Pusztavám

Árnyjáték passió Pusztavámon

Pusztavám – Nagypénteken rendhagyó istentiszteletet tartottak Pusztavámon, ahol Jézus szenvedéstörténetének egyes részleteit a pusztavámi és móri evangélikus fiatalok adták elő. Több volt ez azonban egyszerű előadásnál és színjátéknál. Itt ugyanis az általuk vetített árnyékképek adták ki az egyes jeleneteket. A mozdulatok lassúsága, az aláfestő zene, a fény-árnyék ellentéte és kontrasztja megdöbbentő átélési lehetőséget nyújtott a gyülekezeti tagoknak, hogy elmélyülhessenek nagypéntek gyászában.

Közös betlehemes Móron

Mór – A Pusztavám–Móri Evangélikus Egyházközség a 2016. évben sikeresen pályázott a Gyülekezeti és Missziói Osztály Betlehemes pályázatán. Ennek révén kézzel készített bábokat kaptak, melyek Jézus születéstörténetének szereplőit jelenítik meg.

Érzékenyítő hittantábort tartottak Nagyvelegen

Nagyveleg – Ha a nyári szünet első hete, akkor evangélikus hittantábor is. Már menetrendszerűnek tekinthető ez a kijelentés, hiszen idén is a nyári szünet első hetében 2017. június 19-től 24-ig tartottuk a hittantábort Nagyvelegen, a Grünfeld-kastélyban.

„Hallhatóan evangélikus”

Pusztavám – Az evangélikus egyház egyik új stratégiai programja, kampánya a Láthatóan evangélikus címet viseli. Lényege, hogy az evangélikus gyülekezetek tagjai vállalják a kamera és a fényképezőgép előtt, hogy ide tartoznak, fontosnak érzik hitvallásukat. Ehhez a programhoz kapcsolódva, azt is fontosnak érezzük, hogy az istentiszteleti alkalmaink legyenek „hallhatóan evangélikusok”, az érthetőségről már nem is beszélve.

Kártérítésre várnak a pusztavámi evangélikusok – Templomuk és ravatalozójuk is érintett a bányakárban

Pusztavám – Ahogyan arról a Hír TV alapján honlapunk is beszámolt, Pusztavámon számos épület károsodott a helyi bánya tevékenysége miatt, így az evangélikus templom is. Sajnos a 230 éves épület állapota egyre romlik és bár majdnem egy méter vastagok a falak, számos helyen repedések észlelhetőek rajta. Négy éve ugyan bányakárosnak minősítették, de máig nem történt semmi. Cikkünkben Ribárszki Ákos helyi lelkész segítségével bemutatjuk a romló állagú templomot.

Nem kap kártérítést a pusztavámi evangélikus templom a bányakárosodás miatt?

Pusztavám – Nem akarja az állam kártalanítani a pusztavámi bányakárosult ingatlanok tulajdonosait – legalábbis erre utalnak a számok. A Fejér megyei településen több mint kétszáz igényt jelentettek be a helyiek, mert megrepedt a házuk, ebből mindössze hatot ítéltek meg jogosnak. A többit indoklás nélkül elutasították. A szénbánya tulajdonosa a Magyar Villamos Művek, a 33 éves lelőhely bezárására 42 milliárd forintot biztosított az állam – számolt be a hirtv.hu.

1. Evangélikus Tölgyes Futógála: Háromszázan vettek részt a pusztavámi jótékonysági rendezvényen

Pusztavám – Valami megmozdult Pusztavámon, a csendes kis sváb településen a Vértes lábánál, Mórtól 10 km-re 2016. május 21-én. Megmozdult a falu apraja-nagyja az evangélikus gyülekezet jótékonysági felhívására. „Várunk mindenkit futva, biciklizve, gyalogolva, babakocsival, hogy teljesítsék a kijelölt távot a Tölgyes-játszótérért.”

Egész-s-ég – Missziói-családi nap Pusztavámon

Pusztavám – A lélek egészsége állt a középpontban a tizennyolc egyházközséget egyesítő Fejér-Komáromi Egyházmegye missziói-családi napján, melyet idén a pusztavámi gyülekezet a település művelődési házában rendezett meg. A programokban bővelkedő alkalomra mintegy háromszáz hívő sereglett össze május 25-én, pünkösdhétfőn a Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület második legnagyobb területű egyházmegyéjéből.

Munkáskesztyűvel kezében állt szolgálatba – Lelkészt iktattak Pusztavámon

Pusztavám – Egy pár munkáskesztyű egyik darabját nyújtotta át felügyelőtársának a Pusztavám-Móri Evangélikus Egyházközség 2014. május 24-én, szombaton beiktatott lelkésze, Ribárszki Ákos. Mint mondta, ez jelképesen azt fejezi ki, hogy mostantól közös az útja, a munkája, a célja a gyülekezettel.
Feliratkozás RSS - Pusztavám csatornájára