Bence Gábor

Gáborítás

Ülök a fóti evangélikus templomban, és hallgatom egyházunk kántorképző intézete idei első tanfolyamának kórusát. Bár én is itt nőttem fel, mégis minden évben megindít a tény, hogy a nyári szabadságok idején összegyűlik ötven gyermek és fiatal, akik tizenöt – többnyire náluk alig idősebb – oktató vezetésével két és fél hétig együtt muzsikálnak, imádkoznak, és közben közösséggé válnak. Hála érte Istennek!

(Saját) rekordot döntött Kelenföld karácsony második napján!

Budapest – Kelenföldi hagyomány szerint a templom karzatára minden nagy ünnep második napján azokat várják, akik szeretnek énekelni, tudnak kottát olvasni, de idejük nem engedi, hogy rendszeres kórusmunkában vegyenek részt. Az ilyenkor ad hoc összeállt alkalmi kórus és zenekar tagjai Bence Gábor kelenföldi kántor vezetésével egy bő óra alatt összepróbálnak egy-egy az ünnephez illő motettát vagy kantátát vagy más zenekari kíséretes művet. Bach, Schütz, Händel a leggyakrabban előforduló zeneszerzők.

Mendelssohn Reformáció szimfóniája Kelenföldön – Beszélgetés Bence Gáborral

Budapest – „Lelkesítő beszámolni arról, hogy az első hívásra vállalkozott egy zenekarnyi muzsikus, hogy segítsék a gyülekezeti zenekart és velünk ünnepeljenek” – fogalmazott Bence Gábor. Az október 14-én előadandó Reformáció szimfóniáról Gáncs Tamás lelkész kérdezte Bence Gábor karnagyot.

Zenei ajándék a reformáció közelgő jubileumára

Budapest – Különleges zenei világot bemutató, sokoldalúan hasznosítható kiadvány jelent meg nemrég Protestáns műzenei antológiák I. – Korálfeldolgozások a lutheri reformáció első évszázadából címmel. Szerkesztői Bence Gábor, az Evangélikus Kántorképző Intézet vezetője, Ecsedi Zsuzsanna, az intézet tudományos munkatársa és Soós András, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem docense.

Bach zenéjével készülnek a reformáció 500 éves évfordulójára a keszthelyi evangélikusok

Keszthely – Johann Sebastian Bach zenéjével készülnek a reformáció 500 éves évfordulójára a keszthelyi evangélikus gyülekezet tagjai. A Festetics György Zeneiskola kamarazenekara Bence Gábor vezényletével adott koncertet vasárnap, ahol a barokk zeneszerző zenekari kíséretes fuvola művei szólaltak meg.

Megjelent a Korálfeldolgozások a lutheri reformáció első évszázadából című kiadvány

Budapest – Megjelent a Protestáns Műzenei Antológiák I. – Korálfeldolgozások a lutheri reformáció első évszázadából című kiadvány, amelyet a Kántorképző igazgatója, dr. Bence Gábor, valamint a Kántorképző Intézettudományos munkatársa, dr. Ecsedi Zsuzsanna és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem egyetemi docense, dr. Soós András készített.

Mindentől messze, a szívhez közel – Lukács-passió Kelenföldön

Budapest – „»A csend napja«, a nagyszombat lehet alkalmas arra, hogy figurális zenével is elmélkedjünk a szenvedéstörténeten” – mondja Bence Gábor kelenföldi evangélikus karnagy-kántor. Ritkán hallott zeneművel készül a gyülekezet kórusa és zenekara a húsvét ünnepére. A Bach által lejegyzett, de ismeretlen szerzőjű Lukács-passiót nagyszombaton hallhatják az érdeklődők. A kivételes műről és a nagyszombati alkalomról a karnagyot és Gáncs Tamás igazgató-lelkészt kérdeztük.

Ünnepi vesperást tartottak a Fővárosi Protestáns Kántorátus fennállásának huszadik évfordulóján

Budapest – A Fővárosi Protestáns Kántorátus 2016. hatvanad vasárnap estéjén ünnepelte fennállásának huszadik évfordulóját. Az ünnepi vesperásra a mai tagság mellé több mint harminc régi énekes jött el, s együtt szolgálhattak gregorián énekkel és többszólamú motettákkal. Az istentisztelet liturgusa és igehirdetője Gáncs Tamás lelkész volt.

20 éves a Fővárosi Protestáns Kántorátus – Húsz éve egy összeszokott csapat élén – Interjú Bence Gáborral

Budapest – Egyedülálló egyházzenei munka zajlik húsz éve a kelenföldi evangélikus templomban. Az 1996-ban alakult kántorátus (liturgikus kamarakórus) minden vasárnap változó zenei anyaggal díszített vesperát énekel, ahol a gregorián zsoltározásba és a gyülekezeti énekekbe a hívek is bekapcsolódhatnak. A valamikori tagok az ország számos pontján, sőt most már több európai országban végeznek színvonalas egyházzenei és kórusmunkát. A Fővárosi Protestáns Kántorátus vezetőjét, Bence Gábort kérdeztük az elmúlt húsz évről és a január 31-i ünnepi alkalomról.

Megújuló istendicséret – Interjú a Korálelőjátékok az Evangélikus énekeskönyvhöz című gyűjtemény szerkesztőivel

Budapest – Fontos kiadvánnyal gazdagodott egyházunk zenei élete. Kántoraink, egyházzenészeink mindennapos munkáját segíti a Korálelőjátékok az Evangélikus énekeskönyvhöz című, frissen megjelent gyűjtemény. Sőt szerkesztői túl is tekintettek saját felekezetükön: a darabok alapjául szolgáló énekek többnyire három protestáns – evangélikus, református, baptista – énekeskönyvben is megtalálhatók. A válogatás a legjelentősebb klasszikus szerzők mellett nagy számban közli kortárs alkotók műveit is. A kötet két szerkesztőjével, Bence Gáborral és Gálos Miklóssal Kocsis Krisztina beszélgetett.

Oldalak

Feliratkozás RSS - Bence Gábor csatornájára