Pátkai Róbert

Hűség hithez, hitveshez, hazához

Egyházunk Egyesült Királyságban élő lelkész doyenjének válogatott írásait tartalmazó kötet jelent meg a napokban a Luther Kiadó és a Békéscsabai Evangélikus Egyházközség közös kiadásában. A szerző születésnapjára időzített „ajándék” azonban főként azok számára szerezhet igazi karácsonyi meglepetést, akik eleddig csak hírből hallottak a több mint hat évtizeden át Londonban szolgáló és 1977-től püspöki tiszttel is felruházott Pátkai Róbert – számos egyházi és állami díjjal elismert – sokrétű tevékenységéről. Tollforgatói kvalitásairól ugyan már 2006-ban „árulkodott” a Protestáns Újságírók Szövetségének Rát Mátyás-díja, ám írói, szerkesztői, előadói munkájának mélyebb megismeréséhez e mostani – Bakay Péter szerkesztésében napvilágot látott, küllemében is felettébb esztétikus – gyűjtemény segíti a hazai olvasót. Pátkai Róberttel online beszélgettünk – közvetlenül kilencvenedik születésnapja előtt…

Gondolatok a „Küldetésben – szellemi séta Pátkai Róbert evangélikus püspökkel” címmel megjelent könyvről

D. Keveházi László nyugalmazott evangélikus lelkész, esperes személyes emlékeit osztotta meg Pátkai Róberttel és a róla nemrégiben megjelent könyvvel kapcsolatban.

Magyarként Angliában – Magyar örökség

Pátkai Róbert evangélikus lelkész, az 1956-os forradalomban való részvétele miatt hagyta el Magyarországot huszonhat évesen. Angliában telepedett le. Megszervezte az Angliai Magyar Evangélikus Egyházat, melyet negyven éven keresztül gondozott angol nyelvű szolgálata mellett. 1964–88-ig a londoni Cityben működő angol nyelvű evangélikus gyülekezet lelkésze, majd 1977-től huszonkét évig az Egyesült Angol nyelvű Egyház püspöke volt. Írásában a világban szétszórt magyarságról emlékezik meg.

Szolgálat Isten nevében – Beszélgetés Pátkai Róbert evangélikus püspökkel

Holnap érkezik Magyarországra. Gondoltam, este újból megnézem a róla készült filmet. Hátha találok valami különöset, kérdésekre alkalmas képsorokat. A legfontosabb, ami sűrűn feltűnik, a fiatalos öröm az arcán, hogy ismét itt lehet Pesten. Isten ezt is megadta.

A magyar kultúra napja Londonban – Filmet mutatnak be Pátkai Róbert evangélikus püspök életéről

London – 2015. január 22-én, a magyar kultúra napján a Londoni Magyar Kulturális Központban levetítik a Kerényi László és Kerényi Dávid nevével jegyzett Pátkai püspök /Irsától Londonig/ című filmet.
Feliratkozás RSS - Pátkai Róbert csatornájára