málenkij robot

Hálát adtak a hazatérésért Mezőberényben

Mezőberény – 73 évvel ezelőtt, 1947. július 29-én tért haza a „málenykij robotra” Szovjetunióba deportált majdnem hatszáz mezőberényi fiatal nagy része. Sajnos egyesek nem ekkor, hanem csak öt évnyi jóvátételi munkát követően szabadulhattak meg, az ércbányába került fiatalemberek nagy része sosem tért haza, ha mégis, szilikózisban hunyt el. Évtizedeken át nem lehetett szólniuk arról, hol jártak és mit csináltak ez idő alatt, hiszen megfenyegették őket: ha beszélnek, visszaviszik őket a kényszermunkára. A vád a német származás (nyelv vagy nemzetiség) volt, egyben a németek kollektív háborús bűnössége.

Csendesen, méltósággal emlékeztek az elhurcoltakra Mezőberényben

Mezőberény – A mezőberényiek málenkij robotra történő elhurcolásának 75. évfordulóján tartottak gyertyagyújtással egybekötött csendes megemlékezést hétfő délután a mezőberényi német evangélikus templom kertjében álló emlékműnél. A Mezőberényi Német Hagyományápoló Egyesület és a helyi német nemzetiségi önkormányzat rendezvényén fejet hajtottak hozzátartozók, rokonok emléke előtt.

Ökumenikus megemlékezés a málenkij robot áldozatairól Siklóson

Siklós – Huszonegyedik alkalommal emlékeztek meg a siklósiak az 1945. január 16-án elhurcoltakról, akik közül sokan életüket veszítették a munkatáborokban. Az ökumenikus kegyeleti ünnepségnek a helyi katolikus templom adott otthont, amely a kemény hideg ellenére megtelt az emlékezőkkel 2017. január 14-én, szombaton délután.

„Isten ajándéka volt ez a két és fél év” – Beszélgetés a Gulágról Brebovszky Gyuláné Radnóti Ilonával

Budapest – A Magyarországról a Szovjetunióba hurcolt politikai foglyok és kényszermunkások internálásának hetvenedik évfordulója alkalmából Magyarország kormánya 2015-ben Gulág emlékévet hirdetett. Az emlékezéssorozatot 2017. február 25-ig meghosszabbították. A még élő elhurcoltak emléklapot vehettek át az emberi erőforrások miniszterének, egyben az emlékévért felelős bizottság elnökének, Balog Zoltánnak az aláírásával. A címzettek között van a négy éve elhunyt evangélikus lelkész, Brebovszky Gyula özvegye, Radnóti Ilona is. Vele beszélgettem hűvösvölgyi otthonában.

Koszorúzás Rákoskeresztúron – A málenkij robotra elhurcoltakra emlékeztek

Budapest – Rákoskeresztúron 1945-ben vízkereszt ünnepén, január 6-án kezdődött meg a német és magyar ajkú lakosság deportálása a köznyelvben „málenkij robotnak” nevezett kényszermunkára, háborús jóvátételre. A Rákoskeresztúri Evangélikus Egyházközség hetvennégy gyülekezeti tagját is munkatáborokba hurcolták a ma Ukrajna területén fekvő Makijevka bányaváros szénbányáihoz. Közülük tizenketten nem térhettek vissza. A deportálások hetvenedik évfordulója alkalmából 2015. január 9-én a gyülekezet, a XVII. Kerületi Német Nemzetiségi Önkormányzat és Rákosmente Önkormányzata a Bulyovszky-háznál koszorúzással emlékezett meg az elhurcoltakról.

A román államfő részt vett a szovjet deportálásokat felidéző megemlékezésen

Nagyszeben – Bukarest – Klaus Iohannis román államfő részvételével emlékeztek meg vasárnap a nagyszebeni evangélikus székesegyházban a romániai szászok és svábok Szovjetunióba való deportálásának 70. évfordulójáról.

Málenkij robot Recsken… vesszőfutással – Dobó József emlékirata börtönéveiről

Dobó József ludovikás tiszt négy évig tartó tragédiája 1949-ben kezdődött. Előbb az Andrássy úton, majd Kistarcsán őrizték, végül Recsken megismerte a magyar málenkij robotot – a kényszermunkatábort. Évek múltán részletesen lejegyezte a vele történteket. Megérhette a Recskre elhurcoltak rehabilitálását. 2007-ben családja körében halt meg – nyolcvanhat éves korában. Szerepel Gyarmathy Lívia Szökés című filmjében is az a hírhedt vesszőfutás, amelyet Dobó József büntetésül kapott azért, mert megszökött a táborból. Akkor még nem volt dupla kerítés… A drámai történetet fia, Dobó György egy pesthidegkúti evangélikus gyülekezeti napon olvasta fel. Az Evangélikus Életben a szöveg rövidített változatát közölték, amelyet most honlapunkon is átveszünk.

Emlékművet avattak Szerencsen a „Málenkij robot” 70. évfordulóján

Szerencs – Magas rangú állami vezetők jelenlétében, a történelmi egyházak képviselői között dr. Fabiny Tamás evangélikus püspök is megáldotta azt az emlékművet, amely a gulágra elhurcolt és „málenkij robotra” kényszerített négyezer környékbelire, valamint több százezer magyar állampolgárra emlékeztet Szerencs város vasútállomása közelében.
Feliratkozás RSS - málenkij robot csatornájára