Óbudai Evangélikus Egyházközség

Egy család vagyunk – Az Óbudai Evangélikus Egyházközség élő kövei

Terméskő borította modern templom vonzza a tekintetet a többsávos főút mentén. Homlokzatán hatalmas kereszt és hitvallás: Isten a mi erősségünk. Budapest III. kerülete többarcú: a Krúdytól ismert patinás Óbuda maradéka, családi házak a hegyen, panelrengeteg; ember- és járműtenger jellemzi. A Dévai Bíró Mátyás tér a béke szigete: az 1843-ban alakult egyházközség 1935-re templomot, majd gyülekezeti házat, parókiát, csodás orgonát épített. A második világháború egyetlen nap alatt mindent elvett, a hegek ma is fájók. Isten kegyelméből a kövek s főként az élő kövek: az összetartó közösség Isten dicsőségét hirdeti. Jakab Béla parókus lelkész és Hunyadi László felügyelő látta vendégül magazinunkat gyülekezeti riportsorozatunk utolsó nyári állomásán.

Óriási sebességgel nyomul be az iszlám

Veszprém – Sokféle válság van ma Európában, de mind az értékrendi válságra vezethető vissza – mondta el Győrfi Károly a veszprémi érseki palotában tartott minikonferencián 2018. november 19-én, hétfőn.

Óbudai reformáció 500

Budapest – Óbuda – 2017. október 29-én együtt emlékeztek a reformációra az óbudai protestáns gyülekezetek tagjai. KÉPRIPORT!

Állandó kiállítás nyílt az óbudai gyülekezetben – KÉPRIPORT!

Budapest – Óbuda – Dr. Fabiny Tamás püspök szolgált 2017. október 9-én az Óbudai Evangélikus Egyházközségben. A püspök nem csak az igehirdetés szolgálatát végete, hanem Sola fide címmel előadást is tartott. Ezen a napon megnyílt a gyülekezetben egy állandó kiállítás és egy arcképcsarnok is. Az alkalom szeretetvendégséggel zárult.

Hegyeket mozgató hit – Film készült Dévai Bíró Mátyásról

Kevesen tudják, hogy neki köszönhetjük az első magyar helyesírási könyv megalkotását vagy a budai ötvenkét pont meghirdetését. A fájdalmasan ismeretlen prédikátorról, Dévai Bíró Mátyásról az Óbudai Evangélikus Egyházközség hiánypótló filmet készített. A magyar reformátor életét és jelentőségét bemutató alkotás nemcsak iskoláknak, de gyülekezeteknek is tartalmas és hasznos élmény lehet. A film megszületésének hátterét ismerhetjük meg az egyik alkotó személyes hangú beszámolójából.

Az óbudai evangélikusoknak áll a zászló

Budapest – A húsvét vasárnapi istentisztelet után kivonultak az óbudai vangélikus gyülekezet tagjai templomuk elé. Ez nem egy szokványos ünnepi cselekedet a közösségben. A gyülekezet zászlót állított a reformáció 500. évfordulójára, jelezve a járókelőknek és autósoknak, hogy itt evangélikusok élnek.

Gyerekek adtak műsort az óbudai gyülekezetben advent nyitányaként

Óbuda – Ünnepi istentiszteletre gyűltek össze advent első vasárnapján az Óbudai Evangélikus Egyházközség tagjai. A gyerekek színes műsora után ünnepélyesen meggyújtották az adventi koszorú első gyertyáját is. Majd közös gyülekezeti ebédre került sor.

Tudományos konferenciát tartottak Dévai Bíró Mátyás munkásságáról

Budapest – „Hit nélkül senki nem üdvözülhet, mint a virág, nap nélkül nem zöldülhet” – olvasható Dévai Bíró Mátyás énekében. De ki is volt valójában a magyar Luther? A reformáció emlékévére készülve, Dévai munkásságáról szóló tudományos konferenciát és ünnepélyes megemlékezést szervezett az Óbudai Evangélikus Egyházközség, ahol az előadók különböző megközelítésekből a fenti kérdésre keresték a választ.

Az óbudaiak Luther nyomában jártak

Budapest – Az Óbudai Evangélikus Egyházközség csoportja öt napos / négy éjszakás zarándokutat töltött el, jó hangulatú közösségben Luther nyomában, a reformáció 500. évfordulójának alkalmából. KÉPRIPORT!

„Tanítványok vagyunk”, avagy Krisztus-hittel az iskolában

Budapest – 2015 a reformáció és oktatás tematikus éve a 2017-re, a reformáció kezdetének ötszázadik jubileumára felkészítő évek sorozatában. Ebből az alkalomból – no és persze a találkozás, az ige körüli elcsendesedés, a szakmai tapasztalatcsere céljából – szerveztek találkozót november 14-én, szombaton Óbudán, a Dévai Bíró Mátyás téren, az evangélikus egyházközség pontosan egy éve átadott altemplomában, azaz a felújított alagsori gyülekezeti teremben. A meghívottak ez alkalommal a világi iskolákban tanító pedagógusok voltak: a Budai és a Dél-Pest Megyei Egyházmegye területén élő kollégák.

Oldalak

Feliratkozás RSS - Óbudai Evangélikus Egyházközség csatornájára