protestantizmus

Bemutatták A protestantizmus zalai évszázadai tanulmánykötetet Zalaegerszegen

Zalaegerszeg – Szinte keretbe foglalja a protes­tantizmus és a reformáció 500 éves történetéről szóló zalai megemlékezéseket, eseményeket a minap bemutatott, A protestantizmus zalai évszázadai című kötet.

Október 1-jéig lehet jelentkezni a Szegedi Kis István kutatói ösztöndíjra

Budapest – Október 1-ig lehet jelentkezni a Szegedi Kis István ösztöndíjra, amellyel a korai protestáns egyház-, irodalom- és liturgiatörténeti, valamint egyházművészeti kutatásokat támogatja az állam.

Prőhle Gergely: Az anyagi központú berendezkedés nem tartható fenn hosszútávon

Budapest – Prőhle Gergely, a Magyarországi Evangélikus Egyház országos felügyelője, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója volt a Napi Aktuális vendége. Többek között beszélt az evangélikus egyház szerepéről, a karácsony fontosságáról, az európai értékekről és az ezzel szemben helyezkedő iszlám vallásról.

Kósa László: A magyarországi protestantizmus történeti sajátosságai

Budapest – Az alábbiakban teljes terjedelmében közöljük azt az előadást, amelyet Kósa László történész professzor tartott a parlament felsőházi termében, 2017. október 5-én, a reformáció ünnepi emlékülésén.

Vissza a forrásokhoz!

Szekszárd – A Vissza a forrásokhoz címmel rendezett kiállításon megismerkedhettünk a magyarországi protestantizmus emlékeivel. A húsz táblán bemutatott tárlat a reformáció elterjedésével, az állam és az egyház viszonyával, a templomépítéssel, az iskolával és az oktatással,a bibliafordításokkal, a társadalmi szerepvállalással és a reformáció művészetekre gyakorolt hatásaival foglalkozott.

Tudomány, protestantizmus – Forradalom a reformációval karöltve

Jelentős változás zajlott le a nyugati gondolkodásban 1500–1700 között. A vallás területén Luther, Kálvin, Zwingli tanai jelentették a megújulást, a tudományban pedig Kopernikusz, Galilei, Brahe, Kepler és Newton révén a Föld-középpontú világfelfogást a Nap-középpontú váltotta fel. A tudományos forradalom a reformációval karöltve haladt.

A reformáció színei – Tanulmányúton jártak az Evangélikus Hittudományi Egyetem hallgatói

A reformáció színei tematikájú egyháztörténeti és ökumenikus tanulmányúton fontos történelmi helyszíneket jártak végig az Evangélikus Hittudományi Egyetem hallgatói kis csapatunkkal, Korányi András professzor vezetésével 2016. október 8–16. között. Erről szól Gömbös Tamás teológus hallgató személyes beszámolója, amelyet az alábbiakban olvashatnak.

Mit jelent a protestantizmus Európában? – Budapesten tartják az Európai Protestáns Egyházak Közössége (GEKE) tagegyházainak második zsinati találkozóját

Budapest – Hazánkban került sor az Európai Protestáns Egyházak Közössége (GEKE) tagegyházainak második zsinati találkozójára, amelynek témája: A protestantizmus hogyan hat jelenleg és hogyan fog hatni a jövőben Európára? A megnyitó istentiszteletet 2015. január 30-án a Mercure Budapest Hotelben tartották. A konferencia február elsején a budavári evangélikus templomban ér véget egy záró istentisztelettel.
Feliratkozás RSS - protestantizmus csatornájára