málenkij robot

Csendesen, méltósággal emlékeztek az elhurcoltakra Mezőberényben

Mezőberény – A mezőberényiek málenkij robotra történő elhurcolásának 75. évfordulóján tartottak gyertyagyújtással egybekötött csendes megemlékezést hétfő délután a mezőberényi német evangélikus templom kertjében álló emlékműnél. A Mezőberényi Német Hagyományápoló Egyesület és a helyi német nemzetiségi önkormányzat rendezvényén fejet hajtottak hozzátartozók, rokonok emléke előtt.

Ökumenikus megemlékezés a málenkij robot áldozatairól Siklóson

Siklós – Huszonegyedik alkalommal emlékeztek meg a siklósiak az 1945. január 16-án elhurcoltakról, akik közül sokan életüket veszítették a munkatáborokban. Az ökumenikus kegyeleti ünnepségnek a helyi katolikus templom adott otthont, amely a kemény hideg ellenére megtelt az emlékezőkkel 2017. január 14-én, szombaton délután.

„Isten ajándéka volt ez a két és fél év” – Beszélgetés a Gulágról Brebovszky Gyuláné Radnóti Ilonával

Budapest – A Magyarországról a Szovjetunióba hurcolt politikai foglyok és kényszermunkások internálásának hetvenedik évfordulója alkalmából Magyarország kormánya 2015-ben Gulág emlékévet hirdetett. Az emlékezéssorozatot 2017. február 25-ig meghosszabbították. A még élő elhurcoltak emléklapot vehettek át az emberi erőforrások miniszterének, egyben az emlékévért felelős bizottság elnökének, Balog Zoltánnak az aláírásával. A címzettek között van a négy éve elhunyt evangélikus lelkész, Brebovszky Gyula özvegye, Radnóti Ilona is. Vele beszélgettem hűvösvölgyi otthonában.

Koszorúzás Rákoskeresztúron – A málenkij robotra elhurcoltakra emlékeztek

Budapest – Rákoskeresztúron 1945-ben vízkereszt ünnepén, január 6-án kezdődött meg a német és magyar ajkú lakosság deportálása a köznyelvben „málenkij robotnak” nevezett kényszermunkára, háborús jóvátételre. A Rákoskeresztúri Evangélikus Egyházközség hetvennégy gyülekezeti tagját is munkatáborokba hurcolták a ma Ukrajna területén fekvő Makijevka bányaváros szénbányáihoz. Közülük tizenketten nem térhettek vissza. A deportálások hetvenedik évfordulója alkalmából 2015. január 9-én a gyülekezet, a XVII. Kerületi Német Nemzetiségi Önkormányzat és Rákosmente Önkormányzata a Bulyovszky-háznál koszorúzással emlékezett meg az elhurcoltakról.

A román államfő részt vett a szovjet deportálásokat felidéző megemlékezésen

Nagyszeben – Bukarest – Klaus Iohannis román államfő részvételével emlékeztek meg vasárnap a nagyszebeni evangélikus székesegyházban a romániai szászok és svábok Szovjetunióba való deportálásának 70. évfordulójáról.

Málenkij robot Recsken… vesszőfutással – Dobó József emlékirata börtönéveiről

Dobó József ludovikás tiszt négy évig tartó tragédiája 1949-ben kezdődött. Előbb az Andrássy úton, majd Kistarcsán őrizték, végül Recsken megismerte a magyar málenkij robotot – a kényszermunkatábort. Évek múltán részletesen lejegyezte a vele történteket. Megérhette a Recskre elhurcoltak rehabilitálását. 2007-ben családja körében halt meg – nyolcvanhat éves korában. Szerepel Gyarmathy Lívia Szökés című filmjében is az a hírhedt vesszőfutás, amelyet Dobó József büntetésül kapott azért, mert megszökött a táborból. Akkor még nem volt dupla kerítés… A drámai történetet fia, Dobó György egy pesthidegkúti evangélikus gyülekezeti napon olvasta fel. Az Evangélikus Életben a szöveg rövidített változatát közölték, amelyet most honlapunkon is átveszünk.

Emlékművet avattak Szerencsen a „Málenkij robot” 70. évfordulóján

Szerencs – Magas rangú állami vezetők jelenlétében, a történelmi egyházak képviselői között dr. Fabiny Tamás evangélikus püspök is megáldotta azt az emlékművet, amely a gulágra elhurcolt és „málenkij robotra” kényszerített négyezer környékbelire, valamint több százezer magyar állampolgárra emlékeztet Szerencs város vasútállomása közelében.
Feliratkozás RSS - málenkij robot csatornájára