Tessedik Sámuel

Egy korát megelőző, újító lelkész – Tessedik Sámuel emlékezete

„Evangélikus lelkész, pedagógus, a mezőgazdasági tudományok művelésének és oktatásának magyarországi úttörője” – olvashatjuk a kétszáz évvel ezelőtt elhunyt Tessedik Sámuelről szóló szócikk bevezető mondataként a Britannica Hungarica nagylexikonban. Korát sok tekintetben messze megelőzte, ezért sokszor kellett hátrányokat elszenvednie. Ma is számontartott pedagógiai és mezőgazdasági újításairól szépszámú tanulmány, könyv született. A II. József, majd II. Lipót, később I. Ferenc császár és király által is elismert Tessedik „ötvenéves papi hivatalának jubileuma alkalmából” megírta életének eseményeit; a visszaemlékezés 1873-ban jelent meg magyarul. Cikkünkben többször is e kötetet hívjuk segítségül.

Tessedik örök

Szarvas – Több mint lelkész. Több mint pedagógus. Több mint gazdasági és agrárszakember. A mai kor embere minden bizonnyal polihisztornak aposztrofálná Tessedik Sámuelt, aki mindezek mellett íróként és szakíróként is tevékenykedett. Bár életéből mintegy ötven évet Szarvasnak szentelt, tanítása gyümölcsei csak halálát követően értek be. Ma már mindenki ismeri és elismeri munkásságát, a legtöbben azonban csak felszínes tudással rendelkeznek emberi nagyságáról és tetteiről.

Tessedik jegyezte fel a földmozgást

Szarvas – A közelmúltban Békés megyében is lehetett érezni a horvátországi epicentrumú földrengés hatásait. Több helyen kilengtek a fenyőkön a díszek, a szekrényen a virágok dülöngéltek, megmozdultak a csillárok. A történelem során nem ez volt az első ilyen eset, sőt megtörtént, hogy térségünkben volt a földmozgás középpontja is. A teljesség igénye nélkül a megyét érintő földmozgások történetét elevenítettük fel.

Tessedik halálának 200. évfordulójára emlékeztünk

Szarvas – Szűk körben, a járványügyi előírások betartása mellett emlékeztek tegnap Tessedik Sámuelre a szarvasiak. Az esemény szokás szerint az Evangélikus Ótemplomban kezdődött, ahol a leghíresebb szarvasi halálának 200. évfordulójára nem csak egy megemlékezést, hanem egy minikonferenciát is szervezett Lázár Zsolt evangélikus esperes.

Keresztyén élet és gyakorlati tudás

„Magyarországon sajnos a 24. órában jöttünk rá arra, amit 50 évvel korábban kellett volna megtenni: nevelni, tanítani, felszabadítani és emberi körülmények közé juttatni a parasztságot és a tudás útravalójával elindítani az ifjúságot” – írta emlékirataiban Sztehlo Gábor evangélikus lelkész 1961-ben. Gondolatait az általa nyolcvan évvel ezelőtt Tessedik Sámuel Evangélikus Ifjúsági Missziói Intézet néven életre hívott nagytarcsai népfőiskola kapcsán vetette papírra. E mindössze hat évfolyamot megélt, a fiatalok „keresztyén életre való eljuttatását” szolgáló intézmény történetét idézzük fel.

Búzaültetéssel bizonyíthatjuk, hogy megértettük Tessedik üzenetét

Szarvas – 17 óra 42 perc és 18 óra 20 perc – ez a két időpont szolgált keretes szerkezetként a 2017. december 27-én tartott megemlékezésnek, utalva Tessedik Sámuel születésének és halálának dátumára. Az ótemplomi evangélikus egyházközség – folytatva a néhány éve megkezdett sorozatot – a jubileumi évben is gondolt a nagy elődre, aki advent idején kapott tüdőgyulladást, 27-én pedig örökre távozott az élők sorából.

Séta Tessedik városában

Magyarországi városokba eljutva úgy érzem, mintha varázspálca suhintott volna végig a települések során. Jó sorsom a világ sok szegletébe elvetett, s mindig büszkeséggel vegyes csodálkozással ébredek rá, hogy bizony idehaza is van épp elég látnivaló. Szarvas városába a „véletlen” vezette lépteimet. A Holt-Körös partján fekvő település arculatát, szellemét máig meghatározza Tessedik Sámuel evangélikus lelkész, agrár- és oktatásreformer személye.

Születésének 275. évfordulóján szülővárosában és szolgálati helyén is megemlékeztek Tessedik Sámuelről

Albertirsa – Szarvas – Összetett ünnepségsorozattal készültek az evangélikus lelkész, Tessedik Sámuel születésének 275. éves évfordulójára. 2017. április 19-én konferenciát szervezett Albertirsa önkormányzata az Albertirsai Móra Ferenc kulturális központban, Szarvason pedig másnap emlékülésre került sor a szarvasi múzeumban.

Megemlékezést tartottak Szarvason Tessedik Sámuel halálának évfordulóján

Szarvas – Az idén is megemlékeztek Tessedik Sámuelről halálának 195. évfordulóján Szarvason. Az emlékezés 17 óra 42 perckor a „Jézusom Krisztusom én szerelmesem” korál eléneklésével kezdődött. Ezután a fiatalok színvonalas műsora és ének szolgálata következett.

Tessedikre emlékeztek halálának 194. évfordulóján Szarvason

Szarvas – Tessedik Sámuel tiszteletére, halálának napján, 2014. december 27-én 17 óra 42 perckor megkondultak a szarvasi evangélikus Ótemplom harangjai. A templomban alig maroknyian jöttek össze, hogy emlékezzenek Szarvas leghíresebb emberére. Az eseményt Csasztvanné Vass Edit éneke kezdte, majd Lázár Zsolt állt az oltár elé.

Oldalak

Feliratkozás RSS - Tessedik Sámuel csatornájára