statisztika

Hihetetlen mértékű a keresztényüldözés a világban

Párizs – Elkészült a „Portes Ouvertes" francia egyesület legfrissebb jelentése, melyből kiderül, hogy évről évre egyre több keresztényt ölnek meg világszerte a vallásuk miatt. 2019-ben naponta nyolc keresztény esett áldozatul az ellenük irányult támadásoknak, és egyre több templomot zárnak be vagy rongálnak meg – írja a V4NA nemzetközi hírügynökség.

Csak tavaly majdnem félmillió hívőt veszítettek a német katolikus és protestáns egyházak

Berlin – Egyes kutatások szerint 2060-ra megfeleződhet a német katolikus és protestáns egyházak tagsága. A Német Katolikus Egyház csak a tavalyi évben 216 078, míg a különböző protestáns egyházak 220 000 tagot vesztettek el – írja a Deutsche Welle a Német Katolikus Püspöki Konferencia és a Németországi Protestáns Egyház pénteken publikált adatai alapján.

A számok sokkhatása és a szív reménysége

Majdnem tíz évvel ezelőtt történt. Frissen ordinált lelkészként életem első lelkészkonferenciáján vettem részt férjemmel. Ismerkedtünk a többi lelkésszel, különböző szolgálati helyzetekkel. Az egyik sokat látott, tapasztalt lelkész mondta el szégyenkezve a kis csoportos beszélgetés közben, hogy hét éve nem keresztelt. Sem gyermeket, sem felnőttet. Belém égett ez a vallomás. A szégyen és a tehetetlenség szava. Megjelent előttem az elnéptelenedő települések, gyülekezetek mindennapi küzdelme. A krízisek azóta sem fogynak. A terméketlen évek száma még mindig sokkoló.

A maga módján sok fiatal vallásos, de az egyházakban jóval kevesebben bíznak

Budapest – A politikusoknál jobban bíznak a fiatalok az egyházakban, de így is a lista alján vagyunk. Nyolcezer, 15 és 29 év közötti magyar fiatalt kérdeztek meg a tavaly végzett ötödik nagymintás ifjúságkutatás keretében. A kérdések többek között a vallásosságot is érintették. Megnéztük az eredményeket, és meglepődtünk.

Világszerte egyre több a kivégzés

Berlin – Azok a nemzetközi fáradozások, amelyek a halálbüntetés eltörlését szorgalmazták, az elmúlt években súlyos csapást szenvedtek. Az Amnesty International adatai szerint 2015-ben az egész világon legalább 1634 embert végeztek ki, kereken 50 százalékkal többet, int az előző évben. A kivégzések tényleges száma lényegesen e szám fölötti lehet, akár a dupláját is elérheti.

Pedig a nulla is számít! – Gondolatok az egyszázalékos rendelkezésről

Budapest – Javában zajlik az egyházak „kampánya” az egyszázalékos személyi jövedelemadó (szja) felajánlásokért. A bevallások határideje ugyanis 2015. május 20., vagyis már csupán néhány nap maradt az adózó magánszemélyek meggyőzésére.

Szélrózsa kiértékelő megbeszélést tartottak Soltvadkerten

Soltvadkert – 2014. szeptember 15-én a Kossuth Lajos Evangélikus Általános Iskola könyvtárában tartották a 10. Szélrózsa találkozó kiértékelését. A számok igazolták a mottót: Szárnyalt a Szélrózsa!

Népszámlálás: Fábri György: Szembesülés – de mivel is?

Budapest – A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) által nyilvánosságra hozott legújabb, 2011-es népszámlálási adatok alapján hazánk evangélikussága egyre fogy és öregszik. A tíz évvel ezelőtti adatokkal összevetve közel harminc százalékos lélekszámcsökkenésről beszélhetünk. Alábbiakban Fábri György, a Magyarországi Evangélikus Egyház Északi Egyházkerülete felügyelőjének, az Eötvös Loránd Tudományegyetem rektorhelyettesének írását közöljük. Szöveg és fotó: Galambos Ádám

„Tükörtojás-vallásosság” – Vélemény a népszámlálási adatok összehasonlíthatóságáról

A történelmi egyházak szempontjából sokkoló adatok láttak napvilágot a 2011-es népszámlálásról. Ha azokat a számokat vetjük össze, hogy hányan vallották magukat a nagy keresztény egyházakhoz tartozónak 2001-ben és 2011-ben, átlagosan 30 százalékos csökkenést tapasztalunk (a reformátusok esetében 28,92 százalék, az evangélikusoknál 29,45 százalék, a római katolikusoknál 30,21 százalék, a görög katolikusoknál 33,38 százalék a csökkenés). A visszaesés puszta ténye nyilván senkit sem lepett meg, aki ismeri az egyházak népmozgalmi adatainak tendenciáját, vagy akár csak felületes benyomással rendelkezik több gyülekezet életének alakulásáról. Viszont a csökkenés mértéke letaglózó. Szöveg: Tóth Károly István

A keresztyénüldözés 2012. évi világindexe – Észak-Korea és az iszlám országok az élen

Washington – Budapest – Afrikában, főként azokban az országokban, ahol iszlám csoportok vannak hatalmon, kimutathatóan növekszik a keresztyénüldözés. Ez derül ki az Open Doors (Nyitott Ajtók) nevű keresztyén világszervezet 2013 elején kiadott jelentéséből. Az üldözésben az első helyen változatlanul Észak-Korea áll. A 2013-as világindex valójában a 2011. november 1. – 2012. október 31. közötti időszak jelenségeit dolgozza fel. A felmérés 50 országot érint. Becslések szerint ma a világon mintegy 100 millió ember szenvedi el az üldözés különböző formáit keresztyén hite miatt. Források: opendoors.org, ReligionNewsService.org, religiontoday.com/news. Szöveg: dr. Békefy Lajos
Feliratkozás RSS - statisztika csatornájára