Franciaország

Az egyházak is elítélik a nizzai terrortámadást – FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ CIKKÜNK!

Genf - Nizza – Az Egyházak Világtanácsa (EVT) nevében a szervezet főtitkára, Ioan Sauca szolidaritását fejezte ki a francia egyházakkal és emberekkel, és részvétnyilvánítással fordult az áldozatok gyászoló családjaihoz az elmúlt napok szélsőséges támadásait, köztük a három ember halálát követelő nizzai terrorcselekményt követően.

Egyre több templomot rongálnak meg Franciaországban

Budapest – Az M1 Ma reggel című műsorában beszélgetett Tari Titanilla dr. Fischl Vilmos biztonságpolitikai szakértővel, a hadtudományok doktorával, a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa főtitkárával a kialakult francia biztonságpolitikai helyzetről a Notre-Dame-székesegyház tűzesete kapcsán. Az elmúlt tíz hónapban hatvanhat templomot rongáltak meg Franciaországban.

A horvát válogatott edzője a hitéből merít erőt

Moszkva – 2018. július 15-én, vasárnap Horvátország labdarúgó-válogatottja Franciaországgal mérkőzik a 2018-as futball-világbajnokság kupájáért, miután július 11-én legyőzték az angol csapatot. Médiabeszámolók szerint Horvátország válogatottjának a vezetője, Zlatko Dalić mély hitéből táplálkozva vezeti győzelemről győzelemre csapatát. Az edző korábban megvallotta, hogy jelenlegi sikerének záloga az istenhite, továbbá, hogy mindig magánál tartja rózsafüzérét, melynek elimádkozása mindig átsegíti a nehéz időkön.

Hugenották és katolikusok összefogtak a menekültekért

Párizs – Olaszország után immár Franciaországban is humanitárius folyosó megnyitásáról állapodtak meg az egyházak a kormánnyal. Iraki és szíriai menekültek biztonságos beutazása és hatékony integrációja a cél.

Franciaországban megnőtt a keresztény helyek elleni bűncselekmények száma

A keresztény helyek ellen a korábbinál több nem vallási jellegű bűncselekményt követtek el tavaly – közölte február 1-jén a francia belügyminisztérium. Csökkent viszont az antiszemita és a muszlimellenes cselekmények száma. 2015-ben nagyon sok bűnesetet jegyeztek fel.

Ismét találkoztak egymással a repülőtéri lelkészek

Párizs – A Repülőtéri Lelkészek Nemzetközi Szövetsége (IACAC) 49. konferenciáját tartotta 2016. augusztus 22-28 között Párizsban, Franciaországban. A szövetség összefogja a repülőtéri lelkészeket szerte a világban. A szervezet nem csak keresztény lelkészeket fog össze ökumenikus szinten, hanem rabbikat és imámokat is.

A burkini ártalmatlan ruhadarab vagy iszlám fundamentalista provokáció?

Az Európában a legnagyobb muzulmán kisebbséggel rendelkező, ugyanakkor mélyen gyökerező szekuláris hagyományokkal bíró Franciaországban, amelyet több terrortámadás rázott meg az utóbbi hónapokban, felkorbácsolta az indulatokat a burka és a bikini összevonálásából született burkini. Az egész testet elfedő strandviselet egyesek szerint önmagában iszlám fundamentalista provokáció, mások szerint viszont csupán átpolitizált és felnagyított félelmekkel nyakon öntött, ártalmatlan ruhadarab.

Evangélikus lelkészek Hamel atya haláláról

Jacques Hamel atya bátor és elkötelezett ember volt, aki az egyházat szolgálata az utolsó leheletéig. A franciaországi Rouen külvárosában található templomban meggyilkolt katolikus pap tragikus haláláról evangélikus lelkészek is megemlékeztek.

„...Eljön az óra, amikor mindaz, aki megöl titeket, azt hiszi, hogy Istennek tetsző szolgálatot végez” – A franciaországi papgyilkosságról

Saint-Etienne-du-Rouvray –Túszokat ejtett két késsel felfegyverkezett támadó egy észak-franciaországi város templomában – közölte a francia rendőrség. A francia terrorelhárító egységek a két támadót lelőtték. A túszejtők brutálisan végeztek a 86 éves pappal. A támadás elkövetőjeként az Iszlám Állam nevű dzsihadista terrorszervezet jelentkezett. A Vatikán „barbár gyilkosságnak” nevezte és elítélte a támadást.

Új fordítása lesz a Miatyánknak Franciaországban

Párizs – Az ökumenizmus kiemelkedő eseményének számít Franciaországban, hogy a reformátusokat és evangélikusokat tömörítő Francia Egyesült Protestáns Egyház elfogadta a Francia Katolikus Püspöki Konferencia által javasolt Miatyánk új fordítását.

Oldalak

Feliratkozás RSS - Franciaország csatornájára