Lutheránia Ének- és Zenekar

Egy vérbeli muzsikus Weltler Jenő és a temetési kórus

A többértelmű alcím utalni szeretne az egyházzenész alkalmi célzatú kis kórusműveire, a ma már nem létező, általa összetartott férfi-kamarakórusra és a temetési éneklésről vallott felfogására is. Weltler Jenő (1909– 1992) a hazai lutheránus egyházi zenélés egyik legjelentősebb alakja volt, életműve Johann Sebastian Bach hazai recepciójának és népszerűsítésének terén mindenképpen hézagpótló. Munkássága messze meghaladja e rovat kereteit. Van azonban életművének olyan szelete, amely kevéssé ismert, pedig nagyon üdvös lehet fölidézni.

A Lutheránia és Prőhle Gergely felügyelő a német egység napján

Potsdam – Potsdam városa – Brandenburg tartomány fővárosa – az idei évben magyar napok keretében emlékezett meg Németország újraegyesítésének harmincadik évfordulójáról a német egység napjához kötődő eseményeken. Evangélikus egyházunk két alkalommal is közreműködött a magyar napok programjában.

Karácsonyi oratórium a Deák téren

Budapest – 2018 adventjének negyedik vasárnap estéjén zsúfolásig megtelt a Deák téri püspöki templom. A Pesti Evangélikus Egyház Deák Téri Egyházközségében idén is – mint minden évben 1904-óta – Johann Sebastian Bach Karácsonyi oratóriumának (BWV 248) első három kantátájával zárta az adventi várakozást, és készült a karácsonyra a gyülekezet és énekkara, a Lutheránia egyaránt.

Magyar dallamok csendültek fel a magdeburgi dómban

Magdeburg – A Lutheránia Énekkar kétnapos látogatáson járt Magdeburgban, melynek során az együttes dr. Kamp Salamon Liszt- és Kossuth-díjas karnagy vezetésével koncertet adott a dómban, és énekelt a gyülekezet vasárnapi istentiszteletén is.

4600 kilométer h-moll mise

Tíz alkalommal hangzott el a Kárpát-medence különböző városaiban a reformáció kezdetének ötszázadik évfordulója alkalmából 2016. október 22. és 2017. október 22. között dr. Kamp Salamon Kossuth-díjas karmester vezényletével, a Lutheránia énekkar, a Budapesti Vonósok és az énekes szólisták előadásában Johann Sebastian Bach h-moll miséje. Négy országban jártak az előadók, miközben négyezer-hatszáz kilométert tettek meg: ennyi utazással akár Budapesttől Novoszibirszkig is el lehet jutni. Novoszibirszk helyett Pécs, Sopron, Révkomárom, Brassó, Budapest, Pápa, Békéscsaba, Debrecen, Szeged és Szabadka voltak az úti célok.

Föld Sója Találkozó: Előadták Kodály: Budavári Te Deum című művét

Budapest – A Budapesten megrendezett Föld Sója Találkozó harmadik napján (2016. 07. 09.), a záró istentisztelet előtt Kodály Zoltán: Budavári Te Deum című művét a nemzetközi kórusok összkara adta elő a Lutheránia énekkar vezetésével. Közreműködött még a Budapest Symphony Orchestra, szólót énekelt Bódi Zsófia, Németh Judit, Megyesi Zoltán és Berczelly István. Vezényelt Kamp Salamon.

Elkezdődött a 26. Budapesti Bach-hét

Budapest – 2015. június 1-jén a Deák téri evangélikus templomban telt házas előadással kezdődött a Budapesti Bach-hét. Az est dirigense dr. Kamp Salamon országos egyházzenei igazgató volt. Isten igéjét Gáncs Péter elnök-püspök hirdette.

Lutheránia-hangverseny a Művészetek Palotájában

Budapest – 2015. január 24-én szombaton délután került megrendezésre a Művészetek Palotájában a Budapesti Vonósok és a Lutheránia Énekkar közös sorozata, mely a „Bach közelében” címet viseli.

Barokk estet tartottak Kelenföldön a Lutheránia Ének- és Zenekar szereplésével

Budapest – 2014. december 6-án szombaton 17.00 órakor került sor a kelenföldi református templomban a Lutheránia Ének- és Zenekar kantátaestjére, melyen Johann Sebastian Bach adventi BWV 36-os Schwingt freudig euch empor és karácsonyi BWV 122-es Das neugeborne Kindelein kantátájának előadására került sor.
Feliratkozás RSS - Lutheránia Ének- és Zenekar csatornájára