Nemeskér

Különleges templom újult meg Nemeskéren

Nemeskér – Különleges hely a nemeskéri evangélikusok kívülről magtárszerű temploma. Jelképe lehetne a reformációnak, a közösségek összetartásának. A műemlék most közel százmillió forintból újult meg.

Isten magtára – Megújult a nemeskéri templom

Nemeskér – A négy évig tartó templomfelújítási folyamat lezárulásáért adott hálát a nemeskéri gyülekezet 2019. június 2-án, vasárnap. Az ünnepi alkalmon Szemerei János, a Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület püspöke hirdette Isten igéjét. A liturgiát Ihász Beatrix, a Soproni Egyházmegye esperese, valamint Hegedűs Attila helyi helyettes lelkész végezték. Közreműködött a helyi kórus, valamint a soproni Fidelissima vegyeskar.

Ősök nyomában – Evangélikus családi találkozó

Nemskér – A Győr-Moson-Sopron megyei Nemeskér község – 1651 és 1786 között Sopron vármegye székhelye – azon települések egyike, amelyeket az 1681-es soproni országgyűlés artikuláris hellyé nyilvánított, vagyis engedélyezte az evangélikusok számára, hogy templomot építsenek. A szabad vallásgyakorlás lehetősége vonzotta a lutheránusokat, őseim, a Plechl család tagjai is ekként kerültek Nemeskérre.

Szeretetben együtt Nemeskér, Vadosfa, Celldömölk és Nemescsó gyülekezetei

Vadosfa – Isten újabb áldásának lehettünk tanúi 2017. szeptember 24-én Vadosfán. Az áldás az, hogy a mai rohanó világban meg tudtunk állni, és Isten szeretetében megpihenni, megnyugodni, együtt énekelni és imádkozni. Mintegy kétszázötvenen jöttek el a hívó szóra. A megtelt templom bizonyító jel arra, hogy Isten szava még mindig képes minket összehívni szeretetteljes együttlétre.

A templom, ahol igazán otthon érzem magam

Láthatóan evangélikus – Mai evangélikus arcképcsarnok. A reformáció 500. évében ismerje meg egy-egy gyülekezeti tag gondolatán keresztül az evangélikus egyház mai színességét.

A másik vallását becsüld meg, a magadét pedig tartsd meg

Láthatóan evangélikus – Mai evangélikus arcképcsarnok. A reformáció ötszázadik évében ismerje meg egy-egy gyülekezeti tag gondolatán keresztül az evangélikus egyház mai színességét.

„Hidak a reformáció évszázadai fölött” – Artikuláris gyülekezetek találkozója

Nemeskér – Négy, a nyugati határhoz közeli gyülekezetet, Nemescsót, Nemeskért, Vadosfát és Celldömölköt különös szál fűzi össze: az 1681-es soproni országgyűlés megyénként két-két településen engedélyezte az evangélikusoknak, hogy ott istentiszteletet tartsanak – ezeket hívjuk artikuláris gyülekezeteknek. Mintegy száz évig messze falvakból is ide jártak az evangélikusok vasárnaponként. Ebben a felsorolásban szerepelt a fenti négy gyülekezet is.

„Hidak a reformáció évszázadai fölött”

Nemeskér – A reformáció jubileumi évében a sok országos rendezvény mellett négy – a mai Magyarország területén lévő – artikuláris gyülekezet (Celldömölk, Nemescsó, Nemeskér és Vadosfa) közös rendezvénysorozatot szervez Hidak a reformáció évszázadai fölött címmel.

Egymást megbecsülve élni

Láthatóan evangélikus – Mai evangélikus arcképcsarnok. A reformáció 500. évében ismerje meg egy-egy gyülekezeti tag gondolatán keresztül az evangélikus egyház mai színességét.

A reformáció forrásvidékein jártak a budavári, sárvári és soproni gyülekezet tagjai

Vadosfa – Nemeskér – Kőszeg – Nemescsó – Celldömölk – Immár negyedik éve szervezzük meg a Reformáció forrásvidékein című kirándulás-sorozatot. Idén a reformáció hónapjának első napján indult útnak közösségünk, hogy időben merítsen a „forrás vizéből”. A Bence Imre budavári és Holger Manke soproni német lelkész ötlete alapján született sorozattal készül három gyülekezet – Budavár, Sárvár és Sopron – a reformáció 500. évfordulójára.

Oldalak

Feliratkozás RSS - Nemeskér csatornájára