Gáncs Péter

Sport, rádió, hit – Bemutatták a Novotny Zoltánnal készült interjúkötetet

Budapest – A Luther Kiadó gondozásában még a karantén ideje alatt jelent meg a Sport, rádió, hit című interjúkötet, amelynek bemutatójára 2020. június 30-án került sor a Deák téri evangélikus templomban. Novotny Zoltánnal és Boda Zsuzsával, a kötet szerzőjével Gáncs Péter nyugalmazott püspök beszélgetett.

Evangélikus TeleTemplom – Az Istennel és az egymással való kapcsolat öröme az ökumenében

Az evangélium legszemélyesebb közügyünk. Olyan, az egész világot érintő, tehát globális eseményről szól, melynek továbbadásával minden teremtmény-társunknak tartozunk. A Mindenható szeretetét továbbadva gyógyul beteg világunk, sebzett kapcsolatrendszerünk, hogy újra átélhessük az Istennel és az egymással való kapcsolat örömét.

„Rendezni végre közös dolgainkat…” – Gáncs Péter emlékei Trianon apropóján

Gáncs Péter nyugalmazott evangélikus lelkész nagytarcsai díszpolgárként a helyi lap trianoni számában osztotta meg gondolatait a témáról.

Párbeszéd az emberért – Gáncs Péter és Platthy Iván beszélgetése

Budapest – Gáncs Péterrel készített interjút Platthy Iván még egy korábbi műsorában, de a felvétel most került fel a Heti TV Youtube oldalára. A nyugalmazott evangélikus püspök életének alakulásáról, családjáról is vallott, de szóba került az egyházi média, közösségbe tartozás, önfenntartás, adakozás is.

Gáncs Péter nyugalmazott evangélikus püspök köszönti Novotny Zoltánt

Budapest – Novotny Zoltán sportújságíró 2020. május 19-én lesz 80 éves. Gáncs Péter nyugalmazott evangélikus püspök virtuális születésnapi köszöntését adjuk most közre.

Felfelé nyitott karantén

Négy héttel ezelőtt, húsvéthétfőn elhangzott jegyzetemben többek között arról a furcsa karanténhelyzetről szóltam, amelybe a feltámadás napján kényszerültek az első tanítványok, mert a körülöttük élő emberekben mindenek előtt csak a fenyegető veszélyt látták... Most, hogy húsvét ünnepétől távolodva közeledünk pünkösdhöz, érdemes újra visszatérni a forráshoz, és Bibliánkat fellapozva utána olvasni: vajon miként készítette fel Jézus tanítványait erre a különleges ünnepre?

Kicsinyhitűek voltunk, de már reméljük a folytatást

Nem jó a lelkésznek egyedül, képezzünk mellé munkatársakat!” Vitorlát bontott, szárnyalt, hamarosan révbe ér – címszavakban ez a tavaly ősszel egyházunk országos központjában, a budapesti Üllői út 24. alatt indult gyülekezetimunkatárs-képzés. Az első, lelkes csapat a tanulmányai végéhez közeledik. Azt azonban e sorok írásakor még nem lehet megmondani – a koronavírus-járvány következtében előállt különleges helyzet miatt –, hogy a záróalkalmakra és a bizonyítványok átvételére mikor kerülhet sor. Eddigi tapasztalatairól beszélgettünk Gáncs Péter nyugalmazott püspökkel. Mint a képzés vezetője hálás szívvel foglalta össze, hogy a közel fél évben milyen ajándékokkal gazdagodtak, s reménnyel tekint előre.

Amikor Jézus belép a karanténba…

„A szent városban is szinte tapintható volt a feszültség, és egyfajta rendkívüli állapot, vészhelyzet uralkodott. Hiszen nagypénteken elsötétült a nap, megrendült a föld, kettészakadt a templom kárpitja…” Gáncs Péter nyugalmazott evangélikus püspök jegyzete a Kossuth Rádió Evangélikus félórájában, 2020. április 13-án hangzott el.

Missziológia dióhéjban

Az Evangélikus Élet tavaly ősszel indult Küldetés rovatában eddig az egyházkerületi missziói lelkészek, illetve az országos missziói lelkész kapott szót. A következőkben egyházunk missziói bizottságának tagjai is szeretnék letenni a névjegyüket a témában. A bizottság elnökeként rövid missziológiai alapvetéssel szeretném bevezetni a sorozatot.

Igei táplálék – Üzenet a gyülekezeti munkatársképzés résztvevőinek

Budapest – Reménytelennek tűnt a találkozás a mára kialakult járványügyi helyzet miatt a gyülekezetimunktárs-képző tanfolyamra járókkal, de szerencsére a technika segítségünkre sietett, így mégsem kell lemondanunk az igei alkalomról. Gáncs Péter püspök gondolatait közvetítő videót honlapunkon is megnézhetik.

Oldalak

Feliratkozás RSS - Gáncs Péter csatornájára