dr. Harmati Béla László

Egyedülálló evangélikus emlékeink nyomában – Látványos kötet a magyarországi szószékoltárokról

Sok evangélikus templomba belépve láthatunk ma is egy olyan berendezési tárgyat, amelyet más felekezetek templomaiban nem: a szószékoltárt. A Kárpát-medencében sajátos, egyedi megoldású példáit is megtalálhatjuk a mai napig. A hazai szószékoltárokat, ezeket az eddig kevéssé ismert emlékeket mutatja be, illetve fejlődéstörténetüket foglalja össze az Evangélikus Gyűjteményi Kiadványok új sorozatának első darabjaként nemrégiben megjelent, látványos és bőséges fotókollekcióval illusztrált kötetében Harmati Béla László művészettörténész, az Evangélikus Országos Múzeum vezetője. Kutatásairól és a közben született érdekes felfedezésekről is beszélgettünk vele.

Megtartották a Pulszky Társaság – Magyar Múzeumi Egyesület közgyűlését

Budapest – 2019. április 26-án tartották a Pulszky Társaság – Magyar Múzeumi Egyesület tisztújító közgyűlését, ahol többek között dr. Harmati Béla Lászlót, az Evangélikus Országos Gyűjtemény – Evangélikus Országos Múzeum vezetőjét beválasztották a választmányi tagok közé. A Petőfi Irodalmi Múzeum dísztermében tartott rendezvényen az evangélikus dr. Szoleczky Emese, a Hadtörténeti Intézet és Múzeum főtanácsos osztályvezető-helyettese negyvenéves munkájáért Pulszky Ferenc-díjat kapott.

Mi van a giccsputtonyban? – Művészettörténeti előadás Kelenföldön

Budapest – Az Evangélikus Országos Múzeum igazgatója személyes élményeket sem mellőzve húzta elő újra „giccsputtonyát” február első napján a kelenföldi evangélikusok gyülekezeti termében. Dr. Harmati Béla László a nagy sikerre való tekintettel – és a kelenföldiek templomjáró kedvét dicsérve – volt kénytelen s szíves újra, más szempontokkal gazdagítva elővenni a témát azok kedvéért, akik a templomok – tavalyi – éjszakáján nem hallották, amikor az oltár mellett állva beszélt a giccsről. Érték(t)rendek című előadása így is, most is trendi volt. Forrás: Evangélikus Élet
Feliratkozás RSS - dr. Harmati Béla László csatornájára