katonaság

Szeretet a fegyverek között – A tábori lelkészet kialakulása

Az egyház a lelkipásztori ellátásából nem hagyhatja ki az intézményes közösségeket sem. A katonák közötti lelkipásztori tevékenység az egyházi misszió egyik speciális, mégsem új keletű területe. A magyar tábori lelkészet történetének bemutatásakor megannyi időszakot, történelmi kort átfogó, változó szolgálatot kell összefoglalni. Ez az írás csupán rövid történeti áttekintés a kezdetektől a ténylegesen szervezetté alakulás folyamatáig Borovi József hittudós professzornak A magyar tábori lelkészet története című könyve alapján.

Háború – Keresztény szemmel

Budapest – A háborúk indításának ideológiai hátterét járta körül a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának Szociáletikai Bizottsága és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem közös konferenciája, amely a Keresztény teoretikusok, államférfiak és katonák háború elméletei címet viselte. A 2019. április 25-én tartott konferencián a meghívott előadók sokrétű, színes betekintést adtak a témába.

A reformáció napját ünnepelték a katonák

Budapest – „A reformáció, a megújulás ott kell hogy legyen a mindennapjainkban” – hangsúlyozta dr. Benkő Tibor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke a reformáció napja alkalmából tartott istentiszteletet követő fogadáson, Budapesten, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Ludovika Campusán.

Rendhagyó történelemórán tartottak megemlékezést Győrött a voronyezsi katasztrófáról

Győr – A Győri Repülőcserkészek és a Győri Evangélikus Férfikör a Magyar Királyi 2. Honvéd Hadsereg hős helytállása és áldozata iránti tiszteletből rendhagyó megemlékezést tartott a Péterfy Sándor Evangélikus Oktatási Központban február 13-án. „Rendhagyó történelemórán tartottunk megemlékezést Győrött, mert meg akarjuk becsülni elesett, hős katona fiaink emlékét, és részvéttel gondolunk családok ezreire, akik máig érzik és őrzik a veszteség fájdalmát” – írta Szabó János lelkész szerkesztőségünknek küldött beszámolójában.

Láttál-e már kalasnyikovos angyalokat?

„Szeverényi honvéd, maga nem szerel le idő előtt, mert teológus!” – kiáltotta indulatosan Homoki főhadnagy. Teológiai hallgatóként két évre kellett bevonulnom katonának. Egy tiszthelyettes tanácsára kértem szemem kivizsgálását, mivel annyi dioptriaszámmal, amennyi nekem akkor volt, be sem kellett volna vonulnom. Hogy is kezdődött ez a nehéz és szép történet?

Egyház vs. katonaság vagy egyház és katonaság?

Csővár – Penc – Böjt első hétvégéjén Pencen és Csőváron sok-sok finomsággal és egy előadással készültek gyülekezeteink a böjtre. Vendégünk volt Nánai László Endre tábori lelkész, püspökhelyettes, aki erről a szolgálatról, munkaterületről tartott előadást a hagyományos tavaszi szeretetvendégség keretében.

Húsz éve alakult újjá a tábori lelkészi szolgálat

Budapest – Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára február 19-én, szerdán a tábori lelkészi szolgálat újbóli megalakulásának huszadik évfordulója alkalmából rendezett ünnepi állománygyűlésen vett részt Budapesten, a Stefánia-palotában. Forrás: taborilelkesz.hu

Gyurátz Ferenc Gondolkodó Kör: Találkozás a bázisreptér parancsnokával

Pápa – Katonai szolgálatát szülővárosában kezdte, de járt missziós küldetésben Afganisztánban, és feladatot teljesített Olaszországban is. Aztán ismét Pápára került, ahol többféle beosztást töltött be. 2013. február 1-je óta ő a bázisrepülőtér parancsnoka. Forrás: veol.hu, szöveg és fotó: Nagy Imre

A születés és a fény ünnepe

A december két nagy ünnepe: a keresztény karácsony és a zsidó hanukka alkalmából gyűltek össze kerekasztal-beszélgetésre a Honvédelmi Minisztérium Tábori Lelkészi Szolgálatának különböző egyházakhoz tartozó vezetői, hogy megosszák velünk gondolataikat azok történetével, lelki tartalmával és hitbéli jelentőségével kapcsolatosan. Forrás: honvedelem.hu
Feliratkozás RSS - katonaság csatornájára