William Shakespeare

Az Emberi es isteni maszkajáték: Shakespeare és Luther

Budapest – Dr. Fabiny Tibor a Városmajori Római Katolikus Egyházközség Emmanuel közösségében tartott előadást, 2020. január 9-en a Rázós kérdések című sorozat keretében, Az Emberi es isteni maszkajáték: Shakespeare és Luther címmel. Ezt az előadást adjuk közre az Evangélikus.hu oldalán.

Luther és Hamlet? – Asztali beszélgetések Fabiny Tiborral és Nádasdy Ádámmal

Budapest – Hathatott-e Luther Márton teológiai látása William Shakespeare művészetére? Igaz-e az az állítás, miszerint Hamlet a lutheri tanok értelmében is wittenbergi diák volt? Ilyen és hasonló kérdésekre keresték a válaszokat az Asztali beszélgetések sorozat tizenharmadik évadának záródisputáján a meghívott vendégek, Fabiny Tibor és Nádasdy Ádám.

Shakespeare virágai –„Eh, mi a név? Mit rózsának hívunk”

Az Evangélikus Élet magazinjának április 17-i számában Fabiny Tibor irodalomtörténész-professzor, evangélikus világi teológusnak Shakespeare és az angol Biblia című előadásáról olvashattunk beszámolót abból az alkalomból, hogy a nagy angol drámaíró halálának négyszázadik évfordulójára emlékezünk ebben az évben. Az előadás rávilágított arra, hogy Shakespeare bibliaismerete rejtve, de nagyon világosan kirajzolódik a drámáiból. Ismeretes, hogy az evangélikus egyház jelképe a Luther-rózsa, és a templomok oltárán mindig található virág. Ebből kiindulva – és az évfordulóra emlékezve – összeállítást készítettünk a drámaköltő virág- és növényismeretéről, amely igencsak meglepő gazdagságban mutatkozik meg a műveiben.

William Shakespeare születésének és halálának évfordulóján

William Shakespeare 1564. április 23-án született és éppen 400 éve, 1616. április 23-án hunyt el. Az angol drámaíró, költő, színész életével kapcsolatban Harmati Béla nyugalmazott evangélikus püspök gondolatait közöljük, aki Shakespeare és az Erzsébet korabeli angol reneszánsz drámák témájában 1965-ben megnyerte a Magyar Televízió által szervezett világirodalmi vetélkedőt.

Shakespeare és a Biblia – Fabiny Tibor tartott előadást a Budavári Evangélikus Szabadegyetemen

Budapest – William Shakespeare halálának négyszázadik évfordulójára emlékezünk április 23-án, és születésének napjaként is e hónap 23. napját tartja számon a hagyomány. Élet és halál együttállása nemcsak életrajzát határozza meg, életművét is példázhatja: drámáinak világában élet és halál, tragédia és komédia, ármány és szerelem, nevetés és könnyek, szent és profán egyszerre jelennek meg. Shakespeare páratlan életművébe a Biblia szemüvegén keresztül is érdemes betekinteni – derült ki a budavári evangélikus szabadegyetem legutóbbi, április 4-i alkalmán, amelyen dr. Fabiny Tibor Shakespeare és az angol Biblia címmel tartott előadást.

„És tükrünk szétszórt szilánkjait Shakespeare úr ragasztja, foltozza itt” – Színház a gimnáziumban

Budapest – A Deák Téri Evangélikus Gimnázium Shakespeare-versenyt hirdetett az evangélikus gimnáziumok számára, a drámaíró, költő, színész születésének 450. évfordulója alkalmából. A versenyre nyolc evangélikus középiskola jelentkezett: Aszód, Bonyhád, Győr, Fasor, Miskolc, Nyíregyháza, Orosháza, Sopron; valamint a budapesti V. kerületi Ward Mária katolikus gimnázium.
Feliratkozás RSS - William Shakespeare csatornájára