Luther Márton

Kölcsönadja Németországnak Luther Márton kéziratos végrendeletét a Magyarországi Evangélikus Egyház

Budapest - Kölcsönadja Németországnak Luther Márton kéziratos végrendeletét a Magyarországi Evangélikus Egyház (MEE) a reformáció 2017-ben tartandó 500. évfordulójának megünneplésére - közölte Fabiny Tamás evangélikus püspök az MTI-vel.

„Itt állok, másként nem tehetek”

1521. április 18-án tisztelettudó, de határozott válaszok hangzottak el a wormsi birodalmi gyülésen Luther Márton szájából. A reformátor elhíresült mondatának történelmi, teológiai hátterét és jelenre mutató példáját Reuss Andrásnak, az Evangélikus Hittudományi Egyetem Rendszeres Teológiai Tanszéke professor emeritusának írása világítja meg.

„Lelkiismeretemhez és Isten igéjéhez vagyok kötve” – a MEE elnökségének nyilatkozata

Nyilatkozatot adott ki a Magyarországi Evangélikus Egyház elnöksége a wormsi birodalmi gyűlés 500. évfordulóján. Luther Márton 1521. április 18-án tette világossá: a császári felszólítás ellenére sem vonja vissza tanait.

Az 500 éves wormsi vallástétel a filmvásznon

Ma 500 éve érkezett meg Luther Márton a wormsi birodalmi gyűlésre, amelyen 1521. április 18-án elhangzott híres vallástétele. Ezt a pillanatot számos film bemutatja. Ezekre a jelenetekre épül az a videó, amelyet Fabiny Tamás elnök-püspök állított össze.

„Luther – akinek lelkiismeretét Isten igéje tartotta fogva”

A wormsi birodalmi gyűlés 500. évfordulója tiszteletére (angol nyelvű) webináriumot szervez az Amerikai Evangélikus Egyház (ELCA) wittenbergi tanulmányi központja 2021. április 16-án, pénteken, magyar idő szerint 18.00–19:15 között.

„Wartburgi kísérlet” – kortárs szerzők interpretálják Luther bibliafordítását

Wartburg – A Nemzetközi Luther Alapítvány vezetőjének, Thomas Seidelnek a kezdeményezésére ez év augusztusa és októbere között három népszerű német író (Thea Dorn, Martin Mosebach és Senthuran Varatharajah) tölt majd el egy-egy hónapot a wartburgi várban, hogy Luther nyomában járva „belső dialógust” folytassanak a reformátor által fordított Szentírással.

Steinmeier szövetségi elnök ellátogat Wormsba a Luther emlékünnepre

Worms – Frank-Walter Steinmeier április 16-án részt vesz a Wormsban megrendezésre kerülő emlékünnepen, melyet Luther Márton Wormsi Reichstag-beli fellépésének 500. évfordulója alkalmából szerveznek.

Koldusok vagyunk – 475 éve halt meg Luther Márton

Eisleben – „Ma 475 éve, hogy szülővárosában, Eislebenben meghalt Luther Márton. Miben lehet megragadni azt az örökséget, amit a reformátor az utókorra hagyott? Isten igéjében, amit ő anyanyelvre fordított, illetve szenvedélyesen magyarázott és mindhalálig hirdetett. A szó szoros értelemben vett mindhalálig” – tette fel a kérdést Fabiny Tamás püspök Facebook-oldalán.

Luther Márton ma tarolna a Twitteren

A Luther által a maga javára fordított technológia természetesen az írott sajtó volt.

Máglyahalál a tiltakozókra – Az evangélikus egyház hajnaláról

A középkor végét és az újkor hajnalát több egymással összefonódó gazdasági, társadalmi és kulturális jelenség harangozta be. Ezek sora a humanizmussal és a korai polgárosodással kezdődött, a könyvnyomtatással és a nagy földrajzi felfedezésekkel folytatódott, és a nyugati kereszténységet megújító reformációval és a modern nemzetállamok körvonalainak kialakulásával tetőzött. A humanista világnézet és a reneszánsz stíluseszmény legfontosabb célja az emberi szellem felszabadítása volt a középkori vallásos gondolkodás béklyói alól – írta a BBC History alapján a 24.hu.

Oldalak

Feliratkozás RSS - Luther Márton csatornájára