menekültügy

„Hoffnung für Osteuropa” – Gondolatok egy menekültügyi tanulmányút kapcsán

A Württembergi Diakónia nemzetközi diakóniai kapcsolatokért felelős referense, Johannes Flothow szervezésében érkező, többségében német diakóniai szakember 2018. április 23–27. között Magyarországon, Szerbiában és Romániában látogatott meg menekülttáborokat, és találkoztak a helyi egyházi és civil szervezetekkel, valamint az állami szervek képviselőivel. Fő céljuk volt, hogy ne csak a hírekből és jelentésekből tájékozódjanak, hanem – ahogy fogalmaztak – valódi tapasztalatot szerezzenek, lássák, hallják, „ízleljék” a valóságot, és nem mellékesen vizsgálják a segítség lehetőségeit a régióban.

Van-e ellenpólusa a félelmet és gyűlöletet gerjesztő közbeszédnek? – A félelem és a szeretet természetéről

A félelem indokolt, a félelemnek igaza van. Úgy érezzük, hogy rá kell hallgatni. Aztán, idővel olyan mélyen átjárja a lényünket, hogy észre sem vesszük mikor csap át gyűlöletbe. És soha nem válik tudatossá bennünk, hogy nem tud szeretni az, aki fél.

Erősödő szélsőségek – Félelem és radikalizmus a keresztény közösségekben

Az egész világ radikalizálódik. Az iszlám szélsőségekhez hasonlóan a keresztény értékekre oly gyakran hivatkozó hazai szélsőjobb, amelyet valójában kereszténynek nevezni aligha lehetne, szintén kiszabadult a palackból. Kérdés, hogy amikor szélsőséges nézetek válnak normálissá, mi a feladata az európai és a hazai kereszténységnek? Azt kell-e követni, ami a látszólag középen van: a (szalon)rasszista, konformista középosztálybeliséget? Vagy képviselhetnénk egy egészen más típusú szélsőséget is? PUBLICISZTIKA.

A közöny és Európa, avagy a migráció kérdése

„Aki behunyja szemét, álnokságot tervez, aki összeszorítja ajkát, gonoszságot hajt végre” (Péld 16,30). Gondolatok az Európai Unió rendkívüli csúcstalálkozójáról, a migrációs válságról, Európa etikájáról.

Az együttélés teológiája és gazdasága – Manchesterben tanácskozott az LVSZ Szolidaritás csoportja

Manchester – 2015. március 2. és 6. között tanácskozott az angliai Manchesterben a Lutheránus Világszövetség Diakóniai Platformjához tartozó Szolidaritás csoport. A találkozó résztvevői számos európai országból érkeztek, hogy tapasztalatot cseréljenek és kölcsönösen tanuljanak egymástól mindazzal kapcsolatosan, ami fontos és meghatározó napjaink európai társadalmaiban.
Feliratkozás RSS - menekültügy csatornájára