kántorképző

Nyári kántorképző tanfolyamok – 2020

Fót – Örömmel tájékoztatjuk az érdeklődőket, hogy az idei nyáron is tartunk kántorképző tanfolyamokat Fóton, mert azt a hatályos rendelkezések lehetővé teszik. Természetesen azután, hogy hivatalosan engedélyezték a bentlakásos táborokat, még hosszú levelezéssorozatba kezdtünk a tanfolyamvezetőkkel, és több szakértő megkérdezése után mertünk csak dönteni. Hiszünk abban, hogy képesek leszünk betartani a szabályokat, és ki tudjuk dolgozni a különleges idei évhez alkalmazkodó tanfolyami rendünket. Ezzel a lélekkel olvastuk az Útmutató igéjét a döntés meghozatalának napján: „[A tanítványok] nagy örömmel visszatértek Jeruzsálembe; mindig a templomban voltak, és áldották az Istent.” (Lk 24,52–53)

Meghívó a kántorképző téli tanfolyamára

Fót – Az Evangélikus Kántorképző Intézet téli tanfolyamot hirdet, melynek helyszíne a Mandák-otthon (Fót, Berda József utca 3.). A megnyitó 2019. november 9-én, szombaton 10 órakor lesz.

Meghívó ökumenikus karvezetőkurzusra és kántortovábbképző tanfolyamra

Fót – Ökumenikus karvezetőkurzus és kántortovábbképző tanfolyamot tartanak 2019. augusztus 25–28. között az Evangélikus Kántorképző Intézetben (2151 Fót, Berda József utca 3.). Az alábbiakban a részleteket olvashatják.

Fóti Tesók Találkozója

Fót – Szívmelengető ötlet valósult meg szeptember 21-e estétől 22-e estéig Fóton, a Mandák-otthonban, az evangélikus kántorképző épületében. Lassú Tamásné indítványát Győri János Sámuel karolta fel, és végül minden ütközés ellenére meg is valósult a találkozó.

Az egyházzene mint a templom és az iskola közös kincse

Budapest – Fót – Evangélikus iskolákban tanító énektanárokat és gyülekezeti kórusokat irányító karvezetőket várnak a VII. zenei konferenciára. Részleteket az alábbiakban olvashatnak.

XX. századi hitvallóink – A mennyei derű embere: Kiss János

Kiss János 1912-ben született Nyíregyházán paraszti szülők gyermekeként. Két fiú és két lánytestvére volt. A fiúk mindannyian tanítók lettek, Kiss János 1932-ben végezte el szülővárosa tanítóképzőjét.

Mandák-sziget

Ülök a Mandák-villa teraszán. A meteorológiai szolgálat az egész országra vörös riasztást adott ki a ki tudja, hányadik hőhullám miatt. Uborkaszezon lévén, a hőség mellett a hírek a különböző helyeken tartott, különféle néven futó, ám lényegében ugyanarról szóló fesztiválok eseményeiről tudósítanak. Bár meleg van, de a fáknak és a kertnek köszönhetően nem érzem elviselhetetlennek a hőséget, és a többi hír sem tud megérinteni. Rájöttem, hogy egy sziget közepén ülök.

„Dicsérjétek az Urat!” – Fóti kántorképzősök jártak Bényén

Bénye – „Dicsérjétek az Urat! Milyen jó Istneünkről énekelni, milyen gyönyörű a szép dicséret! – A 147. zsoltár e szép első versével köszöntötte Buday Zsolt helyi lelkész a 147. fóti nyári kántorképző tanfolyam énekkarát, amikor Szentháromság ünnepe utáni 5. vasárnapon (2015. július 5-én) a bényei templomba érkeztek, hogy szolgálatukkal segítsék az istentiszteletet.

Az Evangélikus Kántorképző Intézet ökumenikus orgonakurzusokat szervez

Fót – Az Evangélikus Kántorképző Intézet – a Magyar Egyházzenei Társaság támogatásával – 2015. augusztus 23. és 26. között ökumenikus orgonakurzusokat szervez: idén egy új korálelőjáték-gyűjteményt ismerhetünk meg, valamint ismét ellátogatunk a ceglédi Bach-orgonához.
Feliratkozás RSS - kántorképző csatornájára