Pusztavám

Újratelepült egyházközségek Fejér vármegyében

A török hódoltság korában számottevően megfogyatkozott lakosságú Fejér vármegyében a 18. században jelentős betelepítések történtek. A döntően római katolikus telepesek megjelenésével a felekezeti megoszlás megváltozott, ugyanis a korábban szinte teljesen protestáns vallású vármegyében a reformált egyházak híveinek aránya a század végére az összlakosság mintegy harmadára esett vissza. Az új telepesek között kis számban protestánsok is előfordultak. Írásunkból három 18. században újratelepült község evangélikusainak hasonló problémáira, hitéletük kezdeti nehézségeire derül fény.

Árnyjáték passió Pusztavámon

Pusztavám – Nagypénteken rendhagyó istentiszteletet tartottak Pusztavámon, ahol Jézus szenvedéstörténetének egyes részleteit a pusztavámi és móri evangélikus fiatalok adták elő. Több volt ez azonban egyszerű előadásnál és színjátéknál. Itt ugyanis az általuk vetített árnyékképek adták ki az egyes jeleneteket. A mozdulatok lassúsága, az aláfestő zene, a fény-árnyék ellentéte és kontrasztja megdöbbentő átélési lehetőséget nyújtott a gyülekezeti tagoknak, hogy elmélyülhessenek nagypéntek gyászában.

Közös betlehemes Móron

Mór – A Pusztavám–Móri Evangélikus Egyházközség a 2016. évben sikeresen pályázott a Gyülekezeti és Missziói Osztály Betlehemes pályázatán. Ennek révén kézzel készített bábokat kaptak, melyek Jézus születéstörténetének szereplőit jelenítik meg.

Érzékenyítő hittantábort tartottak Nagyvelegen

Nagyveleg – Ha a nyári szünet első hete, akkor evangélikus hittantábor is. Már menetrendszerűnek tekinthető ez a kijelentés, hiszen idén is a nyári szünet első hetében 2017. június 19-től 24-ig tartottuk a hittantábort Nagyvelegen, a Grünfeld-kastélyban.

„Hallhatóan evangélikus”

Pusztavám – Az evangélikus egyház egyik új stratégiai programja, kampánya a Láthatóan evangélikus címet viseli. Lényege, hogy az evangélikus gyülekezetek tagjai vállalják a kamera és a fényképezőgép előtt, hogy ide tartoznak, fontosnak érzik hitvallásukat. Ehhez a programhoz kapcsolódva, azt is fontosnak érezzük, hogy az istentiszteleti alkalmaink legyenek „hallhatóan evangélikusok”, az érthetőségről már nem is beszélve.

Kártérítésre várnak a pusztavámi evangélikusok – Templomuk és ravatalozójuk is érintett a bányakárban

Pusztavám – Ahogyan arról a Hír TV alapján honlapunk is beszámolt, Pusztavámon számos épület károsodott a helyi bánya tevékenysége miatt, így az evangélikus templom is. Sajnos a 230 éves épület állapota egyre romlik és bár majdnem egy méter vastagok a falak, számos helyen repedések észlelhetőek rajta. Négy éve ugyan bányakárosnak minősítették, de máig nem történt semmi. Cikkünkben Ribárszki Ákos helyi lelkész segítségével bemutatjuk a romló állagú templomot.

Nem kap kártérítést a pusztavámi evangélikus templom a bányakárosodás miatt?

Pusztavám – Nem akarja az állam kártalanítani a pusztavámi bányakárosult ingatlanok tulajdonosait – legalábbis erre utalnak a számok. A Fejér megyei településen több mint kétszáz igényt jelentettek be a helyiek, mert megrepedt a házuk, ebből mindössze hatot ítéltek meg jogosnak. A többit indoklás nélkül elutasították. A szénbánya tulajdonosa a Magyar Villamos Művek, a 33 éves lelőhely bezárására 42 milliárd forintot biztosított az állam – számolt be a hirtv.hu.

1. Evangélikus Tölgyes Futógála: Háromszázan vettek részt a pusztavámi jótékonysági rendezvényen

Pusztavám – Valami megmozdult Pusztavámon, a csendes kis sváb településen a Vértes lábánál, Mórtól 10 km-re 2016. május 21-én. Megmozdult a falu apraja-nagyja az evangélikus gyülekezet jótékonysági felhívására. „Várunk mindenkit futva, biciklizve, gyalogolva, babakocsival, hogy teljesítsék a kijelölt távot a Tölgyes-játszótérért.”

Egész-s-ég – Missziói-családi nap Pusztavámon

Pusztavám – A lélek egészsége állt a középpontban a tizennyolc egyházközséget egyesítő Fejér-Komáromi Egyházmegye missziói-családi napján, melyet idén a pusztavámi gyülekezet a település művelődési házában rendezett meg. A programokban bővelkedő alkalomra mintegy háromszáz hívő sereglett össze május 25-én, pünkösdhétfőn a Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület második legnagyobb területű egyházmegyéjéből.

Munkáskesztyűvel kezében állt szolgálatba – Lelkészt iktattak Pusztavámon

Pusztavám – Egy pár munkáskesztyű egyik darabját nyújtotta át felügyelőtársának a Pusztavám-Móri Evangélikus Egyházközség 2014. május 24-én, szombaton beiktatott lelkésze, Ribárszki Ákos. Mint mondta, ez jelképesen azt fejezi ki, hogy mostantól közös az útja, a munkája, a célja a gyülekezettel.
Feliratkozás RSS - Pusztavám csatornájára