Ribár János

Mi a karácsony?

Már november közepén szomorkásan nézett maga elé. A kereskedelem vadul figyelmeztető és harsogó reklámdömpingje szíven ütötte. Már megint jön a karácsony. Keserves egy kényszerpálya évek óta. Ajándékok, karácsonyfa, ünnepi asztal, s mindez mennyibe kerül. Csomagolás, takarítás, főzés, terítés, családi találkozók. A reklámot még a koronavírusos hírek sem zavarják. Jól van ez így? Mi az igazi értelme ennek az egésznek? Itt ez a karácsony. Kimerítő. Majd ki kell pihenni. Anyagilag újra talpra kell állni. Ennyi? Ahogy így töprengett, egyre keserűbb lett a szájíze. Mit tegyek – morfondírozott –, hogy tényleg örömünnep legyen a karácsony?

Meditáció a járvány hatásáról

Már a koronavírusos járvány kezdetén gyakran felvetődött az a kérdés, vajon tanul-e mindebből az emberiség? S mivel még messzinek tűnik fel a pandémia vége, a kérdés továbbra is izgatja a lelki embereket.

Jövőre is lesz gyülekezeti munkatársak továbbképző konzultációja

Piliscsaba – Krámer György a november 16-án Piliscsabán tartott őszi gyülekezeti munkatársi konzultáció első perceiben örömmel jelentette be, hogy folytatódni fognak az alkalmak. Az országos irodaigazgató egyben méltatta és megköszönte D. Szebik Imre nyugalmazott püspök, tanfolyamvezető tizenkét éves szolgálatát. Jövőre a püspöki tanács felkérése alapján Gáncs Péter nyugalmazott püspök veszi át a munkatársképzés vezetésének stafétabotját. Az alábbiakban szinte csak címszavakban adunk időrendben áttekintést a háromnapos továbbképző konzultáció történéseiről, mert minden előadás, áhítat hanganyaga a szolgálattevők előzetes engedélyével elérhető a tudósító (garainyh.hu) honlapjáról, a Hangzó örömhírtárból.

A karácsony reformációja és a reformáció karácsonya

Reformáció 500 – hála Istennek, ettől volt hangos az idén a hazai médiumok jelentősebb része, valamint protestáns egyházaink és gyülekezeteink életét is alaposan felpezsdítette ez az ünnep. Számos értékes rendezvényen tisztelegtünk reformátor eleinknek, és adtunk hálát a Szentlélek Istennek, hogy Luther Márton wittenbergi professzor újra felfedezte a Szentírás lényegét: egyedül hit által van az üdvösség. Idézték ezt latinul is, magyarul is, de nem mindig helyesen, ezért most öntsünk tiszta vizet oda, ahová kell. Latinul kétféleképpen idézték (világi és egyházi médiumokban is), s itt szeretnénk egy kis – utólagos – helyreigazítással élni. Gyakran lehetett hallani ezt a nyelvtani formulát, hogy „egyedül a hit”, de ugyancsak gyakran hangzott el az is, hogy „egyedül hit által.”

Egy orosházi szenior tündöklése

Orosháza – Az Oroscafé internetes felület írta: „A verseny legidősebb nevezője az orosházi születésű dr. Bánki Horváth Béla, aki 97 évesen, augusztus 15-én 100 mellen és 200 háton, 19-én 100 háton, 20-án 50 háton és 50 mellen áll a rajtkőre. Béla bácsi, aki tavaly kapta meg az Orosháza Városért kitüntetést, eddig 18 masters világ- és 29 európa-bajnoki aranyéremmel büszkélkedhet.”

Ribár János 70. születésnapja tele volt meglepetésekkel

Szarvas – Ribár János esperes 2017. március 27-én töltötte be a 70. születésnapját. Ezen a napon a Benka Gyula Evangélikus Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és Óvoda vezetősége köszöntötte az igazgatótanácsi ülésen, amelynek 17 éve elnöke.

Beszéljünk az örök életről!

Az egyházi esztendő utolsó vasárnapjának bátorító elnevezése evangélikus szóhasználatunkban: örök élet vasárnapja. Érdemes ismételgetni ezt a pozitív tartalmú megnevezést, mert a komor, ködös, nyálkás, fagyos, nyirkos évszakban könnyen hajlik a fáradó emberi lélek a pesszimizmus, letargia, melankólia, rezignáció felé, és ha azt hallja, hogy valami „utolsó” – különösen, ha ez a vasárnapra vonatkozik –, akkor magába roskad.

Keresztyénség és politikum – Dr. C. Everett Koop személye kapcsán

Philip Yancey: Kerülő utak a boldogsághoz (Harmat Kiadó, Bp. 2010) című könyvének 8. fejezetében a politikai valóság és a keresztyén erkölcs találkozásáról van szó egy olyan orvos személyében, aki az 1980-as években Amerika tiszti főorvosa lett konzervatív keresztyén létére. Dr. C. Everett Koop személye kapcsán érdemes elgondolkodnunk a témáról.

Hídépítő pszichiáter az élet sűrűjében – Robert Coles

November elején „véletlenül” fedeztem fel Ph. Yancey-t a Somogyi Könyvtárban, Gabi lányom hazautazása után. A polcok között tébláboltam, és egy visszavitt Jézus-könyv után, amely felbosszantott képtelen állításaival [Jézus fegyveres felkelő volt], megakadt a szemem ezen a könyvcímen: Jézus másként (ezt is a Harmat Kiadó adta ki, 2009-ben). Bizalmatlan voltam, de azért belelapoztam, majd kikölcsönöztem, mert megnyerte a tetszésemet az ügyes írói fogás.
Feliratkozás RSS - Ribár János csatornájára