kilépés

Pályaelhagyó lelkészek: az ideális lelkész képének lehetetlen megfelelni

„Az ideális lelkész képének, melybe szocializálódunk, iszonyatosan nehéz megfelelni, ha nem lehetetlen – és sem a körülmények, sem az emberi természet nem teszi lehetővé, hogy megfeleljünk neki. Minden ettől való eltérés, a sorból való valamilyen kilógás, a személyes tragédiák, a válások, a szakmai élet kudarcai vagy egyszerűen a monotónia, a szellemi impulzusok hiánya, a lelkészeket lelkigondozó hálózat és a szupervízió szinte teljes hiánya, az egyházi szervezet milyensége nagyon gyorsan vezet kiégéshez.” Megrendítően őszinte vallomást közölt egy erdélyi református exlelkésznő pályaelhagyásáról a Transindex Plakátmagány című aloldala. Gyöngyösi Csilla írását szemlézzük.

Hiányoznátok nekünk!

Berlin – Heinrich Bedford-Strohm tartományi püspök, a Németországi Protestáns Egyház tanácsának elnöke felszólította az európai egyházakat az Európai Békeprojekt támogatására. Egyúttal sajnálatát fejezte ki a nagy-britanniai események kapcsán, és rámutatott az egyházak felelősségére, amely jelentősen hozzájárulhat Európa egységének megtartásához.

„Nincsenek varázseszközeink arra, hogyan tudnánk megtartani az egyháztagokat” – Interjú Kari Mäkinen érsekkel

Budapest – A múlt héten hivatalos látogatásra hazánkba érkezett Kari Mäkinen, a Finn Evangélikus Egyház érseke. 2017. április 7-én a budapesti finn nagykövetségen tartott előadása után volt alkalmunk találkozni vele. Ezúton köszönjük Peregi Dórának a fordításban nyújtott segítséget.

Tömegével lépnek ki a Norvég Egyházból

Oslo – Rekordszámban hagyják el hívei a norvég evangélikus egyházat (Church of Norway / Den norske kirke in Bokmål / Den norske kyrkja in Nynorsk) azóta, hogy elektronikus közléssel is lehet távozni annak kebléről – adta hírül hétfőn az AP amerikai hírügynökség. Augusztusban csaknem 25 ezren mondták fel tagságukat az ország vezető egyházánál. Ugyanakkor akadtak csatlakozók is, de csupán mintegy 1200-an.

Brexit vagy Brexodus? – A Brexit értékelése teológiai perspektívából

A Brexit értékelése elsősorban gazdasági és megélhetési kérdésként vetődik fel egyéni és társadalmi szinten is. Éppen ezért feladata a keresztény értelmiségnek, hogy a valóban égető anyagi kérdések tárgyalása mellett felemelje a tekintetét és akár az okokat, akár a következményeket tágasabb horizonton is lássa és láttassa.

BREXIT: A CEC az egység melletti elköteleződésre hív kritikus időkben – A brit püspökök a kölcsönös tisztelethez való visszatérésre buzdítanak a tegnapi népszavazás után

London – Az Európai Egyházak Konferenciájának elnöke, Christopher Hill anglikán püspök reagált az Európai Unióból való kilépésről szóló június 23-i brit népszavazás eredményére. Az angol és walesi katolikus püspökök pedig arra buzdítanak, térjen vissza az ország a kölcsönös tisztelethez.

Miért lépnek be az emberek az egyházba?

Minden évben százezrek hagyják el a keresztény egyházakat. De van egy visszafelé való elmozdulás is: A Németországi protestáns Egyház most olyan tízezreket regisztrált, akik visszatértek az egyházhoz. Erre számos ok van, miért történhetett.

A finneknek nem kellenek a melegek

Helsinki – Több mint tízezer finn lépett ki péntek óta az evangélikus egyházból az egyneműek közötti házassággal kapcsolatos állásfoglalások miatt az egyházból való kiválásokat nyilvántartó internetes oldal szerint.
Feliratkozás RSS - kilépés csatornájára