Miskolc

Úrvacsora csak lélekben – Miskolcon

Miskolc – Az idei karácsony a járványhelyzet miatt a vallási felekezetek számára is rendhagyóan alakul. A Boon.hu összegyűjtötte a miskolci helyzetképet. Ott az evangélikus egyházban minden istentiszteletet megtartanak.

A szent ige üzenete ma is ugyanolyan aktuális

Miskolc – A járványhelyzet miatt a reformáció emléknapját, október 31-ét idén diszkrétebben, csendesebben ünnepelték meg Miskolcon is a protestáns felekezetek, de azért igyekeztek ragaszkodni eddigi hagyományaikhoz.

Bodrog Miklós gondolatai 1956-ról

Bodrog Miklós (1929–2009) lelkész-pszichológust, C. G. Jung magyar fordítóját és munkásságának szakértőjét az evangélikus egyházon kívül is sokan ismerték. Életének egyik szakaszában Miskolchoz kötődött, hiszen az 1956-os forradalom és szabadságharc napjaiban a miskolci belvárosi evangélikus gyülekezet segédlelkésze volt, az eseményekben aktív szerepet vállalt, s cselekedeteinek következményei sokáig hátrányosan befolyásolták pályáját, a lelkészi szolgálatot kényszerűen el kellett hagynia, s pszichológusként tevékenykedett.

Csengey Gusztáv előkerült könyvét mutatták be a Miskolc TV-ben

Miskolc – Nemrégiben került elő Csengey Gusztáv professzor Izrael története című könyve Miskolcon. Az évtizedekig lappangó, 732 oldalas kézirat megtalálásáról összeállítást készített a Miskolc TV. A mellékelt híradó 9.18 percétől látható a helyszíni beszélgetés Sándor Frigyes lelkésszel és Zsugyel Jánossal.

Az eperjesi jogakadémia Miskolcon

Kevesen tudják, hogy Miskolcon az első világháború végétől az államosításig egy jogakadémia működött, amely az elszakított Eperjesről került városunkba. Ezt az akadémiát szeretném most bemutatni írásomban. Bruckner Győzőnek, az akadémia egykori rektorának könyve adta az alapját ezen cikkemnek.

A nyitott kapuk vizsgája – A 2020-as érettségi vizsga az evangélikus középiskolákban

Idén a legtöbb intézményben minden kaput megnyitnak, hogy biztosítsák a diákok védelmét. A szervezők felkészülve várják a speciális feltételek mellett megrendezendő érettségi vizsgát.

Az Úr az én pásztorom

Láthatóan evangélikus – Mai evangélikus arcképcsarnok. Ismerje meg egy-egy gyülekezeti tag gondolatán keresztül az evangélikus egyház mai színességét.

COVID-19: Biblikus sorozatot készít a miskolci evangélikus lelkész

Miskolc – Sándor Frigyes, a miskolci evangélikus gyülekezet egyik lelkésze biblikus sorozatot kezdett a koronavírus (COVID-19) vírus kapcsán. Nem egészségügyi vagy gazdasági oldalról szeretné megvilágítani a jelenlegi helyzetet, hanem lelki, Isten felőli, egyházi oldalról szól nézőihez. 19 adást tervez, amelyekben 19 témáról fog beszélni a nézőknek. Az első négy már elérhető a Youtube-on.

Vihar előtti csend – Üres kórházi ágyak látványa

A miskolci Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktatókórházban is készülnek arra, amibe belegondolni sem jó, amit még nem is tudnak, hogy mi vár rájuk. Molnár József kórházlelkész osztotta meg szívszorító gondolatait. Imádkozzunk a kórházi dolgozókért, a diakóniai munkát végzőkért, a szociális szférában nap mint nap fehér köpenyt öltőkért!

Zimbabwéért imádkoztak Miskolcon

Miskolc – A zimbabwei keresztyén nők vezetésével imádkoztak együtt a világ minden országában az ökumenikus világimanapon, március 6-án. A programhoz a miskolci felekezetek tagjai is csatlakoztak a Tiszáninneni Református Egyházkerület székházában.

Oldalak

Feliratkozás RSS - Miskolc csatornájára