Békéscsabai Evangélikus Egyházközség

Legyünk beszélgető egyház!

Sorozatunkban az Evangélikus Hittudományi Egyetem teológusi, lelkészi hivatásra készülő hallgatóit szólaltatjuk meg indíttatásukról, a szolgálattal kapcsolatos elképzeléseikről, céljaikról. Kutyej Dániel Sámuel negyedik évfolyamos, teológus-lelkész szakos hallgatóval a lelkészi hivatásról, a békéscsabai evangélikusságról és a fiatalok megszólításáról is beszélgettünk.

Fiatalok közösségi terévé alakítják át a békéscsabai magtár épületét

Békéscsaba – Ifjúsági központot alakítanak ki az evangélikus egyház tulajdonában lévő volt békéscsabai magtár épületében. A munkálatok nagyban zajlanak, a fiatalok várhatóan ősszel már birtokba is vehetik a Hunyadi téri központot, ahol egy étkezde is helyet kap.

Augusztusban adják át a békéscsabai evangélikus Nagytemplomot

Békéscsaba – Jól halad a megyeszékhely központjában álló evangélikus Nagytemplom felújítása­. Bent a burkolásnál tartanak a szakemberek, kint a bádogosmunka és a festés is ­hamarosan befejeződik. A Hunyadi téren, a volt magtár épületében is nagyban dolgoznak, ott az asztalosmunkákkal végeztek.

A hagyomány a jövőnk záloga!

Budapest – „Az is egyfajta lázadás, ha más vagy, mint a többség!” – mondja a szlovák evangélikus identitására büszke Kiszely András. A Magyarországi Evangélikus Egyház Országos Irodájának munkatársát a ma is élő békéscsabai szlovák hagyományokról, a nemzetiségi létről, a város történetét bemutató képregényről és a fiatalok megszólításáról is kérdeztük.

Tüzelőt és tartós élelmiszereket visznek a rászorulóknak Békéscsabán

Békéscsaba – A Békéscsabai Evangélikus Egyházközség a Békéscsabai Evangélikus Szeretetszolgálat segítségével végzi a Békés megyei településen karitatív munkáját. Főleg magánszemélyek adományaiból az utóbbi időszakban folyamatosan viszik ki a rászorulóknak a tüzelőt és a száraz élelmiszereket – tudta meg szerkesztőségünk Kondor Péter esperestől.

A plafonig érnek az állványok a békéscsabai nagytemplomban

Békéscsaba – Javában zajlik a megyeszékhely központjában álló és Közép-Európa legnagyobbjaként jellemzett evangélikus nagytemplom felújítása. ­Jelenleg a külső szemlélő­ számára is igen látványos a munkálat, az épület ­körül ugyanis teljes magasságig állványokat húztak fel a felújításon dolgozó szakemberek.

Megújul Békéscsaba egyik szimbóluma, az evangélikus nagytemplom

Békéscsaba – Több mint 800 millió forint kormányzati támogatásból újul meg hamarosan a Békéscsabai Evangélikus Egyházközség tulajdonában lévő több ingatlan.

A csabai kolbásztól a családon át az istenhitig

Láthatóan evangélikus – Mai evangélikus arcképcsarnok. A reformáció 500. évében ismerje meg egy-egy gyülekezeti tag gondolatán keresztül az evangélikus egyház mai színességét.

Ahol Jézus is kórustag volt – Békéscsabán tartották a Déli Evangélikus Egyházkerület Kórustalálkozóját

Békéscsaba – Jézus is kórustag volt – mutatott rá az éneklés Istenhez és egymáshoz fűző szerepére Gáncs Péter püspök Békéscsabán, ahol 2016. október 29-én, szombaton a Déli Egyházkerület tartotta kórustalálkozóját. A hét gyülekezetből érkezett énekkar szakmai zsűri előtt mutatott ízelítőt repertoárjából. Ennek alapján választották ki azt a három kórust, amelyek az egyházkerület képviseletében az országos kórustalálkozón is részt vehetnek majd jövő májusban Szarvason.

A csabai templom meg a földrengések

Békés megyében történt földrengésről a legrégebbi híradást tudomásunk szerint Tessedik Sámuel jegyezte föl, aki szerint 1746. november 12-én volt földindulás. Ennél nagyobb szenzáció volt a megyében az 1834. október 15-i érmelléki földrengés: hatását Orosházán és Szarvason is érezték. A korabeli feljegyzés szerint „Békés-Csabán az evang. nagy, új székesegyház annyira meghasadt, hogy a bejárás megtiltatott” (Régi magyar megfigyelések, Természettudományi Közlöny, 1903, 585. o.). Ez a földmozgás a korabeli leírások szerint „több ezer forintra menő kárt okozott”.

Oldalak

Feliratkozás RSS - Békéscsabai Evangélikus Egyházközség csatornájára