Moszkva

Lerombolt és újjászületett templomok

Egy gyülekezet életében nincs nagyobb öröm annál, mint amikor elkészül a temploma. Hosszabb-rövidebb tervezgetés után, anyagi erőt és fáradságot nem kímélve végre megvalósul az álom – mert Isten is rábólintott a tervre –, és a hívek átléphetik az új lelki hajlék küszöbét. Számos közösségben friss még ez az élmény, de sok gyülekezetben generációk sora csak az írásos emlékek segítségével idézheti fel a kezdetek ünnepi pillanatait. Egy élő gyülekezet életében ennek azonban nincs nagy jelentősége, hiszen az Isten háza mindenkor a lelki töltekezés és a békesség forrásának helye. Ám a bűnös ember nem mindig tiszteli a szentet (sem). Összeállításunk templomai azt példázzák, hogy bár az emberi gonoszság elpusztította Isten házát, a Teremtő egyértelmű jelét adta: neki nagyobb hatalma van, mint a sátáni befolyás alatt álló, romboló embernek.

A keleti és nyugati egyház biblikus professzorai találkoztak Moszkvában

Moszkva – 2016. szeptember 26. és október 1. között rendezték meg a moszkvai Danilov-kolostorban a keleti és nyugati egyházi biblikusok találkozóját „A történelem és teológia az evangélium elbeszéléseiben” címmel. A konferencia védnöke és vitaindító főelőadója Hilarion metropolita volt, az orosz ortodox zsinat külkapcsolatokért felelős osztályának vezetője és a szinódus biblikus bizottságának elnöke. A Magyarországi Evangélikus Egyház részéről részt vett a konferencián Fabiny Tamás püspök, újszövetséges teológus.

Még ma is nehéz az oroszországi evangélikusok helyzete

Moszkva – Budapest – Már több mint 400 éve élnek evangélikusok Oroszországban, sőt a moszkvai Mihály-templom gyülekezetének létrehozásában még Nagy Péter cár is részt vett. Az 1917-es forradalom előtt már 17 ezer bejelentett tagjuk volt. Aztán mozi lett az épületből, a lelkészeket elűzték és azóta a sorsuk igen nehézzé vált.

Íme, élnek – Beszámoló a moszkvai lutheránus érsek beiktatásáról

Moszkva – Az Aeroflot menetrendszerű járatán beszélgetek egy utastársammal. Kérdésére elmondom, hogy evangélikus püspök volnék, és érsekiktatásra utazom Moszkvába. „Milyen szép, hogy az ortodoxok meghívták egy ilyen alkalomra!” – mondja. „Nem! Ha hiszi, ha nem, lutheránus érseket fogunk iktatni! Fent, északon ez egyáltalán nem példa nélküli.” Ez az indítás elég is ahhoz, hogy az utazás bő két órája során – főleg olvasmány-élményeim alapján – meséljek neki az oroszországi evangélikusok küzdelmes sorsáról.
Feliratkozás RSS - Moszkva csatornájára