95 tétel

„...a királyok előtt szólok a te bizonyságaidról…”

A héten, október 31-én ünnepeljük a reformáció emléknapját. Azóta, hogy immár a katolikus, majd a református egyház is aláírta a megigazulásról szóló közös nyilatkozatot, megszűnt egymás kölcsönös kiátkozása, és minden hívő jó szívvel tud hálát adni az egymáshoz való közeledésért, és fáradozhat a látható egység megvalósulása érdekében. Azóta, hogy két éve, október 31-én Lundban Ferenc pápa közös hálaadó istentiszteleten vett részt a Lutheránus Világszövetség vezetőivel, immár az ökumené reformációjáról beszélhetünk.

És mégis volt! – A 95 tétel kiszögezése

Wittenberg – Benjamin Hasselhorn és Mirko Gutjahr, a Sachsen-anhalti Luther-Emlékhelyek Alapítvány (Stiftung Luthergedenkstätten in Sachsen-Anhalt) tudományos munkatársai 2018. október 10-én mutatták be közösen írt könyvüket, amelyben azt kívánják bebizonyítani, hogy igenis megtörtént (és nem csak legenda) Luther Márton tételeinek a wittenbergi vártemplomra történő kiszögezése.

Kiszögezte-e Luther a 95 tételt?

Bár a fél évezredes reformációi jubileumtól elköszöntünk, egy s más kérdés megválaszolása mégis aktuális. Ezek közé tartozik a címben olvasható is. Sokan ugyanis szívesen ébresztenének kétséget a reformáció értékeiről, ezért alaptalan vádakkal is illetik szereplőit, vagy az események jelentőségét, történetiségét vonják kétségbe.

Luther 94 + 1 tétele

Sokan feltették már a kérdést, hogy a búcsú tárgykörében ötszáz évvel ezelőtt vajon miért éppen 95 tétellel állt a nyilvánosság elé Luther Márton. Miért nem választott inkább valami kerek vagy biblikus számot, mondjuk, hetvenet, százat vagy százhúszat? Csak a véletlen műve lenne, hogy a wittenbergi szerzetes tanárnak a reformáció nyitányául szolgáló tézissorozata 95 pontból áll?

95 tétel – Felolvasta: Mesterházy Gyula

Mesterházy Gyula a büki gyülekezet felkérésére felolvasta Luther Márton 95 tételét. A felvétel 2017. október 31-én Bükön és Szakonyban hangosbemondós autóból fog hangzani, az évforduló, az ünnepnap hírveréseként. 2 percenként hangzik el majd a szövegben, hogy ez a 95 tétel, és az 500. évforduló alkalmából hangzik most.

Kiszögelték Luther Márton 95 tételét a templomkapura

Sopron – Az evangélikus egyház és az egész világ ezekben a napokban emlékezik arra, hogy Luther Márton 1517 október végén közzétette 95 tételét. A legenda szerint ez október 31-én történt, mégpedig úgy, hogy ezt az írását kiszögezte a wittenbergi vártemplom kapujára. A korban ugyanis gyakran használt közösségi felület volt a templomkapu. Luther tételeit vitára szánta, erre valóban jó módszer lehetett a templomkapukra történő kiszögezés.

Legenda és valóság – avagy mi történt 499 éve Wittenbergben?

Budapest – A reformáció ünnepe van. A történelem és az egyháztörténet fordulópontja lett 1517-ben ez a nap: Luther Márton pontosan 499 éve szögezte ki 95 tételét a wittenbergi vártemplom kapujára. De mi történt pontosan azon a napon, és az utána következő hetekben? Miért éppen akkorra ért meg reformátorunkban a szándék, hogy tételeit megírja, és a legszélesebb nyilvánosság elé tárja? A „legenda és valóság” nyomába eredt dr. Korányi András evangélikus lelkésszel, egyháztörténész professzorral, az Evangélikus Hittudományi Egyetem rektorhelyettesével Stifner-Kőháti Dorottya beszélgetett.

Győzelmes reformáció – 2. rész: Miért éppen 95 tételt szögezett ki Luther Márton? (1517. 10. 31.)

Budapest – Reisinger János irodalomtörténész Győzelmes reformáció címmel tart előadássorozatot a Benczúr utcában. 2015. október 31-én előadásának címe: Miért éppen 95 tételt szögezett ki Luther Márton a wittenbergi vártemplom ajtajára (1517. október 31.) volt. VIDEÓ!

2017. október 31. szabadnap lesz Berlinben is

Berlin – Berlinben is 2017 reformáció napja szabadnap lesz. Ebben egyezett meg a Berlini Szenátus legutóbbi ülésén – adta hírül a tartomány sajtó- és információs szolgálata. A határozat szerint a szenátus támogatja a 2017-es Egyházi Napoknak (Kirchentag) a szövetségi fővárosban való megrendezését is.
Feliratkozás RSS - 95 tétel csatornájára