zsidóság

Különleges edények tanúskodnak a szentföldi zsidó életről a római hódítás után

Jeruzsálem – Egy új kutatás segítségével pontosabb képet kaphatunk arról, hogy a második jeruzsálemi Szentély lerombolását és az ország feldúlását követően hogyan folytatták életüket a háborút túlélő és a maradás mellett döntő zsidó közösségek. A leletek tanúsága szerint a zsidók körében – vallási okokból – népszerű, mészkőből készült edények még legalább két évszázadon keresztül használatban voltak az északi Gálil (Galilea) térségében, mely a szentföldi zsidó élet központjává vált Jeruzsálem eleste után.

Németországi izraelita gyülekezetek ellenzik október 31-e munkaszüneti nappá nyilvánítását

Berlin – A németországi Niedersachsenben az izraelita gyülekezetek országos egyesülete (Landesverband der Israelitischen Kultusgemeinden von Niedersachsen K.d.ö.R.) tüntetéseket helyezett kilátásba, amennyiben a tartományban október 31-ét hivatalos ünnepnappá nyilvánítják.

Az emlékezés és őrzés útján – Beszélgetés Uri Asaffal

Budapest – A Föld legmélyebb pontján címmel jelent meg a Scolar Kiadó gondozásában Uri Asaf író, képzőművész, fordító legújabb prózakötete. A szerzővel a zsidó misztikáról, a kortárs szépirodalom és a vallásos tartalom kapcsolatáról, valamint a Zohár könyvének magyar nyelvű fordításáról is beszélgettünk.

A berlini ostyagyalázási per és következményei

Az alábbi cikk a reformáció kezdetének 500. évfordulójához kapcsolódik, és egy néhány évvel korábbi évfordulót idéz fel. 2010-ben emlékeztek meg Németországban a berlini ostyagyalázási per 500. évfordulójáról. A megemlékezések közül a Jüdische Gemeinde zu Berlin nevű zsidó közösség gondozásában megjelent írást választottuk ki, amelynek szerzője Stephen Tree. Az ő neve fémjelzi az évforduló alkalmával rendezett kiállítást is. Olvasóink bizonyára figyelemreméltónak találják a berlini zsidóság egy rangos képviselőjének tudósítását arról, hogy milyen sorsfordulót jelentett a reformáció a zsidóság számára Wittenberg szomszédságában, a brandenburgi választófejedelemségben.

Őszintén nőkről, iszlámról, zsidóságról, médiáról

Vallások az elnyomottakért: Nők, etnikumok és szegénység címmel tartott expót december 10-én, az emberi jogok világnapján a Magyarországi Teológusnők Ökumenikus Egyesülete az Evangélikus Hittudományi Egyetemen. Az egész napos rendezvény délelőtti részében négy előadás keretében tárult fel a résztvevők előtt, milyen útmutatások vezérlik a témákban a keresztény, zsidó és muzulmán hívőket. Délután már műhelymunkákon mélyedhettünk bele a délelőtti témák egy-egy részterületébe.

Százötven éves a magyar zsidóság emancipációja – Konferencia Budapesten

Budapest – Százötven éve fogadta el a magyar zsidóság politikai és polgári emancipációjáról szóló törvényt az Országgyűlés, és 140 éve kezdte meg működését a rabbiképző intézet Budapesten. Ebből az alkalomból kétnapos konferencia kezdődött hétfőn a fővárosban. A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének Országos Főrabbi Hivatala és az Országos Rabbiképző - Zsidó Egyetem által szervezett konferencia megnyitóján megjelent Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek, valamint Lackner Pál, a Magyarországi Evangélikus Egyház Püspöki Tanácsának titkára is.

Német fiatalok a pesti zsidó temetőben jártak

Budapest – Európa mi vagyunk – Európa az, amivé tesszük! Ez a gondolat lehetne a jelmondata annak a kezdeményezésnek, amelyet a német ASF, azaz Aktion Sühnezeichen Friedensdienste – magyarul Engesztelés/Jóvátétel Békeszolgálat Akció nevet viselő, evangélikus alapítású szervezet hirdetett meg. Céljuk, hogy közelebb hozzák egymáshoz a különböző nemzetiségű, kulturális hátterű, és történelmi örökséget hordozó társadalmi csoportokat egész Európában.

A Németországi Protestáns Egyház tervezi, hogy állást foglal a zsidómisszió témájában

Magdeburg – A reformáció 500. emlékévének kezdetével a Németországi Protestáns Egyház (EKD) igyekszik egyértelműen állást foglalni a zsidómissziót illetően. Miután az EKD egy évvel ezelőtt elhatárolódott Luther Márton zsidóellenes kijelentéseitől, idén november elején a zsidómisszióval hangsúlyosabban fog foglalkozni, aminek eredményeképp egy teológiai magyarázatot és állásfoglalást kíván majd megfogalmazni.

A győri Zsidó Szabadegyetemen tartott előadást Szemerei János püspök

Győr – A dunántúli evangélikusság ötszázéves múltjáról és jelen helyzetéről tartott előadást Szemerei János, a Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület püspöke a győri Zsidó Szabadegyetem előadássorozata keretében. Az eseményt a helyi zsinagóga imateremként használt helyiségében tartották.

Huszonöt éves a Keresztény–Zsidó Társaság

Budapest – A keresztények és a zsidók közös felelőssége, hogy megmaradunk-e Európában – mondta Soltész Miklós államtitkár május 12-én Budapesten, a Keresztény–Zsidó Társaság (KZST) megalakulásának 25. évfordulója alkalmából tartott megemlékezésen.

Oldalak

Feliratkozás RSS - zsidóság csatornájára