életrajz

Luther élete az ifjúság és a nép számára

Luther Márton életéről írt könyvecskét a Gründler Ad., amelyet a Londoni Vallásos Iratokat Terjesztő Társulat adott ki Szabadi Béla fordításában. A kiadványt Garai András jóvoltából adjuk most közre.

Zala vármegye evangélikus lelkészeinek munkásságával ismerkedhettek meg

Zalaegerszeg – A szabadegyetem szervezésében 2018. május 8-án, kedden délután Zala vármegye 12 kiemelkedő evangélikus lelkészének életével és munkásságával ismerkedhettek meg az érdeklődők az evangélikus parókia gyülekezeti termében.

Az Úristen tenyerén

Budapest – Milyen volt átvészelni Budapesten az ostromot 1944-ben? Hogyan éltek a teológusok 1948 után a teológián? Hogyan lehetett szolgálni az ötvenes évek evangélikus egyházában? Milyen változásokat hozott a rendszerváltás? – Madocsai Miklós nyugalmazott evangélikus lelkésszel beszélgettünk életéről, szolgálatáról.

Böröcz Sándorról, tíz év múltán – „Ne féljen, Böröcz, magát az Isten nem engedi meghalni”

Berkesi András államvédelmi őrnagynak, akitől az alcímül írt mondat származik, ezúttal igaza volt. Böröcz Sándort, a letartóztatott, a vizsgálati fogság alatt kihallgatásokkal agyongyötört, egy ízben a börtöncella fala elé állított s nyolcvannégy órára „ottfelejtett” evangélikus lelkészt nem engedte meghalni az Isten. Sem ott és akkor – 1948 őszén a börtöncellában –, sem a szovjet munkatáborokban, ahol több mint hat évig raboskodott. Megőrizte, hazahozta, s hosszú életet adott neki. Idén tíz éve jött a hír: Böröcz Sándor 2006. december 25-én, karácsony ünnepén eltávozott a földi létből.

A TE IGÉD IGAZSÁG – Botta István lelkész szolgáló élete és munkássága

Budapest – 2016. december 14-én 17 órakor mutatják be a kelenföldi evangélikus gyülekezetben az A TE IGÉD IGAZSÁG – Botta István lelkész szolgáló élete és munkássága című könyvet. Az ünnepi alkalmat megnyitja dr. Fabiny Tamás püspök, a könyvet bemutatja Thurnay Béla szerkesztő. Filmünkben Botta István lelkész életéről emlékezik meg.

Megjelent egy könyv Luther szabadság-tapasztalatairól

Lipcse – Hamburg – A hambugi filozófus, Joachim Köhler most megjelent életrajzi könyve Luther Márton (1483-1546) reformátor szabadság-tapasztalatát állítja a középpontba.

Kétszáz éve született Veres Pálné, az intézményes magyar nőnevelés megalapítója

Budapest – Kollega Tarsoly István és Kovács Eleonóra szerkesztésében a Tarsoly Kiadó gondozásában jelent meg 2015 decemberében A reformáció kincsei című kötet első része. Ebben ötven szerző a reformáció korától egészen 2015-ig mutatja be a Magyarországi Evangélikus Egyház történetét. Veres Pálné születésének 200. évfordulója alkalmából, a kiadó jóvoltából, ebből a könyvből idézzük a vele kapcsolatos szócikket.

Husz János halálának 600. évfordulójára emlékeznek

Konstanz – Prága – Husz Jánost 1415. július 6-án a konstanzi zsinat eretnekként elégettette. 2015. július 6-án ennek a tragikus eseménynek a 600. évfordulójáról emlékeznek meg szerte a világon. Összegyűjtöttük a történelemből ismert egykori események forgatókönyvét.

Ki állja meg a helyét? – Bemutatták Dietrich Bonhoeffer életregényét

Budapest – a XXI. Nemzetközi Könyvfesztiválra jelent meg magyar fordításban Eric Metaxas Bonhoeffer – pásztor, mártír, próféta, kém című regénye. Az olvasmányos életrajzi kötet bepillantást nyújt Dietrich Bonhoeffer életébe, teológiai munkásságába és a német ideológiával szemben végzett önfeláldozó munkájába. Április 25-én, az Immanuel Kiadó által szervezett könyvbemutatón a nemzetközileg már ismert kötetet dr. Fabiny Tamás evangélikus püspök és dr. Csepregi András evangélikus lelkész méltatta. Szöveg és fotó: Galambos Ádám
Feliratkozás RSS - életrajz csatornájára