főapát

Vendégségben Pannonhalmán – Elkezdődött a böjti időszak

Pannonhalma – Hamvazószerdán, 2020. február 26-án késő délután nyitották meg a Pannonhalmi Főapátság új kulturális-lelkiségi és turisztikai évadját, amely a „Vendégségben" tapasztalata köré épül. Az eseményen Hortobágyi T. Cirill főapát mellett részt vett Fabiny Tamás evangélikus püspök és Batta András zenetörténész, valamint a főapátság szerzetesei, diákjai, vezető munkatársai. Cirill főapát meghirdette a „zöld böjtöt” is. A sajtótájékoztatón bejelentették, hogy április 20-22. között között Kurt Koch bíboros, a Pápai Egység Tanácsának elnöke Pannonhalmára látogat és előadóként is részt vesz az itt szervezett ökumenikus konferencián.

Várszegi Asztrik: „A mi küldetésünk nem a felső tízezerhez szól”

Várszegi Asztrik szerint a nők több tiszteletet érdemelnének, a kereszténységnek pedig magatartás-váltásra volna szüksége. A pannonhalmi főapáttal a reformáció jelentőségéről, a keresztények egységéről és megosztottságáról, menekültekről, valamint Pannonhalma befogadó közösségéről is beszélgettünk.

Keressétek az Urat és egymás hasznát! – Várszegi Asztrik adott elő a BESZ alkalmán

Budapest – Krisztus szeretetének elébe semmit ne helyezzetek! – így foglalta össze a bencés regula legfontosabb üzenetét az evangélikus szabadegyetem legutóbbi, 2014. december 1-jén, a Budavári Evangélikus Szabadegyetemen megtartott előadásának vendége. Várszegi Asztrik pannonhalmi főapát szavaiból kiderült: az V.-VI. század fordulóján Szent Benedek által papírra vetett, s a szerzetesrend mindennapjait meghatározó szöveg egy változó korszak pillanatfelvételét rögzíti, ugyanakkor máig ható, érvényes bölcsességeket, a XXI. században is hasznos életvezetési tanácsok gyűjteménye.
Feliratkozás RSS - főapát csatornájára