Pápa

Evangélikus Csodavár Pápán

A Pápai Városi Óvodák Vajda Péter Lakótelepi Tagóvodája szeptembertől a Gyurátz Ferenc Evangélikus Általános Iskola tagintézményeként működik tovább. Az új intézmény nevét kedd délelőtt sajtótájékoztatón jelentették be az evangélikus egyházközség és az intézmény képviselői.

Gyurátz Ferenc – A püspök, akinek neve fogalom a pápai evangélikusok körében

180 éve született Gyurátz Ferenc, a Dunántúli Evangélikus Egyházkerület szuperintendense. 1872-től szolgált Pápán, haláláig a városban élt. Az egykori püspök gazdag életútjára április 22-én, a helyi lutheránus szigeten emlékeztek vissza.

Egy kékfestőüzem élete – A Kluge család hagyatéka

Pápa a Dunántúl egyik jelentős ipari és kereskedelmi centruma volt a 17. századtól. A településen számos német eredetű, anyanyelvű iparoscsalád élt, közöttük az evangélikus Kluge família, amelynek kékfestőüzeme évente ötezer-kétszáz vég kelmét állított elő elsősorban a környék német lakosságának. Másfél évszázadot átölelő családi és üzleti irathagyatékuk jelentős gazdaság-, társadalom- és helytörténeti értéket képvisel.

Néma főhajtás a leghívebb magyar emlékére Pápán

Pápa – A hétvégén volt Kossuth Lajos néhai magyar kormányzóelnök, Pápa város egykori díszpolgára halálozási évfordulónapja. 2017-től fogva – amióta a pápai Kossuth Lajos utca végén, a Tansütő oldalfalán felavatásra került a domborműves Kossuth-emléktábla – az Elsősorban pápai Városbarát Egylet (EpVE) a Kossuth Szövetség (KSZ) megyei csoportjaként kis megemlékezést szokott itt ilyentájt tartani. Sajnos, ahogy tavaly, úgy idén sem hirdettethetett meg a hagyományos, szervezett főhajtás a szomorú járványhelyzet miatt.

Kívül-belül megújul a pápai evangélikus templom

Pápa – Közel 29 millió forintos beruházás során talajcsövezéssel, falszárító vakolattal és furatos befecskendezéssel mentesítik a megsüllyedést és repedéseket okozó nedvességtől az evangélikus templomot.

Az evangélikus teológia professzorára emlékeztek Pápán

Pápa – A helyi református gimnáziumból indulva a lutheránusok legtöbbet publikáló egyházi írója lett Payr Sándor, akit még a püspöki szék sem tudott elcsábítani a tanári és kutatói hivatásától.

Pápán tartották az idei házasság hete nyitó istentiszteletét

Pápa – 2021. február 7-én a Pápai Református Egyházközségben tartották meg a 2021-es házasság hete programsorozat nyitó istentiszteletét. Igét hirdetett: Steinbach Józsefreformátus püspök. Az alkalmon közreműködött Pálúr János és Pálúr Kornélia, az idei házasság hete arcai is. Az alábbiakban ennek vágott verzióját adjuk közre.

Az LVSZ főtitkára írt előszót Ferenc pápa könyvéhez

Genf – Róma – A Lutheránus Világszövetség (LVSZ) főtitkára, dr. Martin Junge írta az előszavát Ferenc pápa legújabb kiadványához, amelynek címe „Il cielo sulla terra. Amare e servire per trasformare il mondo” (Mennyország a földön. Szeretettel és szolgálattal egy új világért illetve magyar fordítása: Álmodjunk együtt – Út egy jobb jövő felé ). „A felkérés jelentős ökumenikus gesztus volt Ferenc pápa részéről” – mondta az LVSZ ökumenikus kapcsolatokért felelős főtitkár-helyettese, dr. Dirk Lange.

Udvari karácsonyi rendezvényben reménykednek a pápai evangélikusok

Pápa – Még ha templomi istentisztelet nem is lehet, de szabadtéri ünnepséget szervezne a szentestére való ráhangolódás céljából felékesített udvarán az evangélikus egyházközség Pápán.

Fejes Lajosné Tatay Terézia emlékére

Bakonytamási – 2020. október 24-én, nyolcvanhét esztendős korában örökre megpihent Fejes Lajosné szül. Tatay Terézia, – a Pápa közeli Bakonytamási községben és annak környékén is sokak kedves Teri nénije – a Pápa-vidék hűséges kossuthi hagyományőrzője.

Oldalak

Feliratkozás RSS - Pápa csatornájára