Nagyveleg

Egy hét Istenközelben – Nagyvelegi nagytábor 2019

Nagyveleg – 2019. július 28. és augusztus 3. között vettem részt a Fejér-Komáromi Egyházmegye hagyományos nagyvelegi nagytáborában. A hét tematikájának középpontjában a bűn és következménye, a bűnbocsánat és annak elfogadása állt. A tábor vezérigéje Mikeás próféta könyvéből szólt: „A tenger mélyére dobja minden vétkünket!” (Mik 7,19).

Nagyveleg: Kis gyülekezet, nagy álmok

Nagyveleg – A számok bűvöletében élünk: sokan vagyunk a Földön, de kevés a Krisztus követő. S Jézus maga is azt mondta: „Mert ahol ketten vagy hárman összegyűlnek az én nevemben, ott vagyok közöttük.”(Mt 18.20.) Nagyveleg kicsi falu, de annál szebb, kicsi gyülekezet, de nagy az elhatározás. El is határozták, hogy lesz lelkészük, és lett.

A lelkész hittanosaival, a nagypapa unokáival együtt főzött Nagyvelegen

Nagyveleg – Főzőversenyt tartottak a nagyvelegi falunapon. Itt nemcsak kiváló alkalmi szakácsokkal, de remek emberekkel is meg lehetett ismerkedni.

Őszi gyerekdélelőttök a reformáció hetében

Nagyveleg – Azt szerettük volna, hogy az őszi szünet ne csak elmúljon Nagyvelegen, hanem szépen teljen a hittanos gyerekek számára, ezért álmodtuk meg a gyerekdélelőttöket. A négy délelőtt témáját nem volt nehéz kigondolni, hiszen a reformáció ötszázadik évfordulójánál aktuálisabb témát nemigen lehetett találni.

Önkéntesként utazott, Indiában épített iskolát a nagyvelegi lelkész házaspár

Nagyveleg – Zangla – Világot látni és segíteni – így is lehet önkéntes munkát vállalni. Bence Győző és felesége is ezt az utat választotta.

Érzékenyítő hittantábort tartottak Nagyvelegen

Nagyveleg – Ha a nyári szünet első hete, akkor evangélikus hittantábor is. Már menetrendszerűnek tekinthető ez a kijelentés, hiszen idén is a nyári szünet első hetében 2017. június 19-től 24-ig tartottuk a hittantábort Nagyvelegen, a Grünfeld-kastélyban.

Tizenötödik alkalommal rendeztek borversenyt Bakonycsernyén

Bakonycsernye – Tizenötödik alkalommal rendeztek Bakonycsernyén evangélikus borversenyt. Szarka István evangélikus kerületi esperes a megjelenteket prédikációjával köszöntötte.

Lelkünk hangjai – Bábfesztivált tartottak Kőbányán

Budapest – A Kőbányai Kápolna Színpad adott otthont 2016. február 27-én az evangélikus bábfesztiválnak. A Büki Bábcsoport a Lelkünk hangjai és a Beszélő sziklák, míg Nagyveleg kicsi és nagy bábcsoportja: az Áldás a kút mélyéről és Ábrahám és Lót című bábdarabokkal készültek. A rendezvényről sajnos betegség miatt távol maradtak a piliscsabai bábosok. Zenélt a Közel zenekar, interaktív áhítatot tartott Németh Zoltán a Gyülekezeti és Missziói Osztály vezetője. KÉPRIPORT! VIDEÓK!

Nagyvelegi jubileum: Régmúltról emlékeztek

Nagyveleg – Idén ötven éve, hogy egyházi szervezésű alkalmakat tartanak nyaranta a nagyvelegi kastélyban. A hatvanas években egy baráti kör kezdeményezésére jött létre az első tábor, akkor még szinte titokban. Később a rendszerváltás után, az államosított ingatlanok visszaigényelhetősége kapcsán újra egyházi tulajdonba került a kastély, ahol nem ritkán több mint százan táboroznak. A jubileumi ünnepség csúcspontja volt 2014. szeptember 6-án, amikor a népes vendégsereg nosztalgiázni, emlékezni tért vissza Nagyvelegre.

Háromszoros ajándék – Átadták a felújított nagyvelegi kastélyt

Nagyveleg – A nagyvelegi kastélyt a zsidó vallású Grünfeld család építtette, s Grünfeld Pál földbirtokos 1945-ben az evangélikus egyházközségnek adományozta. Az épület az államosításig evangélikus iskolaként és tanítólakásként szolgált. 1995-ben került vissza egyházi tulajdonba. Idén felújítva – immár Grünfeld Pál Evangélikus Vendégház néven – vehették birtokba a táborozók.

Oldalak

Feliratkozás RSS - Nagyveleg csatornájára