Auschwitz

Nyolc ló, negyvennyolc ember vagy százötven deportált – Hetvenöt éve indultak a vonatok Auschwitzba

A napokban Fahidi Éváéknál jártunk feleségemmel. A 94 éves asszony elmondta nekünk, hogy szinte napra pontosan hetvenöt évvel ezelőtt indult el velük, zsidó családokkal a vonat. A debreceni téglagyárnál zsúfolták be őket a marhavagonokba. Szelíden és indulat nélkül beszélt, tényszerűen idézte fel emlékeit. Elmondta, hogyan kattogtak a vonat kerekei, miként ölelték át egymás csatakos testét. Rettenetes hőség volt akkor is. A gyermekek hamar kiszáradtak.

Keresztény-zsidó párbeszéd Kertész Imre életművéről

Budapest – Az Asztali beszélgetések sorozat keretében Darvas István rabbi és Fabiny Tamás evangélikus püspök beszélgetett a kertészi életmű egy-egy idézete alapján a holokausztról és az emlékezet kérdésköréről a Petőfi Irodalmi Múzeumban.

AJÁNLÓ: Sok mondat a Gulagról

Rakódnak egymásra, egymás mellé a szavak – kitelepítés, deportálás, marhavagon, fejadag, csajka, éhezés, fagy, barakk, rabság, szenvedés, kínzás, megszégyenítés, túlélés, gyilkosság, halál –, közös kulcsszavai a nyugati és keleti diktatúrák táborrendszereinek. Kísérteties hasonlóságok Dachau, Auschwitz, Mauthausen, Krasznojarszk, Omszk, Vorkuta világából.

Holokauszt-emléknap – Összefoglaltuk a fontosabb eseményeket

Budapest – Április 16-án, a holokauszt emléknapon Budapesten és szerte az országban is több helyen tartottak megemlékezéseket. Budapesten többek között az Uránia Nemzeti Filmszínházban, a Páva utcai emlékközpontban és a Dohány utcai zsinagóga kertjében tartottak megemlékezéseket. Hírösszefoglalónkat olvashatják.

„Amíg kijátsszuk egymás ellen a traumáinkat, addig nagyon primitív állapotban vagyunk” – Beszélgetés Simonyi Andreával

Budapest – „Auschwitz 70 évvel később” – Profetikus imatalálkozó Auschwitz-Birkenauban címmel rendeztek 2015. január 21–28. között nemzetközi imatalálkozót. Az imatalálkozó hátteréről, a feldolgozás lehetőségéről, a holokauszt emlékévről Simonyi Andreával, az Aktív Európai Emlékezet egyik vezetőjével, az imatalálkozó résztvevőjével beszélgettünk.

Auschwitzi évforduló – Balog Zoltán részt vesz a megemlékezésen

Budapest – Lengyelországba látogat Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter, és Áder János köztársasági elnök képviseletében kedden részt vesz az auschwitz-birkenaui tábor felszabadulásának 70. évfordulója alkalmából megrendezett központi ünnepségen – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) csütörtökön az MTI-vel.

Szélrózsa-találkozó 2014: Auschwitz után – fórumbeszélgetés

Soltvadkert – Az Auschwitz utáni kor címmel beszélgetett egymással 2014. július 16-án, a Szélrózsa-találkozón György Péter és Fabiny Tamás.

Élet menete – Áder: Auschwitz Magyarország legnagyobb temetője

Budapest – Oswiecim – Ötvennégy ország képviselőinek részvételével, a magyar zarándokokkal az élen indult el hétfőn nem sokkal 13 óra után a Nemzetközi Élet Menete az auschwitzi egykori haláltáborból a mintegy három kilométerre lévő birkenaui emlékhelyre. A megemlékezésen részt vett Áder János köztársasági elnök is. Forrás: MTI, fotó: Kallos Bea

Istenkép Auschwitz után címmel rendeztek kerekasztal-beszélgetést Szegeden

Szeged – Istenkép Auschwitz után címmel rendeztek vallásközi kerekasztal-beszélgetést a holokauszt hetvenedik évfordulója alkalmából kedden Szegeden, a Gál Ferenc Főiskolán. Forrás: MTI, fotó: Kelemen Zoltán Gergely
Feliratkozás RSS - Auschwitz csatornájára