak Észak-Izraelben a rejtélyes, több mint négyezer éves temetkezési dolmenekben – jelentette a Háárec című izraeli újság honlapja szerdán.

15.000 éves leletek Izraelben

Tizenötezer évvel ezelőtt halászathoz használt horgokat találtak az izraeli régészek az ország északi részében, a Hula-tónál.

Bar Kohba korabeli érmét találtak Jeruzsálemben

Különleges, a rómaiak elleni Bar Kohba-felkelés korából, csaknem 1900 évvel ezelőttről származó bronzérmét találtak Jeruzsálemben a régészek – jelentette be hétfőn az Izraeli Régészeti Hatóság (IAA).

Ősi kánaáni templomot találtak Baál isten szobrával

Tel Lakis – Ősi kánaáni templomot találtak Baál isten szobrával Izrael déli részén, a Tel Lakis régészeti feltárásnál – jelentette a Háárec című újság honlapja hétfőn. A Kr. e. 12. században épített templomra a Bibliában is szereplő Lakis város feltárása közben bukkantak.

Újabb régészeti leletek igazolják a bibliai történetet

Nyílhegyeket, ékszereket és korsókat találtak abból az időszakból, amikor Babilónia elfoglalta Jeruzsálemet.

A keresztények hétköznapjai 1700 éve

A bázeli egyetem a közelmúltban egy szenzációs fölfedezésről adott hírt.

Kilencezer évvel ezelőtti településre bukkantak a régészek Jeruzsálem közelében

Izrael – Régészek kilencezer évvel ezelőtti, több ezer lakosú településre bukkantak Jeruzsálem mellett, a felfedezés újraírja ennek az ősi kornak a térségbeli történetét – jelentette a Jediít Ahronót című újság honlapja, a Ynet.

Mit rejtenek a holt-tengeri tekercsek?

1947-ben egy beduin kecskepásztor különleges tekercseket és agyagtárgyakat talált egy barlangban, melyek nagy hatással lettek a Biblia koráról szóló régészetre. A mára előkerült több mint kilencszáz tekercset viasszal légmentesen lezárt, hosszúkás agyagkorsók őrizték, így maradhatott fenn több ezer éven keresztül. Dávid Nóra vallás- és ókortörténésszel, a Szegedi Tudományegyetem adjunktusával a kumráni tekercsek jelentőségéről, az iratok kutatásáról és a régészeti feltárásról beszélgettünk.

Újabb holt-tengeri barlangot tártak fel

Izrael – A Holt-tenger észak-nyugati partjával szemben, az ősi Kumrán és a mai Kália kibuc közelében újabb barlangot fedeztek fel a Héber Egyetem és a virginiai Liberty University kutatói, amelybe egykor tekercseket rejtettek az esszénus szekta tagjai. Legutóbb hatvan éve tártak fel ilyen barlangot.

Az apostolok Juliász nevű városát találhatták meg izraeli régészek

Jeruzsálem – András, Péter és Fülöp apostolok szülőfaluja, Bétsaida utódvárosa, a római kori Juliász maradványait találhatták meg izraeli régészek a Kinneret, vagyis a Galileai-tenger északi partjainál – jelentette a helyi média hétfőn.

Oldalak

Feliratkozás RSS - régészet csatornájára