Budapest-Kelenföldi Evangélikus Egyházközség

Kelenföldi bibliakuckó – Jézus megkísértése a pusztában

Budapest – 2021. februárjában új sorozatot kezdtek a Kelenföldi Evangélikus Egyházközség tagjai a YouTube csatornájukon. Az egyes részekben énekekkel, imádsággal és egy-egy bibliai történettel várják az óvodásokat, kisiskolásokat és persze minden érdeklődőt. A második történetet Bedecs Réka mondta el. Zenei szolgálat: Molnár Lilla, Nagy Szabolcs; felvétel, vágás: Nagy Szabolcs.

Heinrich Schütz zenei freskója a magvetőről szóló példázatról

Budapest – Hatvanad vasárnap evangéliuma volt a magvetőről szóló példázat, hiszen az ünnep témája éppen Isten igéjének meghallását állítja a középpontba. Az evangélium szerint Jézus maga magyarázta el tanítványainak a példázatot, melyben „pazarló gazdaként” mutatja be az Atyát, aki mindenfelé szórja igéjét.

„Micsoda ereje is van egy krízishelyzetben a hitnek”– Hitélet járvány idején

Budapest – Lassan egy éves a koronavírus magyarországi „pályafutása”, a bezártság és az előírások mindenkire egyre nagyobb nyomást helyeznek. Sok cikk foglalkozott az egészségügy helyzetével és a járvány gazdasági hatásaival. De vajon hogyan birkóznak meg a vallásos közösségek a személyes találkozások majdhogynem teljes megszűnésével, változott meg a hitélet? Újbuda és Buda gyülekezeteinek vezetőit kérdeztük.

Magyarországra érkezett a betlehemi békeláng

Budapest – Blázy Árpád evangélikus lelkész és Csobolyó Eszter, a Magyar Cserkészszövetség Ichthüsz Közösségének képviselője vette át a betlehemi békelángot egy cserkésztől a kelenföldi evangélikus templomban, 2020. december 13-án.

Mandák kórus – Mozart: Requiem

Budapest – A Virtuózok Kamaraegyüttes kereste meg a Mandák kórust, hogy közös koncerten adják elő Mozart talán legismertebb művét: a Requiemet. Az előadás eredeti helyszíne a Benczúr Ház Kulturális Központ lett volna, és a hely adottságainak megfelelően Szüts Apor karmester a művet kamarazenekarra hangszerelte át, és a kórus létszámát is ehhez alakították. A pandémiás helyzet kedvezőtlen irányú változásával az eredeti helyszínen csak közönség nélkül tarthatták volna meg a koncertet. A kelenföldi egyházközség vezetése azonban örömmel állt a koncert mellé és templomukba az érvényben lévő járványvédelmi előírások betartásával közönség is beengedhető korlátozott létszámban és érkezési sorrendben 2020. november 5-én 19 órakor tervezik megtartani a koncertet.

Milyen jó hálát adni az Úrnak! – 92 ok a hálára Kelenföldön

Budapest – Kelenföld – A kelenföldi gyülekezet közössége a 2020-as ősz sok bizonytalansága közt különös hálával élhette meg a 2020. október 16–18. között rendezett gyülekezeti hétvége alkalmait. A templomszentelési évfordulóhoz köthető rendezvénysorozat hosszú évek óta hagyomány Kelenföldön, idén azonban ismét új szempontok gazdagították a találkozások sorát.

Lutherrel a fügefa alatt – Sola Fide

Lutherrel a fügefa alatt címmel indította el négy részes sorozatát a reformáció hónapjában a Kelenföldi Evangélikus Egyházközség. A rövid részeket szerdánként töltik fel Youtube csatornájukra, és osztják meg a közösség tagjaival. A sorozat harmadik része október 21-én a Sola Fide témáját járja körül. A sorozatban közreműködik: Molnár Lilla, Blázy Árpád, Nagy Szabolcs, Gáncs Tamás, valamint a Fővárosi Protestáns Kántorátus Pap Kinga Marjatta vezetésével. Orgonán kísér: Németh Sándor.

Lutherrel a fügefa alatt – Sola Gratia

Budapest – Lutherrel a fügefa alatt címmel indította el négy részes sorozatát a reformáció hónapjában a Kelenföldi Evangélikus Egyházközség. A rövid részeket szerdánként töltik fel Youtube csatornájukra, és osztják meg a közösség tagjaival. A sorozat második része október 14-én a Sola Gratia témáját járja körül. A sorozatban közreműködik: Molnár Lilla, Blázy Árpád, Nagy Szabolcs, Gáncs Tamás, valamint a Fővárosi Protestáns Kántorátus Pap Kinga Marjatta vezetésével. Orgonán kísér: Németh Sándor.

A Teremtés hete nyitó alkalmán vesperást tartottak

Budapest – Idén a tizenharmadik alkalommal vette kezdetét Magyarországon a Teremtés hete, az az időszak, amely lehetőséget kínál ökumenikusan országszerte, hogy a teremtett világ dolgaira irányítsuk figyelmünket. 2020. szeptember 27-én vasárnap, a hét evangélikus nyitó alkalmának a Budapest-Kelenföldi Evangélikus Egyházközség adott otthont, akik elsőként csatlakoztak az evangélikus egyház újonnan elindult teremtésvédelmi programjához, a Műveld és őrizd! (MEET) programhoz. Az esti imán, vesperás alkalmon Gombkötő Beáta, a Budapesti Evangélikus Egyetemi Gyülekezet lelkésze hirdette az igét, a Fővárosi Protestáns Kántorátus szolgálatával.

Mindenki nyer vele. Mi az? – Életet mentő ötlet Újbudán

A kelenföldi evangélikus gyülekezet március 1-jén avatta fel az adok-kapok dobozt. A Bocskai út 10. szám alatti kelenföldi evangélikus lelkészi hivatal bejáratánál található ládába tartós élelmiszereket lehet elhelyezni a rászorulók megsegítésére. Az ételdoboz ötletének megszületésekor még nem tudhatta a gyülekezet, hogy hamarosan a feje tetejére áll a világ. A Márton-láda jelentőségéről dr. Gáncs Tamást, a gyülekezet igazgató lelkészét kérdeztük.

Oldalak

Feliratkozás RSS - Budapest-Kelenföldi Evangélikus Egyházközség csatornájára