statisztika

A csehek leginkább a hadseregben és a rendőrségben, legkevésbé a pártokban és az egyházakban bíznak

Prága – A csehek leginkább a hadseregben és a rendőrségben, legkevésbé a pártokban és az egyházakban bíznak – derült ki egy szeptemberi országos felmérésből, amelynek eredményét 2020. október 26-án hozták nyilvánosságra Prágában.

Miért lesz valaki öngyilkos? – Egy evangélikus lelkész gondolatai

„Lenni vagy nem lenni? az itt a kérdés” – így kezdődik Shakespeare Hamletjének híres monológja, mely a lélek vívódását jeleníti meg a létezés és a nem létezés határán, az élet, az élni akarás és a halál, az öngyilkosság mezsgyéjén egyensúlyozva.

KSH: több születés, kevesebb halálozás az első kilenc hónapban

Budapest – Mérséklődött a természetes fogyás mértéke 2020 első kilenc hónapjában, miután 4,9 százalékkal több gyerek született és 3,3 százalékkal kevesebben haltak meg, mint a múlt év azonos időszakában – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) 2020. október 22-én az MTI-vel.

Hihetetlen mértékű a keresztényüldözés a világban

Párizs – Elkészült a „Portes Ouvertes" francia egyesület legfrissebb jelentése, melyből kiderül, hogy évről évre egyre több keresztényt ölnek meg világszerte a vallásuk miatt. 2019-ben naponta nyolc keresztény esett áldozatul az ellenük irányult támadásoknak, és egyre több templomot zárnak be vagy rongálnak meg – írja a V4NA nemzetközi hírügynökség.

Csak tavaly majdnem félmillió hívőt veszítettek a német katolikus és protestáns egyházak

Berlin – Egyes kutatások szerint 2060-ra megfeleződhet a német katolikus és protestáns egyházak tagsága. A Német Katolikus Egyház csak a tavalyi évben 216 078, míg a különböző protestáns egyházak 220 000 tagot vesztettek el – írja a Deutsche Welle a Német Katolikus Püspöki Konferencia és a Németországi Protestáns Egyház pénteken publikált adatai alapján.

A számok sokkhatása és a szív reménysége

Majdnem tíz évvel ezelőtt történt. Frissen ordinált lelkészként életem első lelkészkonferenciáján vettem részt férjemmel. Ismerkedtünk a többi lelkésszel, különböző szolgálati helyzetekkel. Az egyik sokat látott, tapasztalt lelkész mondta el szégyenkezve a kis csoportos beszélgetés közben, hogy hét éve nem keresztelt. Sem gyermeket, sem felnőttet. Belém égett ez a vallomás. A szégyen és a tehetetlenség szava. Megjelent előttem az elnéptelenedő települések, gyülekezetek mindennapi küzdelme. A krízisek azóta sem fogynak. A terméketlen évek száma még mindig sokkoló.

A maga módján sok fiatal vallásos, de az egyházakban jóval kevesebben bíznak

Budapest – A politikusoknál jobban bíznak a fiatalok az egyházakban, de így is a lista alján vagyunk. Nyolcezer, 15 és 29 év közötti magyar fiatalt kérdeztek meg a tavaly végzett ötödik nagymintás ifjúságkutatás keretében. A kérdések többek között a vallásosságot is érintették. Megnéztük az eredményeket, és meglepődtünk.

Világszerte egyre több a kivégzés

Berlin – Azok a nemzetközi fáradozások, amelyek a halálbüntetés eltörlését szorgalmazták, az elmúlt években súlyos csapást szenvedtek. Az Amnesty International adatai szerint 2015-ben az egész világon legalább 1634 embert végeztek ki, kereken 50 százalékkal többet, int az előző évben. A kivégzések tényleges száma lényegesen e szám fölötti lehet, akár a dupláját is elérheti.

Pedig a nulla is számít! – Gondolatok az egyszázalékos rendelkezésről

Budapest – Javában zajlik az egyházak „kampánya” az egyszázalékos személyi jövedelemadó (szja) felajánlásokért. A bevallások határideje ugyanis 2015. május 20., vagyis már csupán néhány nap maradt az adózó magánszemélyek meggyőzésére.

Szélrózsa kiértékelő megbeszélést tartottak Soltvadkerten

Soltvadkert – 2014. szeptember 15-én a Kossuth Lajos Evangélikus Általános Iskola könyvtárában tartották a 10. Szélrózsa találkozó kiértékelését. A számok igazolták a mottót: Szárnyalt a Szélrózsa!

Oldalak

Feliratkozás RSS - statisztika csatornájára