énekeskönyv

Öt évszázad énekeskönyvei – Valóságos gyűjtemény és virtuális kiállítás

Fót – Budapest – A koronavírus-járvány miatt ezekben a hónapokban szinte minden tevékenység és program kényszerűen áttevődött az online térbe. Véletlen egybeesés, hogy éppen most készült el a Magyarországi Evangélikus Egyház Kántorképző Intézetének eleve kétféle verzióban – valóságosan is, virtuálisan is – tervezett énekeskönyv-kiállítása.

Meghallgathatóak és letölthetőek a böjti és húsvéti énekeink

Az Evangélikus Missziói Központ által készített CD-n kiadott énekeskönyvi énekek böjti és húsvéti felvételeit most letöltheti a kiadó honlapjáról.

Konferenciát tartottak a készülő új énekeskönyvről Észtországban

Tartu – Egy énekeskönyv egészséges élettartama 30–50 év, így minden generáció számára adott a lehetőség, hogy új gyűjteményt állíthasson össze, megjelenítve saját értékrendjét és tudományos eredményeit. Az Észtországi Evangélikus Egyház számára most érkezett el az idő – erről a munkáról számoltak be az október 26–27. között Tartuban rendezett szakmai konferencián.

Megújult könyvborítóval kapható a szlovák evangélikus énekeskönyv

Békéscsaba – Újra kapható a Csabensis, a Munkácsy Mihály Múzeum nagy sikerű 2017-es évkönyve – jelentették be a kötet kiadói 2018. február 12-én, hétfő délután a Békéscsabai Evangélikus Egyházközség gyülekezeti termében.

Id. dr. Hafenscher Károly: Az énekeskönyvi imádságokról

Budapest – Az ökumenikus imahét minden napján id. dr. Hafenscher Károly 1999-ben felvett gondolatait osztjuk meg az imádságról. Sorozatunk hatodik részében a nyugalmazott evangélikus lelkész az énekeskönyvi imádságokról értekezett a Zákeus Média Centrum kamerája előtt.

Énekeskönyvek – a padláson

Budapest – A Budavári Evangélikus Egyházközség műemlék épületének átépítése közben 2016. szeptember 27-én egy kartondobozt adtak át a munkások. Ez a doboz még nem használt, 1957-ben a Lutheránus Világszövetség által kiadott 70 darab Keresztyén Énekeskönyvet tartalmazott. Az előszót D. Ordass Lajos írta.

Protestáns énekeskönyvek évszázadai

A reformátorok megújították a kereszténység korábbi évszázadaiban kialakult éneklési és liturgikus gyakorlatot is. Az isteni dicséret legfőbb feladatának azt tartották, hogy az Úristent dicsérje, az embereket tanítsa és az evangélium terjedését elősegítse. Az éneklés mással össze nem hasonlítható hatását abban látták, hogy a Szentlélek ajándékaként hitre, tiszta szívből jövő ájtatosságra gerjeszt, és gyönyörködtet. Az éneklés által megszólaltatott imádság a lelket megbékélteti és felüdíti.

Egy 17. századi énekeskönyvet vásárolt meg egyházunk a Bősze-antikvárium árverésén

Budapest – Egy 1623-ból származó felvidéki evangélikus énekeskönyv is a Bősze Ádám Zenei Antikvárium legújabb árverésének anyagaként szerepel – hangzott el az aukciót felvezető 2015. május 14-i csütörtöki budapesti sajtótájékoztatón. A könyv a május 20-án megtartott aukció után a Magyarországi Evangélikus Egyház birtokába került.

Hosszúéletű evagélikusok: Marika néni 102 éves

Sartoris Pálné született Pribisán Mária a legidősebb Lucfalván. 1913. február 17-én született. 1925-ben konfirmált. 17 évesen ment férjhez. Férjével szeretetben, békében éltek, nem múlt el a nap a haragjukkal. Az immáron 15 éve özvegy asszony stábunknak a szlovák ajkú evangélikusság számára egészen századunkig legfontosabb énekeskönyvből, a Tranosciusból is énekelt.

Ismét lesz korálünnep – Készüljünk fel a közös éneklésre! – Letölthetőek a kották!

Budapest – Fót – Evangélikus egyházunk és személyes hitünk egyik tartóoszlopa az az énekkincs, amely magában foglalja a kereszténység évszázadainak küzdelmeit és örömeit, könyörgését és hálaadását az ókortól a mai napig. A reformáció 500 éves jubileumára készülve ezért rendezzük meg minden évben a gyülekezeti éneklés nagy ünnepét, a „korálünnepet”.
Feliratkozás RSS - énekeskönyv csatornájára