feladat

Partnerei akarunk lenni a társadalomnak

Miközben Krisztus nevében szolgálunk, partnerei akarunk lenni a magyar társadalomnak abban, hogy a közösség jobb minőségű életet tudjon biztosítani a fogyatékos, idős, rászoruló embereknek. Így összegezte az evangélikus diakónia talán legfontosabb célját Gregersen-Labossa György. A Magyarországi Evangélikus Egyház Diakóniai Bizottságának elnökét, szombathelyi lelkészt annak apropóján kérdeztük, hogy idén év elején újabb ápolási intézmények működtetését vette át az államtól az evangélikus egyház.

Evangélikus-református feladatok 2017 után

A reformáció ötszáz éves emlékéve nemzetközi és magyar eseményei még hosszabb időre adnak majd munkát az emlékezők-értelmezők seregének. A lutheri wittenbergi „quadrilateralis”, „solus Christus, sola Scriptura, sola gratia, sola fides” tételeit megélő protestáns hagyományokra építő egyházak, az úgynevezett történelmi egyházak mellé csatlakoztak más egyházak, és helyi-nemzeti-országos-nemzetközi, korábban másoktól szorosan elzárkózó karizmatikus közösségek is, a szeptember 16-án Budakeszin megtartott Protestáns Nagygyűlés közös nyilatkozatának aláírása szerint. A következőkben most főleg a legutóbbi lutheránus-református kapcsolatokkal foglalkozom.

Méltóság és mentőöv

Nyíregyháza – „A teológián engem még arra tanítottak, hogy a teljes embert kell figyelni. A jézusi látásmód az ember teljes valójára vonatkozik. Nálam nem kipipálandó feladat, hogy valakit elláttunk, enni adtunk és kész. Látni szeretném az út folytatását is.” – Laborczi Géza evangélikus lelkésszel, az Oltalom Szeretetszolgálat igazgatójával Nagy Miklós beszélgetett egy hajléktalanokkal foglalkozó brüsszeli konferencia után.

Szegények egyháza – a kereszténység megújulása a tét

Budapest – Az egyház a folytatólagosan elkövetett középosztálybeliség bűnében van, ezért ki kell mozdulnia a mindent jóváhagyó, konfliktus-kerülő, adott esetben hatalomhoz dörgölőző szerepből, és egyértelműen, ezzel akár a megosztottságot is vállalva a szegények oldalára kell állnia, elvesztett hitelessége csak így szerezhető vissza. Többek között ezekről is szó volt a Harangozó-körmenetelő egyháztól a szegények egyházáig című kerekasztal-beszélgetésen, amely hétfő este zajlott a Deák téri evangélikus gyülekezeti teremben, Laborczi Géza evangélikus lelkész, Beer Miklós katolikus püspök és Deák Dániel egyetemi tanár részvételével. A beszélgetést Kamarás István vezette.
Feliratkozás RSS - feladat csatornájára