Szépművészeti Múzeum

Lucas Cranach, a reformáció festője – Animációs kisfilm a Szépművészeti Múzeumban

Budapest – A Szépművészeti Múzeum gyűjteményei több mint harminc alkotást – festményeket és grafikákat – őriznek az id. Lucas Cranach műhelyében készült több ezer mű közül. Azt azonban talán kevesen tudják: Cranach amellett, hogy kiváló festő volt, rendkívül sokoldalú vállalkozó is, akinek patikája, sőt sörfőzdéje is volt. Nemcsak a 16. század művészetére gyakorolt számottevő hatást, hanem a korszak egyik legfontosabb, világtörténelmi horderejű fordulatában, a reformáció elterjedésében is kulcsfontosságú szerepet játszott. Színes személyiségét és Luther Mártonnal ápolt barátságának jelentőségét a Szépművészeti Múzeum animációs kisfilmben mutatja be.

Lucas Cranach, a reformáció festője – animációs kisfilm

Budapest – A Szépművészeti Múzeum gyűjteményei több mint 30 alkotást – festményeket és grafikákat – őriznek az id. Lucas Cranach műhelyében készült több ezer mű közül. Azt azonban talán kevesen tudják, hogy Cranach nemcsak kiváló festő volt, hanem rendkívül sokoldalú vállalkozó is, akinek könyvkiadója és nyomdája, patikája és még sörfőzdéje is volt. Nem csak a 16. század művészetére gyakorolt jelentős hatást, hanem a korszak egyik legfontosabb, világtörténelmi jelentőségű fordulatában, a reformáció elterjedésében is kulcsfontosságú szerepet játszott. Színes személyiségét és Luther Mártonnal kötött barátságának történelmi jelentőségét a Szépművészeti Múzeum egy animációs kisfilmben mutatja be, amely reményeink szerint igazi, többdimenziós hús-vér emberré teszi a nézők számára jól ismert képek alkotóját.

Szárnyas oltártól Rembrandtig – Hittantanár-továbbképzés a Szépművészeti Múzeumban

Budapest – Hogyan ábrázolták Jézus alakját a különböző képzőművészeti korokban? Mi a kapcsolat a szárnyas oltárok és a mai képregények között? Hogyan hatott a reformáció a festészetre? Ilyen kérdésekre kereste a választ januárban két alkalommal is az Észak-Pest Megyei Egyházmegye evangélikus hitoktatóinak egy csoportja református kollégákkal kiegészülve az időközben felújítási munkák miatt február 15-én három évre bezárt budapesti Szépművészeti Múzeumban.
Feliratkozás RSS - Szépművészeti Múzeum csatornájára