település

Megjelent a Magyarország középkori településeinek és egyházainak topográfiai adattára

Budapest – Magyarország középkori településeinek és egyházainak topográfiai adattára címmel magánkiadásban jelent meg Timár Péter hatkötetes munkája, 4800 oldalon.

Újratelepült egyházközségek Fejér vármegyében

A török hódoltság korában számottevően megfogyatkozott lakosságú Fejér vármegyében a 18. században jelentős betelepítések történtek. A döntően római katolikus telepesek megjelenésével a felekezeti megoszlás megváltozott, ugyanis a korábban szinte teljesen protestáns vallású vármegyében a reformált egyházak híveinek aránya a század végére az összlakosság mintegy harmadára esett vissza. Az új telepesek között kis számban protestánsok is előfordultak. Írásunkból három 18. században újratelepült község evangélikusainak hasonló problémáira, hitéletük kezdeti nehézségeire derül fény.

Testvértelepülések: szándékok és gyanakvások

Kolozsvár – Tartalmasak vagy formálisak erdélyi településeink határon átnyúló testvérvárosi kapcsolatai? Erre a kérdésre kereste a választ a Járosi Andor Keresztény Műhely és az Erdélyi Napló településvezetők és műépítészek részvételével rendezett közös kolozsvári vitaestjén. Forrás: evangelikus.net, Erdélyi Napló, szöveg: Makkay József, fotó: Fogarasi Szép Krisztina
Feliratkozás RSS - település csatornájára