Bartha István

Istenbohócai

Budapest – Balassagyarmat – Kamarás István szociológussal beszélgetett Bartha István balassagyarmati evangélikus lelkész. „Nem kiélezett vita, de a kardcsörtető disputák korában néha belefér, hogy csak egyszerűen meghallgatjuk egymást, sőt egyetértsünk valamiben, netán felerősítsük egymás hangját” – írták az Istenbohócai című film felvezetőjében.

Vasárnapi ige: Gondolatok az engedelmességről

2020-ban minden héten honlapunkon is közzétesszük a Napi ige – lelki útravaló az év minden napjára című kötet vasárnapra írt elmélkedését. Adjon öt percet magának, hogy minden napja barátságosabb és teljesebb legyen!

A szolgálatban – Kihívás a Facebookon

Balassagyarmat – Bartha István balassagyarmati evangélikus lelkész a napokban egy kihívást indított el evangélikus lelkészek körében a Facebookon, amelynek lényege, hogy a lelkészek emlékezzenek vissza arra, mi indította el őket a lelkészi pálya felé, hogyan látják az egyház helyzetét, hogyan élik meg szolgálatukat.

Nagycsütörtöki elmélkedés

„Ez lenne az Atya akarata? Az igazságtalanság? Az ártatlan szenved a bűnösök miatt? A bűnösök helyett? A bűnösökért? Az Atya vállalja az igazságtalanságot, mert nem akarja, hogy gyorsan beteljesedjék rajtunk a megérdemelt ítélet. A mi poharunkat ürítette ki. Miértünk halt meg.” Bartha István evangélikus lelkész nagycsütörtöki gondolatai.

Biblia – Politika – Misztika: Bartha Istvánnal

Perintfalvi Rita katolikus teológus és Soós Eszter Petronella politológus, francia szakértő Bartha István evangélikus lelkészt kérdezte munkásságról, egyházról és az elmúlt években megjelent könyveiről.

Beszélgetésfoszlányok az alvilágból

Balassagyarmat – Budapest – 2017. december 15-én 17 órától a Magyar Napló Könyvesbolt rendezvénytermében nagyjából 20 érdeklődő gyűlt össze egy könyvbemutatóra. Az Orpheusz Kiadó gondozásában jelent meg nemrég Bartha István balassagyarmati evangélikus lelkész Homo blogger című kötete. Felkérésére, beszélgető társként Vajda Mihály filozófus, az MTA rendes tagja csatlakozott hozzá.

„Jó nektek, hogy evangélikusok vagytok” – Derűs, nyitott, segítő közösség Palócföldön

A balassagyarmati evangélikus gyülekezet összetartó és az igehirdetésre rendkívül igényes közösség, amelyre a néhai Szabó József püspök öröksége máig nagy hatást gyakorol. Jelenlegi lelkészük, Bartha István a kétezres évek elejétől szolgál közöttük. A gyülekezeti tagok szerint olyan lelkész, aki felkészültségben és mélységben ki tudja elégíteni a mintegy háromszáz aktív tagból álló helyi evangélikus közösség lelki és intellektuális igényeit is.

Teológus passió – 1989

Az Evangélikus Teológiai Akadémia (ma Evangélikus Hittudományi Egyetem) hallgatói 1989-ben előadott passiójátéka. Egyháztörténeti kuriózum! Összeállították: Bartha István, Hanvay László, Nagy Zoltán. Vezető: Dr. Selmeczy János otthonigazgató.

„De jó nektek, hogy evangélikusok vagytok” – riport Palócföldről

A balassagyarmati evangélikus gyülekezet összetartó és az igehirdetésre rendkívül igényes közösség. Jelenlegi lelkészük, Bartha István a kétezres évek elejétől szolgál közöttük. A gyülekezeti tagok szerint olyan lelkész, aki felkészültségben és mélységben ki tudja elégíteni a mintegy háromszáz aktív tagból álló helyi evangélikus közösség intellektuális és lelki igényeit is. Az április 2-i Evangélikus élet magazinban megjelenő riportból most szemelvényeket közlünk.

Vigasztaljuk meg Istent

Isten vajon mit érez, és mit gondol, amikor ránk, emberekre tekint? Ha szeret minket, márpedig szeret, akkor iszonyúan szenved. Mi lenne, ha az Isten képmására teremtett ember egyszer csak valóban elkezdene Isten képmása lenni? Anyaként, apaként, munkahelyi főnökként, miniszterelnökként, kisállat tulajdonosként bárki mélységesen át tudja érezni Isten fájdalmát. Átélheted a tehetetlenséget. Azt, hogy a rád bízottak elfordulnak tőled, nem vesznek komolyan, szándékosan a céljaid és kéréseid ellenében cselekszenek, végül megtagadnak. Bartha István vitaindító írása az Istenképekről.

Oldalak

Feliratkozás RSS - Bartha István csatornájára