étel

A hónap igéje: Szívvel és értelemmel

Oszd meg kenyeredet az éhezővel, vidd be házadba a szegény bujdosókat, ha meztelen embert látsz, ruházd fel, és ne zárkózz el testvéred elől! (Ézs 58,7)

Lelkészek a konyhában: Mi az a görhöny? – Zahorecz Pál Márk főz

Tavaly ilyenkor a közelgő ünnep alkalmából a három püspöknét kért meg arra az Evangélikus Élet, hogy osszák meg az olvasókkal egy-egy olyan étel receptjét, amely rendszeresen a karácsonyi asztalra kerül náluk. A sikeresnek bizonyult összeállítás folytatásaként ez évben lelkészektől gyűjtött receptekkel igyekeztek a konyhában otthonosan mozgó olvasó kedvében járni. Zahorecz Pál Márk, a Szarvas-Újtemplomi Evangélikus Egyházközség lelkésze is séf lett.

Lelkészek a konyhában: Az Ó- és Újszövetség – Gerlai Pál süteményei

Tavaly ilyenkor a közelgő ünnep alkalmából a három püspöknét kért meg arra az Evangélikus Élet, hogy osszák meg az olvasókkal egy-egy olyan étel receptjét, amely rendszeresen a karácsonyi asztalra kerül náluk. A sikeresnek bizonyult összeállítás folytatásaként ez évben lelkészektől gyűjtött receptekkel igyekeztek a konyhában otthonosan mozgó olvasó kedvében járni. Gerlai Pál, a Tokaj és Környéke Evangélikus Egyházközség lelkésze is séf lett.

Dobozolni jó – Ételgyűjtő szekrények gyülekezeteink működtetésében

Amint lapunk is hírül adta, 2016 januárjának végén Szegeden élelmiszergyűjtő szekrényt szereltek az evangélikus templom kerítésére. Hamar megtelt, igen gyorsan ki is ürítették, majd újratöltötték. Akkori riportunkban – amely Kivét és betét címmel az Evangélikus Élet február 21-i számában jelent meg – a szekrény egy-egy „feltöltőjét” és „kivételezőjét”, illetve Cserháti Sándort, a szegedi egyházközség lelkészét kérdeztük, mostani írásunkban pedig az újabb ládák evangélikus lelkész ötletgazdái számolnak be a „dobozolással” kapcsolatos tapasztalataikról.

A melegétel mellett sokaknak az Ökumenikus Segélyszervezet szeretetvendégsége jelenti a karácsonyt is

Budapest – A Magyar Ökumenikus Segélyszervezet idén is megszervezte hagyományos adventi-karácsonyi melegétel-osztását. Öt napon át, 2016. december 19. és 23. között naponta 1000 adag ételt osztanak ki önkéntesek, támogatók és a Segélyszervezet munkatársai a hajléktalanok, illetve rossz szociális körülmények között élő családok számára.

Mindennapi kenyerünket add meg nekünk ma

Pápa – Az idei ökumenikus imahét pénzbeli adományaiból étesítettek ételdobozt a piacon, amelybe bárki elhelyezheti élelmiszer-felajánlásait a nélkülözők számára.

Úgy enni, ahogyan Luther és Melanchthon is tette

Wittenberg – Kolbász birsalmával, csigaragu vagy főtt tojás: az emberek a középkorban azt fogyasztották el, amit a mezőn vagy az erdőn, a pincében és az éléskamrában találtak. Mindenféle állatot ettek, de a fűszernövényeket, gabonát, zöldséget és gyümölcsöt is kedvelték – véli Leo Vogt, aki a baden-württenbergi Brettenben él és már több mint 25 éve foglalkozik a középkori könyhával.

Ételadományozó ládát avattak a szegedi evangélikus templomnál

Szeged – Mivel nagyon sok a rászoruló, de szerencsére az adományozó is, így a csoport már keresi a harmadik láda helyét is Szegeden.

Cigány napot tartottak Sárszentlőrincen

Sárszentlőrinc – Évek óta megrendezik a Cigány ételek bemutatója című programot Sárszentlőrincen a helyi és környékbéli cigányok és magyarok számára, hogy megmutathassák/megkóstolhassák a cigány konyha finomságait a cigánylecsótól, a pörkölteken át a punyáig (beás cigányok kenyere), hogy ismerkedjenek egymással, egymás kultúrájával, és nem utolsó sorban, hogy Isten igéjére figyeljenek.

Ruhaadományokat osztottak ki rászorulóknak Szarvason – Várják a további adományokat „Angyali segítség az Ótemplomból" akció keretén belül

Szarvas – Az „Angyali segítség az Ótemplomból" akció keretén belül napról-napra meleg ételt és ruhaadományokat osztanak ki a rászorulók között Szarvason. Nem csak az Ótemplomi Szeretetszolgálat ellátottjai, hanem az akcióról halló szarvasiak is örülnek ennek a lehetőségnek. Szöveg és fotó: Brachna Bernadett

Oldalak

Feliratkozás RSS - étel csatornájára