Budapest-Kelenföldi Evangélikus Egyházközség

Kórusélet és pandémia – Kelenföldön a tagok hűsége ad reményt a jövőre nézve

Az evangélikus egyház legtöbb gyülekezetében Cantate vasárnapján újra kinyíltak a templomok kapui. Ha az arcmaszkok miatt halkabban is, de újra zengtek koráljaink. A hagyományos kórustalálkozókat azonban egyelőre továbbra sem lehetett megtartani. Az énekkarok, amelyek máskor hosszú hetekig készülnek ezekre az alkalmakra, többségében még a pandémia közösségi életet lebénító hatása alatt állnak. Mennyire sínylették meg a világjárvánnyal összefüggő korlátozó intézkedéseket a gyülekezeti kórusok? Milyen alternatív megoldásokkal tudták tartani a kapcsolatot a karnagyok a tagokkal? És hogyan, milyen reménységgel készülnek a nyitásra? Sorozatunkban eltérő létszámú, zenei előképzettség tekintetében is más-más adottságú, az ország különböző pontjain működő kórusok vezetőit szólaltatjuk meg. Az utolsó részben Bence Gábor kántor, karnagy számol be a budapest-kelenföldi gyülekezet kórusának elmúlt bő egy évéről.

Hozsánna a magasságban! – Heinrich Schütz templomi koncertje

Budapest – A kelenföldi gyülekezethez kötődő muzsikusok igyekeznek folytatni karácsonykor megkezdett sorozatukat, amelyben Heinrich Schütz műveiből készítenek felvételeket magyar nyelven. Most a virágvasárnapi tételt adjuk közre.

Böjti gondolat: Egy groteszk ünnep pillanatnyi metszete

Böjt 2021 – Sorozatunkban a Szélrózsa Országos Evangélikus Ifjúsági Találkozó szervezői által írt meditációkat olvashatják. Molnár Lilla a Budapest–Kelenföldi Evangélikus Egyházközség beosztott lelkésze. Alábbiakban az ő írása segíti az elcsendesedést.

Böjti gondolat: Együtt a csendben

Böjt 2021 – Sorozatunkban a Szélrózsa Országos Evangélikus Ifjúsági Találkozó szervezői által írt meditációkat olvashatják. Nagy Szabolcs, az Evangélikus Hittudományi Egyetem teológus-lelkész szakos hallgatója a Budapest–Kelenföldi Evangélikus Egyházközségben végzi hatodéves gyakorlati évét. Alábbiakban az ő írása segíti az elcsendesedést.

Kelenföldi bibliakuckó – Bartimeus

Budapest – 2021. februárjában kezdődött a Kelenföldi Evangélikus Egyházközség kezdeményezése a YouTube csatornájukon. Az egyes részekben énekekkel, imádsággal és egy-egy bibliai történettel várják az óvodásokat, kisiskolásokat és persze minden érdeklődőt. A következő részben Nagy Szabolcs mesélt Bartimeus történetéről. Zenei szolgálat: Molnár Lilla, Nagy Szabolcs; felvétel, vágás: Nagy Szabolcs.

Kelenföldi bibliakuckó – Jézus megkísértése a pusztában

Budapest – 2021. februárjában új sorozatot kezdtek a Kelenföldi Evangélikus Egyházközség tagjai a YouTube csatornájukon. Az egyes részekben énekekkel, imádsággal és egy-egy bibliai történettel várják az óvodásokat, kisiskolásokat és persze minden érdeklődőt. A második történetet Bedecs Réka mondta el. Zenei szolgálat: Molnár Lilla, Nagy Szabolcs; felvétel, vágás: Nagy Szabolcs.

Heinrich Schütz zenei freskója a magvetőről szóló példázatról

Budapest – Hatvanad vasárnap evangéliuma volt a magvetőről szóló példázat, hiszen az ünnep témája éppen Isten igéjének meghallását állítja a középpontba. Az evangélium szerint Jézus maga magyarázta el tanítványainak a példázatot, melyben „pazarló gazdaként” mutatja be az Atyát, aki mindenfelé szórja igéjét.

„Micsoda ereje is van egy krízishelyzetben a hitnek”– Hitélet járvány idején

Budapest – Lassan egy éves a koronavírus magyarországi „pályafutása”, a bezártság és az előírások mindenkire egyre nagyobb nyomást helyeznek. Sok cikk foglalkozott az egészségügy helyzetével és a járvány gazdasági hatásaival. De vajon hogyan birkóznak meg a vallásos közösségek a személyes találkozások majdhogynem teljes megszűnésével, változott meg a hitélet? Újbuda és Buda gyülekezeteinek vezetőit kérdeztük.

Magyarországra érkezett a betlehemi békeláng

Budapest – Blázy Árpád evangélikus lelkész és Csobolyó Eszter, a Magyar Cserkészszövetség Ichthüsz Közösségének képviselője vette át a betlehemi békelángot egy cserkésztől a kelenföldi evangélikus templomban, 2020. december 13-án.

Mandák kórus – Mozart: Requiem

Budapest – A Virtuózok Kamaraegyüttes kereste meg a Mandák kórust, hogy közös koncerten adják elő Mozart talán legismertebb művét: a Requiemet. Az előadás eredeti helyszíne a Benczúr Ház Kulturális Központ lett volna, és a hely adottságainak megfelelően Szüts Apor karmester a művet kamarazenekarra hangszerelte át, és a kórus létszámát is ehhez alakították. A pandémiás helyzet kedvezőtlen irányú változásával az eredeti helyszínen csak közönség nélkül tarthatták volna meg a koncertet. A kelenföldi egyházközség vezetése azonban örömmel állt a koncert mellé és templomukba az érvényben lévő járványvédelmi előírások betartásával közönség is beengedhető korlátozott létszámban és érkezési sorrendben 2020. november 5-én 19 órakor tervezik megtartani a koncertet.

Oldalak

Feliratkozás RSS - Budapest-Kelenföldi Evangélikus Egyházközség csatornájára