Gaudiopolis

Zsidó emlékek nyomában – Díjat nyert egy Sztehlo Gáborról szóló film

Budapest – „Zsidó emlékek nyomában” címmel a Centropa Alapítvány és a Történelemtanárok Egylete méltó módon szeretné feldolgozni a holokausztot, ezért évről-évre videó-pályázatot írnak ki. A nemzetközi versenyben a magyar diákok a visegrádi országok diákjaival vehetnek részt, a közép- és az általános iskolás korosztályok külön indulnak. Olyan diákok által készített kisfilmeket és videókat várnak, melyek a magyar/lengyel/szlovák/cseh zsidóság történetét, illetve annak egyes részeit, érdekességeit dolgozzák fel. A versenyen idén a Lauder iskola Kék osztályának diákjai első díjat nyertek egy Sztehlo Gáborról és a Gaudiopolisról szóló videójukkal.

A pap, aki megmentett ezer gyereket a biztos haláltól

Budapest – Mintegy 2000 üldözött embert, köztük több mint 1600 zsidó származású gyereket mentett meg Sztehlo Gábor evangélikus lelkész a II. világháború alatt. A háború végén az árván maradtakkal létrehozott egy gyermekotthont, ahol megalakult a Gaudiopolis nevű gyermekállam. Három akkori gyerek mesélte el, hogyan vészelték át a negyvenes éveket.

Sztehlo Gábor álma

Budapest – Valahol Európában címmel szeptember 29. és október 29. között láthatták az érdeklődők a budapesti OSA Archívum – Centrális Galériában azt az igen érdekes kiállítást, amelynek a Sztehlo Gábor evangélikus lelkész által alapított gyerekköztársaság szellemisége adta az alapját.

Mit lehet tanulni egy gyerekköztársaság történetéből?

Budapest – 2015 tavaszán kavarta fel a hazai kortárs művészeti színteret az OFF-Biennále. A független kurátorcsapat által megálmodott kiállítássorozat célja az volt, hogy a szervezők bármiféle állami forrás nélkül hozzanak létre nemzetközi szinten is figyelemre méltó művészeti eseményt Budapesten. A biennále komoly szakmai sikereket hozott, a 136 helyszínen és 200 programon 35 ezer látogató fordult meg, az OFF csapata pedig egy rangos nemzetközi díjat is elnyert.

Gaudiopolis címmel rendezik meg a 2. OFF-Biennálét – Sztehlo a kapcsolódási pont

Budapest – Gaudiopolis 2017 – Az öröm városa címmel rendezik meg a 2. OFF-Biennále Budapestet; a független képzőművészeti eseménysorozat mintegy 40 programot kínál 40 helyszínen szeptember 29. és november 5. között.

Örömtanya öregeknek – miért ne? – Riport a békásmegyeri Gaudiopolis szeretetházról

Örömtanyának nevezik az itt lakók a békásmegyeri Gaudiopolis szeretetházat, ahol jelenleg 92 idős ember él. Külön demens részleget nem alakítottak ki az otthonban, mert a legelesettebb emberek elkülönítése az intézmény vezetői szerint összeegyeztethetetlen a krisztusi tanításokkal. Hangoskodások, nagy veszekedések ennek ellenére sincsenek, ami annak is köszönhető, hogy az otthonban több ember dolgozik, mint amennyi a törvényileg indokolt lenne. A Gaudiopolis a méltóságteljes és derűs öregedés helyszíne. Riport.

Emlékezés köztünk élő tanúkkal – Programsorozat Sztehlo Gábor halálának évfordulóján

Budapest – Gaudiopolis – Örömváros – létrehozója, mintegy kétezer ember megmentője, a világ igaza, azaz Sztehlo Gábor evangélikus lelkész emléke előtt tisztelegtek halálának évfordulóján egykori mentettjei, neveltjei, a nevét viselő iskola diákjai, tanárai és természetesen a Sztehlo Gábor Gyermek- és Ifjúságsegítő Alapítvány tagjai. A háromnapos programsorozaton Sztehlo Gábor fia, „Gabsi” is jelen volt, feleségével együtt Svájcból érkezett haza az ünnepi alkalomra.

Szeretettel a XX. századról? Egy Sztehlo-gyerek visszaemlékezései

Andrási Andor, a Sztehlo Gábor Gyermek- és Ifjúságsegítő Alapítvány alapítója, a Sztehlo Gábor által életre hívott Gaudiopolis egykori polgára, a Márti és a kettős identitás című kötet szerzője idén Levelek a túlvilágra címmel életrajzi könyvet írt, amelyet nemrég mutattak be az Írók Boltjában.

GAUDIOPOLIS – Sorozat a pilpul.net oldalán

Nemrégiben egy három részes cikksorozatot jelentetett meg a Pilpul nevű zsidó online-folyóirat Sztehlo Gábor Gaudiopolisáról. A tematika szerkesztője Kende Tamás, történész, akinek édesapja gaudiopoliszos volt, így a gyermekek szemszögéből tárgyalja, milyen volt Sztehlo pedagógiai kísérlete, mi lett a háborús árvákkal, az államszocializmus idején milyen egyéni stratégiákkal próbáltak túlélni és túlélést biztosítani. Szeretnénk ezt a cikket az evangelikus.hu olvasói figyelmébe ajánlani.

Az Igaz ember, Sztehlo Gábor története – Nyáry Krisztián gondolatai

Budapest – Sztehlo Gábor evangélikus lelkész 1909. szeptember 25-én született. Egy olyan világban élt, melyben az emberséget az embertelenség váltotta fel. Ő mégsem hátrált meg, hanem életével, hivatásával, másokra figyelésével is kiállásával példát adott és több ezer embernek életet. A Deák téren szobrot állítottak századik születésnapján. 105. születésnapjára Nyáry Krisztián jelentette meg emlékezet-írását. Alábbiakban rövidített részletet közlünk Nyáry Krisztián novemberben megjelenő új könyvéből.
Feliratkozás RSS - Gaudiopolis csatornájára