Bajorország

Gazdagít az új nézőpont – Bajorországi gyakornok egyházunkban

Budapest – A szolgálatban való gazdagodás jegyében mint valláspedagógiát és keresztyén iskolai nevelést tanuló főiskolai hallgató érkezett először hazánkba 2017-ben Janik Phlipsen Németországból. Jelenleg gyakorlati évének egy részét azzal a céllal tölti Magyarországon, hogy megismerkedjen egyházunk helyzetével és mindennapjaival. Itteni élményei és tapasztalatai reménység szerint hatékonyan hozzájárulnak majd ahhoz, hogy otthon eredményesebben végezze a munkáját.

Adventi üzenet 3.

2018 adventjében minden vasárnap egy-egy üzenetet teszünk közzé, amelyet olyan lelkészek, hitoktatók, evangélikusok készítettek, akik jelenleg külföldön szolgálnak. Harmadikként Beke Mátyás lelkész üzenetét hallgathatjuk meg Holzhausenből.

Mégsem lesz kötelező a kereszt kifüggesztése minden bajor állami intézményben

Berlin – Mégsem lesz minden állami fenntartású intézményben kötelező a kereszt kifüggesztése Bajorországban, a németországi tartomány kormánya a tiltakozás hatására több területet kivont a kötelezettség hatálya alól – jelentették 2018. május 30-án, szerdán német hírportálok.

Bedford-Strohm: A kereszt megkérdőjelezi a világi értékeket

Berlin – München – A Németországi Protestáns Egyház (EKD) tanácselnöke, Heinrich Bedford-Strohm kiállt az egyházi bürokrácia leépítése és a döntéshozatali folyamatok leegyszerűsítése mellett a protestánsok háza táján. A felszabaduló energiákat inkább az evangéliumnak a világban történő terjesztésére kellene fordítani, írta a Frankfurter Allgemeine Zeitung egyik cikkében. Hozzátette azt is, hogy az egyházi szabályozás terjedelmének és az engedélyeztetési eljárások számának tekintetében is fontos lenne egy ilyen szemlélet elterjedése.

Isten és a kommunikáció – Ökumenikus képzésen Bajorországban

Josefstal – Gott ist Kommunikation, azaz Isten (maga a) kommunikáció címmel tartott április 16–25. között európai ökumenikus képzést a Bajor Evangélikus Egyház Josefstalban. A kis bajor falu oktatási centrumában rendezett kurzus mintegy negyven résztvevője között épültek a hidak, hiszen tíz nap alatt megismerhettük egymás országait, egyházait és szerteágazó munkáját is.

Bírálja a német katolikus püspöki konferencia elnöke a kereszt kifüggesztését elrendelő bajor kormánydöntést

Berlin – Megosztottságot és nyugtalanságot okozott a bajor tartományi kormány azzal a döntésével, hogy kötelező kifüggeszteni a keresztet a németországi tartományban működő állami hivatalokban – mondta a német katolikus püspöki konferencia elnöke egy hétfői lapinterjúban. A Németországi Protestáns Egyház (EKD) tanácsának elnöke is bírálta a müncheni vezetés döntését, amelyet az ország lakosságának többsége is elutasít.

Kifüggesztik a keresztet a bajor állami hivatalokban

München – Kötelező lesz a kereszt kifüggesztése június 1-jétől Bajorország valamennyi állami hivatalában – döntött április 24-i, keddi ülésén a német tartomány kormánya.

A zsoltárok kincsesládácskájában kutakodtak a liturgiai konferencián

2015. július 10-12 között tartotta rendes éves ülését Heilsbronnban az LLKB – Lutherische Liturgische Konferenz in Bayern. Nem csak saját egyházuk képviselőit, de a testvér egyházak küldötteit – cseh, szlovák, lengyel, észt, magyar – is hívták a közös gondolkodásra, éneklésre, imádságra.

„Kiállunk egymás mellett” – Fastenopfer 2014

Bad Neustadt – Böjt első hétvégéjén, Invocavit vasárnapján indult Bajorországban az a böjti akció, amelynek célja minden évben egy kelet-európai egyház támogatása. 2014 böjtjében a Magyarországi Evangélikus Egyház két projektjét támogatja a bajor gyűjtési akció. A hétvégi nyitóalkalmon dr. Fabiny Tamás püspök, Cselovszkyné dr. Tarr Klára külügyiosztály-vezető, Gerőfiné dr. Brebovszky Éva lelkész, Brebovszkyné Pintér Márta, a nőimisszió vezetője, Németh Kitti teológushallgató és dr. Kamp Salamon karnagy vezetésével a Deák téri Lutheránia kórus képviselte egyházunkat Bad Neustadtban. Szöveg: Cselovszkyné dr. Tarr Klára, fotó: Stefan Wurth
Feliratkozás RSS - Bajorország csatornájára