színház

A színház él

Bár a veszélyhelyzet fokozódása miatt a színházak bezárni kényszerültek, közülük több online, élő, interaktív, úgynevezett streamelőadásokra áll át. Ha van rá lehetőségük, a kedvelt teátrumukat támogassák egy-egy online előadásra szóló jegy vásárlásával is. A modern technikának köszönhetően így is egészen profi, magas minőségű – bár szokatlan – színházi élményben lehet részük. Vigyék a kedvenc darabjukat az otthonukba! A legújabb bemutatókból ajánlunk néhányat figyelmükbe.

Morális kérdések a színpadokon – Négy nézőtéri beszámoló

Bár eleinte furcsa, de hozzá lehet szokni, hogy az új évadban lázméréssel indul a színházi este, és árgus szemekkel figyelik, hogy mindenki szabályosan viseli-e a maszkot. Ám mindez elenyésző kellemetlenség, mert jobbnál jobb előadások várják az érdeklődőket a járvány után újraéledő és még mindig sokszínű budapesti színházi életben. A most ajánlott négy színdarab mindegyikében etikai kérdések, elhibázott döntések, a megoldás és a megbocsátás lehetőségei kerülnek színre, ám más-más módokon. A néző pedig hol nevet, hol a sírással küszködik. Különböző műfajok, eltérő történetek; ami közös: a minőségi szórakozás.

Bánk bán videochatben – Élő online előadással „turnézik” a Váróterem Projekt

Kolozsvár – Budapest – Online felületre adaptálta Bánk bán? Jelen! című osztálytermi előadását a kolozsvári Váróterem Projekt. A színészek otthonaikból játsszák az élőben közvetített előadást, amellyel megpróbáltak előnyt kovácsolni a videochat korlátaiból.

Színházi élmény otthon, a koronavírus idején

A színházak ugyan bezártak egy időre, de így sem kell színházi élmény nélkül maradnunk. Tíz, számítógépről is elérhető előadást gyűjtöttünk össze, melyet a kényszerű otthonlét idejére ajánlunk családoknak, egyedülállóknak, időseknek és fiataloknak, vagy az egész napos munka és tanulás utáni kikapcsolódásra vágyóknak. Reméljük, mindenki talál egy kedvére való előadást ebben a színes összeállításban.

Valahol Európában: Premier készül

A Soproni Petőfi Színház bemutatóval tiszteleg a városhoz is kötődő Sztehlo Gábor munkássága előtt, aki a városban érettségizett és az evangélikus teológiát is ott végezte. Az általa alapított és működtetett Gaudiopolis – Örömváros adta a mintát a „Valahol Európában” című Radványi Géza rendezte filmhez.

Chaplin a körúton – Vígszínházi diktátor

A budapesti Szent István körúton járva sokaknak feltűnhetett a Vígszínház falán a Charlie Chaplint idéző jellegzetes keménykalapot és bajuszt ábrázoló hatalmas plakát. Az Eszenyi Enikő rendezte kitűnő előadásnak köszönhetően a teátrumban valóban életre kelt a világhírű angol filmrendező-színész is, és műve is, A diktátor című film.

Színpadi káprázattól mai életképig

Az Evangélikus Élet megbízott főszerkesztőjének, Kézdi Beátának kulturális ajánlója.

Konfirmáló kis herceg

„…jól csak a szívével lát az ember. Ami igazán lényeges, az a szemnek láthatatlan.” Talán nincs olyan ember, aki ne ismerné ezeket a mondatokat Antoine de Saint-Exupéry regényéből. Lukács Olivér azonban a színpadon kis hercegként közvetítheti az ismert mű gondolatiságát, mivel a Vidám Színpad produkciójának, A kis herceg című zenés mesejátéknak a címszerepét játssza. A budavári evangélikus gyülekezet frissen konfirmált tagját a szerepéről, a színészetről és evangélikusságáról is kérdeztük.

Két Molnár, két stílus

A híres író a színműveiben kiválóan rajzolta meg az emberi konfliktusokat, gyöngeségeket, mindezt mesteri történetszövéssel és remek humorral, így aztán a színrevitel sikere garantált. Ezért az a színház, amelyik Molnár Ferenc-művet választ, szinte biztosra megy. Kérdés: mer-e kockáztatni és újítani? Márciusban két Molnár-premier is volt a fővárosban. A két előadás teljesen eltérő stílusú, mégis – vagy pont ezért – mindkettőt érdemes megnézni.

„Isten velem van” – Ádám almái a színpadon

Az Anders Thomas Jensen 2005-ös dán–német kultfilmjéből készült színdarabot először a Pécsi Nemzeti Színházban mutatták be Paczolay Béla rendezésében, Budapesten pedig Szikszai Rémusz állította színpadra a Radnóti Színházban. Az új színrevitel szorosan követi a film fonalát, azonban a rendező pár érdekes változtatást megengedett magának, ami kifejezetten javára válik a történetnek.

Oldalak

Feliratkozás RSS - színház csatornájára