vallásközi dialógus

Keresztünnep –  Oberlander Báruch és Gáncs Péter beszélgetése

A Klubrádió húsvét hétfői adásában a keresztény és a zsidó húsvét közös gyökereiről és eltérő utóéletéről beszélgettek Gáncs Péter evangélikus püspökkel és Oberlander Báruch rabbival.

Közös gondolkodásra hívta a pécsi felekezetek képviselőit a Keresztény-Zsidó Társaság

Pécs – A vallásközi délutánt Goldmann Tamás, a Pécsi Zsidó Hitközség elnöke nyitotta meg A vallásközi dialógus esélyei címmel. A konferencián előadást tartott Udvardy György pécsi megyéspüspök, Szalay Lajos református lelkipásztor, Ócsai Zoltán evangélikus lelkész, Szécsi József, a Keresztény–Zsidó Társaság főtitkára, valamint Schönberger András, a Pécsi Zsidó Hitközség főrabbija.

Iszlám, politika, keresztény misszió – Maróth Miklós előadása a MEÖT-ben

Budapest – A Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának (MEÖT) Vallásköz és Dialógus Bizottsága 2014. április 28-án nyílt ülést tartott. Ezen Maróth Miklós professzor, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészettudományi Karának alapító dékánja, a Magyar Tudományos Akadémia alelnöke tartott előadást Iszlám és politikaelmélet, iszlám és demokrácia, a keresztény misszió lehetőségei címmel. A témát tavaly megjelent Iszlám és politikaelmélet című könyve szolgáltatta. Forrás: Evangélikus Élet

Tavaszi beszélgetés két kontinens, két világvallás partján

Isztambul – Virágzásnak indult világváros, élénk választási kampány és zsongó forgalom fogadta lelkes európai látogatóit a Boszporusz partján március utolsó hetében. Utazásuk központi kérdése azt volt, hogy a közel 15 millió lakossal rendelkező Isztambul-Konstantinápoly fényes negyedei és roskadozó, régi házai mögött valóban békésen megfér egymás mellett az állam és a vallás, a kereszténység és az iszlám? Milyen szerepet oszt az állam a vallásnak, az iszlámnak és a kereszténységnek a gazdasági fejlődés hajszájában? Forrás: teol.lutheran.hu, szöveg: K. E.
Feliratkozás RSS - vallásközi dialógus csatornájára