szokás

Ártatlan szokások a babonák vagy veszélyforrás? – Szilveszteri-újévi hiedelmek keresztény szemmel

Noha sokan ma is gyakorolják az óév utolsó napjához és az újévhez kötődő szokásokat, okát adni valószínűleg kevesebben tudnák, hogy miért esznek lencsét vagy malacot az új év első óráiban, és miért „kell” kerülni a halat vagy a baromfit. De az is a feledés homályába merült, hogy a trombitálás valaha a rossz szellemek elűzését szolgálta. Keresztényként hogyan viszonyuljunk mindehhez? Ártatlan szokásokról van szó, vagy veszélyforrást jelentenek?

Sokszínű presbitériumok – Ahány gyülekezet, annyi jó szokás

Egyházunkban a kegyességi irányzatok mellett meghatározó a földrajzi elhelyezkedés, egy-egy gyülekezet történelme is. A különböző testvéri közösségekben különféle presbitériumok szolgálnak. Lelkészeket kértünk arra, összeállításunkban mutassák be, náluk hogyan működik, miben különleges a presbitérium. Azt reméljük, a helyi példákból sokan tudnak majd inspirálódni, ötleteket gyűjteni, imáikban az épülő gyülekezetekre gondolni.

Hamvazószerda után torkos csütörtök?

„Február 11-én ismét lesz torkos csütörtök, a várva várt nap, amikor mindenki féláron próbálhatja ki a magyar vagy akár a nemzetközi gasztronómia remekeit a csatlakozott éttermek bármelyikében. Kiváló alkalom ez arra, hogy a vendéglőbe járók féláron keressenek maguknak új törzshelyet, vagy visszatérjenek kedvenc vendéglőik egyikébe és ott fedezzenek fel új ízeket. A részt vevő éttermek ezen a napon ugyanis 50% kedvezményt adnak az elfogyasztott ételekre és az alkoholmentes italokra” – olvashatjuk a torkoscsutortok.itthon.hu internetes oldalon, amely a hazánkban egyre népszerűbb eseményt propagálja.

Pünkösd Maglódon – Turíce v Maglode – Pünkösdi zöldágazást és magyar-szlovák nyelvű istentiszteletet tartottak a maglódi evangélikus templomban

Maglód – Nem sokkal Pünkösd előtt maglódi iskolások egy csoportja a felvidéki Fülekre kirándult. A füleki vár tornyában örömmel fedeztek fel egy kinagyított fotót, amely előtt maglódi népviseletes bábuk voltak kiállítva. A fénykép felirata ez volt: „Pünkösd Maglódon – Turíce v Maglode”. Mint kiderült az elsőként a békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeumban bemutatott „Jövőnk a múltunkban” című vándorkiállítás egyik tablója előtt álltak meg. A Király Katalin etnológus, a Magyarországi Szlovákok Kulturális Intézetének igazgatója által rendezett kiállítás a magyarországi szlovákság népi kultúrájával ismerteti meg a látogatót. A kiállítást eredetileg az etnológus a békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeum felkérésére készítette, ahol az 2013. október 17-től volt megtekinthető.
Feliratkozás RSS - szokás csatornájára